Etsi

Myötätuuli puhaltaa

Kesä tuli ennakoitua aiemmin, kun jo toukokuussa saavutettiin hellelukemia. Toivotaan, että lämpöä piisaa koko kesälle. Maailman taloudessa on edelleen poikkeuksellisen pitkä nousukausi, jolle ei näy loppua ainakaan lähikuukausina. Sen myötä yrityksillä menee hyvin ja tilauskirjat pullottavat. Se on mahtavaa, kun muistaa sen, että vuosia elettiin nollakasvussa ja bruttokansantuote oli kaukana v. 2008 tasosta. Käänne tulee varmasti jossakin vaiheessa, mutta nautitaan nyt tästä niin kauan, kuin sitä kestää.

Kun tämän yhdistää suomalaisten innovatiivisuuteen, osaamiseen, sitkeyteen, yhteispeliin ja verkostoitumiseen, voimme olla levollisella mielellä siinä, että tulevaisuudessakin hyvinvoinnilla on tekijänsä. Yrittäminen on tulevaisuudessa suurten muutosten kourissa ja joka niemeen ja notkoon ulottuu digitalisaation lonkerot. Tekoälyä tullaan tulevaisuudessa hyödyntämään kaikessa yritystoiminnassa ja meidän jokaisen arjessa törmätään jo nyt tekoälyyn asioissa, joita emme hoksaakaan. Puhelimen toisessa päässä meitä jo nyt palvelee monessa asiassa robotti. Tekoälyn sanotaan vaikuttavan yhteiskuntiin enemmän kuin aikanaan teollinen vallankumous.

Moni asia tulee muuttumaan, mutta moni pysyy ennallaan. Digitalous ja tekoäly ovat alueita, joissa on suunnattomat bisnesmahdollisuudet. Ne ovat myös liiketoiminta-alueita, joissa bisneksellä ei ole rajoja. Meidänkin kulmakunnilta voidaan vaivatta harjoittaa liiketoimintaa toiselle puolelle maapalloa ilman, että ostaja on edes tietoinen siitä, että yritys toimii Suomessa ja Keski-Pohjanmaalla. Maailma pienenee ja aika lyhenee.

Jotta pääsemme tähän digi- ja tekoälymaailman kelkkaan, meidän tulee pitää mielemme avoimina uusille tavoille toimia. Nuorilla on tähän hyvät eväät ja heillä on myös osaamista ja koulutusta tarttua uusiin bisnesideoihin. Heillä on myös kielitaitoa ja rohkeutta kurkottaa kotinurkkia pidemmälle. Tässä työssä alueemme oppilaitoksilla, yliopistokeskuksella, Centrialla ja muilla koulutusta tarjoavilla tahoilla on keskeinen rooli. Koulutuksen täytyy pystyä pysymään ajan hermolla ja tarjoamaan sellaista koulutusta, joka pystyy vastaamaan uuden maailman haasteisiin.

Monilla aloilla törmätään työvoimapulaan, joka hidastaa kasvua. Se on yhteiskunnan kannalta yhtä huono asia kuin työttömyys. Työtä jää tekemättä ja sitä kautta lisäarvoa koko yhteiskunnalle saamatta. Uudelleen koulutuksella saadaan ongelmaa paikattua, mutta se vie aikaa. Olemme siirtyneet maailmaan, jossa kenelläkään ei ole enää vain yhtä työuraa vaan elämän varrella tehdään monta työuraa ja kouluttaudutaan useaan ammattiin. Tämä vaatii venymistä ja ketteryyttä etenkin oppilaitoksilta, joiden tulee pystyä tarjoamaan sellaista koulutusta, joka vastaa sen hetkistä tarvetta.       

Keski-Pohjanmaan Yrittäjien toimialueella on monia aloja, joilla on lupaavia kehitysnäkymiä. Alueelle on perustettu paljon kasvuhakuisia startup-yrityksiä, joille on saatu rahoitusta jopa ulkomailta. Uusia liikeideoita ja yrityksiä syntyy koko ajan ja mikä parasta, nuorten into yrittämiseen on noussut huipputasolle. Monet yritykset toimivat IT-alalla ja erilaisten digisovellusten kehittämisessä. Keliber rakentaa litiumtehtaansa Kokkolaan ja veneteollisuudella menee tällä hetkellä hyvin. Kalajoen Hiekkasärkille odotetaan kiinalaisten turistien vyöryä. Uusi kauppakeskus on juuri avattu ja alueelle rakennetaan koko ajan lisää. Monilla alueemme metalliteollisuusyrityksillä olisi paljon enemmän töitä, kuin pystytään tekemään, kunhan vain olisi riittävästi osaavaa työvoimaa.

Näissä tunnelmissa on syytä välillä pysähtyä nauttimaan lämpimästä kesäsäästä ja ajatella, että menestys on tehty kovalla työllä ja se on ansaittu. Toivotan kaikille hyvää kesää ja lämpöisiä kelejä.    

Kimmo Hanhisalo

Keski-Pohjanmaan Yrittäjät

hallituksen puheenjohtaja

Kimmo Hanhisalo