Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Kulkutaudin aika

Helmikuun alussa pääsin mukaan Yrittäjäjärjestön vaikuttajafoorumiin Keski-Pohjanmaan Yrittäjien yhteistyökumppanin edustajana. Kiitokset vielä hienosta viikonlopusta! Kuukauden kuluttua tästä Suomessa siirryttiinkin jo täysin uuteen korona-aikaan. Maa laitettiin kiinni. Kokkolan keskusta, jossa itse työskentelen, hiljeni lähes päivässä täysin.

Onneksi tauti ei kevään ja kesän aikana levinnyt Keski-Pohjanmaalla. Elokuun lopulla Kokkolassa on ollut ainoastaan kahdeksan virustartuntaa. Maakunnan vähäväkisyys ja harva asutus lienevät eduksi viruksen etenemisen ehkäisemisessä. Kevään ja kesän aikana suurimmat vahingot ovatkin valitettavasti aiheutuneet yrityksille ja yrittäjille. Itsekin olen moneen otteeseen harmitellut tutulle lounaspaikalle, kuntosaliyrittäjälle ja hierojalle virustilanteesta aiheutuneita ongelmia. Koronakriisin alkaessa haasteet kasaantuivat ennen kaikkea palvelualan yrityksille.

Onneksi edes osa yrityksistä on myös menestynyt vuoden 2020 aikana. Ainakin julkisuudessa olleiden tietojen mukaan mm. polkupyöräkauppa on käynyt hyvin ja paikallisilla rautakaupoilla on riittänyt asiakkaita ihmisten laittaessa pihat ja terassit kuntoon. Myös Hiekkasärkkien kesäsesonki onnistui epäilemättä keväällä pelättyä paremmin.

Valtio heräsi mielestäni nopeasti koronaviruksen yrittäjille aiheuttamiin ongelmiin. Kevään ja kesän mittaan valtion toimesta on toteutettu erilaisia tukimuotoja vaikeuksiin joutuneille yrittäjille. Koronakriisi tulee kuitenkin hyvin kalliiksi valtiolle, eli meille veronmaksajille. Vuoden 2019 lopussa Suomella oli valtionvelkaa reilut 106 mrd euroa ja elokuun alun tietojen mukaan budjetin alijäämä on 19 mrd euroa kuluvana vuonna. Vuoden 2021 osalta valtiovarainministeriön talousarvio on noin 7 mrd euroa alijäämäinen. Hurjia lukuja.

Paljon on puhuttu myös koronakriisin pitkittymisestä ja taudin toisesta aallosta. Keskipohjalaisten yritysten kannalta pelkästään se, että Suomi onnistuu koronan hallinnassa hyvin ei riitä. Talouden elpyminen edellyttää tilanteen hallintaa myös muualla Euroopassa, USA:ssa ja Aasiassa. Tältä osin näkymät eivät ole juuri nyt kovin hyvät. Toisaalta onnistunut rokote saattaisi siirtää koronan historiaan nopeastikin.  

Elämä kuitenkin jatkuu koronan kanssa tai ilman. Keski-Pohjanmaan Yrittäjillä on alkanut uusi omistajajanvaihdoshanke. Myös omassa työssäni yritysten sukupolvenvaihdokset ja yrityskaupat ovat olleet agendalla viime aikoina. KPMG:n paikalliset asiantuntijat avustavat tilintarkastuksessa, juridiikassa sekä verotukseen liittyvissä haasteissa. Ja meidäthän tavoittaa Rantakadulta Kokkolassa.

 

Janne Niemi

laki- ja veroasiantuntija OTM, YTM

puh. 020 760 3184

 

Janne Niemi

Veroasiantuntija
KPMG Oy Ab