Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Ko korona...

Viime viikolla tuli kuluneeksi vuosi siitä kun ensimmäinen koronatapaus todettiin Suomessa Wuhanista Rovaniemelle matkustaneelta naiselta. Aluksi Suomessakin suhtauduttiin melko kevyesti asiaan, eikä osattu ennakoida mitä vielä on edessä.

Paljon on tapahtunut kuluneen vuoden aikana ja kriisi jatkuu. Viime vuoden keväällä kaikki talousviisaat ja ennustelaitokset antoivat vuorollaan toistaan synkempiä arvioita kuinka paljon talous kutistuu ja millainen konkurssiaalto pyyhkäisee läpi maan. Jotenkin tuntuu että me suomalaiset olemme erityisen taitavia ennustamaan huonoja aikoja ja kehittelemään erilaisia uhkakuvia tulevaisuuden suhteen. Onneksi nämä synkimmät ennustukset eivät ole toteutuneet ja asiantuntijatkin ovat toisensa jälkeen parantaneet talousennusteitaan.

Valtiovalta on mielestäni pystynyt yllättävän nopeasti reagoimaan tähän poikkeukselliseen tilanteeseen ja erityyppisiä taloudellisen tuen jakomalleja on tehty ripeästi. Kun lyhyessä ajassa luodaan uusia järjestelmiä ja käsitellään valtava määrä hakemuksia varmasti tulee virheitäkin, mutta ehkä pääosin tuki on mennyt oikeille tahoille. Nyt jos milloinkaan yrittäjäjärjestön merkitys meidän yrittäjien edunvalvojana on noussut esille. Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen on koko kriisin ajan ollut runsaasti julkisuudessa ja Yrittäjien kannanotoista ollaan oltu kiinnostuneita. Uskon että kriisiaikoina aina palataan perusarvojen ääreen, ja näinä aikoina yrittäjien ja heidän luomiensa työpaikkojen merkitys koko yhteiskunnan kannalta huomataan entistä paremmin.

Suomen Yrittäjät tekee koko ajan merkittävää edunvalvontatyötä lainsäädännön valmistelussa ja näissä poikkeusoloissa siinä on onnistuttu hyvin. Tämä työ on kuitenkin suljettujen ovien takana tapahtuvaa ja lopputulos erilaisten tavoitteiden kompromissi. Niiden muutamien merkittävien sanojen  saaminen vaikkapa lakitekstiin voi olla kovan työn takana. Näissä väännöissä harvoin päästään täysin tavoitteeseen ja niin ansion kerääminen julkisuudessakin on vaikeaa, sitten me täällä sanomme mikseivät Yrittäjät tee mitään. Kyllä tekevät. Yrittäjäjärjestön merkittävä vahvuus on meidän kolmiportainen rakenne, voimme parantaa yhteisvoimin yrittämisen edellytyksiä valtakunnan- alue- ja paikallistasolla.

Yksi valtiovallan poikkeusjärjestelyistä kriisin alkaessa oli muutos konkurssilainsäädäntöön, muutos päättyi tammikuun lopussa. En oikein ymmärrä sitä että jos kriisin alkaessa katsottiin olevan perusteet muuttaa lakia ja kun tilanne on edelleen poikkeuksellinen niin miksi perusteet eivät enää ole voimassa.

Yksi peruste on ollut että poikkeusaikana elinkelvottomat yritykset ovat välttäneet konkurssin, sellaisiakin yrityksiä varmasti on ja yritykset jotka eivät hoida lakisääteisiä velvoitteitaan tai maksujaan toisille yrityksille vaikeuttavat oikein toimivien toimintaa. Kuitenkin olen sitä mieltä että on pienempi paha jos joidenkin elinkelvottomien yritysten konkurssi siirtyy, kuin se että elinkelpoisia yrityksiä kaatuu tämän kriisin seurauksena. Ongelma on tietenkin yhteinen, minunkaan yritykseni ei voi maksaa laskujaan jos minun asiakkaani eivät maksa. Ajattelisin kuitenkin että konkurssimenettelyn kautta velkojen periminen on meiltä pieniltä yrittäjiltä melko harvinaista. Toivottavasti tässä ei käy niin että valtio itse eli verottaja alkaa hakemaan yrityksiä konkurssiin.

Rokotuksien varaan on laskettu paljon toiveita että koronakurimus viimeinkin alkaisi helpottamaan, annettujen rokotusten määrä kasvaa valitettavan hitaasti. Olemme Keski-pohjanmaan Yrittäjissä tehneet kannanoton jossa toivomme rokotusten antamista työterveyshuollossa ja silloinkin se pitäisi tapahtua verovaroista kustannettuna. Jos markkinoille on tulossa luotettavia korona pikatestejä asiakkaiden hankittavaksi, niitä pitäisi ottaa rohkeasti käyttöön, sillä vähennettäisiin tehokkaasti altistuksia.

Ihmettelen henkilökohtaisesti että kun koronarokote pystyttiin kehittämään noin poikkeuksellisen nopeasti,niin kuinka testaustavoissa ei ole tapahtunut kehitystä. Onko niin tässäkin tilanteessa että pessimisti  sanoisi että huonommin ei voi mennä ja optimisti että kyllä voi.

Voimia kaikille kyllä me tästäkin selvitään!

Jarmo Nahkala
hallituksen puheenjohtaja
Keski-Pohjanmaan Yrittäjät

 

 

 

 

 

 

 

Keski-Pohjanmaan Yrittäjien toimihenkilöt ja luottamushenkilöt kirjoittavat ajankohtaisista yrittäjyyteen ja järjestötoimintaan liittyvistä asioista.

Jarmo Nahkala

Jarmo Nahkala,
Keski-Pohjanmaan Yrittäjät ry:n hallituksen puheenjohtaja