Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Maakunnat ja yritykset elpymään – varat tehokäyttöön niin että syntyy tuloksia

Suomi asettuu kohta hiljaiseloon ja ihmiset lomille. Koronan osalta olemme nyt hyvällä tiellä. Kohta väestö on rokotettu nuoria myöten, jonka jälkeen yhteiskuntaa voi alkaa avata laajemminkin. Valitettavasti useita massatapahtumia on peruttu koronaan vedoten, siten elämme vielä poikkeusaikaa. Vielä on jaksettava sinnitellä hetki.  Suomen Yrittäjien yrittäjägallupin ja ekonomistien arvioiden mukaan meillä on todellakin valoa tunnelin päässä, eli parempaa kohti olemme menossa.

Koronakriisi yhdisti entisestään alueiden viranhaltijat, poliitikot ja yrittäjät yhteiseen tekemiseen kriisistä selviytymiseksi. Tätä hyvää yhteistyötä on jatkettava. Alueemme yrittäjät hakevat nyt uutta alkua ja suuntaa liiketoiminnalleen. 

Nyt on aika toteuttaa selviytymissuunnitelmia 

Suomen Yrittäjät esitti että jokaisen maakunnan on laadittava selviytymissuunnitelma kriisistä elpymiseksi ja talouskasvun vauhdittamiseksi.  Sittemmin TEM asetti nämä alueelliset suunnitelmat edellytykseksi. Näin on tehty myös meidän koko alueella.  

Selviytymissuunnitelmissa tehtiin ensin selvitystyö/kysely yrittäjien toiveista ja tilanteesta, jonka jälkeen on kirjattu ratkaisuja yrittäjien osaamisen parantamiseksi. Nyt nämä selviytymissuunnitelmat on valjastettava tehokkaasti alueiden ja kuntien elinkeinopolitiikan työkaluiksi. Tähän työhön tarvitsemme kaikkia, kuntien päättäjiä, elinkeinotoimen edustajia ja tietysti itse yrittäjiä.  Mutta yrittäjien on nähtävä em. toimenpiteissä tuloksekas hyöty, muuten toimenpiteet ovat vain toteutumattomia suunnitelmia.

Yrittäjille on varmistunut uusia rahoituskanavia. Merkittävimpänä niistä on EU:n elpymisväline eli Suomen kestävän kasvun ohjelma. Suomessa on käytössä tulevina vuosina ennätysmäärä alueiden ja yritysten kehittämisrahaa. Kyse on EU:n rakennerahoista, maaseuturahastosta ja koronaelvytyspaketeista. 

Nämä rahat on käytettävä ja toimeenpantava mahdollisimman tehokkaasti yritysten ja työllisyyden hyväksi. Yrittäjien rahoitushakemuksissa ongelma on usein monimutkainen tukiviidakko, siksi hallintoa on kevennettävä sääntöjen puitteissa. Julkisen sektorin on varmistettava, että myös yrittäjät osaavat ja uskaltavat hakea rahoitusta oikeasta kanavasta oikeaan aikaan.  Kuntien elinkeinotoimijat ovat tähän varattuja, niin että heiltä voi kysyä apua erilaisia rahoituksia haettaessa. Valtaosa yrittäjistä tarvitsee nyt konkreettista apua hankebyrokratiassa ja hankehallinnoissa.

Esimerkiksi investointituet on suunnattava niin, että ne kannustavat yrityksiä rohkeisiin kehityshankkeisiin.  Yritysten liiketoimintaosaamista on vahvistettava.  Yksinyrittäjien kasvupotentiaalin hyödyntämiseksi on luotava kasvuohjelma. Tätä työtä jatkamme yrittäjien eteen.  

Lisäksi tarvitsemme kuntavaaleissa päättäjiksi yrittäjyyttä ymmärtäviä. Useat ehdokkaat ovat antaneetkin tärkeän yrittäjyyslupauksen. Lupaus yrittäjyyden puolesta tehdystä työstä on samalla lupaus siitä, että parantaa kaikkien asukkaiden arkea auttamalla luomaan työtä, tarjoamaan yrittäjille mahdollisuuden palvella asukkaita ja lisäämään verotuloja, joilla kustannetaan kunnan palvelut.  Näillä eväillä menemme kesää kohti ja huomioikaa että elokuussa kutsumme teidät kaikki Venetsialaiskarnevaaleihin iloitsemaan toisistamme, jopa niin että saamme luvan pukeutua naamiaisasuihin. On aika myös iloita ja rentoutua!

Pysytään terveenä ja mitä parhainta kesää kaikille !

Mervi Järkkälä,
toimitusjohtaja

Keski-Pohjanmaan Yrittäjien toimihenkilöt ja luottamushenkilöt kirjoittavat ajankohtaisista yrittäjyyteen ja järjestötoimintaan liittyvistä asioista.

Mervi Järkkälä

Keski-Pohjanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja