Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Nyt Suomalainen sisu esille – periksi ei anneta

Koronavirus koskettaa jokaista alaa yhteiskunnassamme. Karanteenit ja poissaolot töistä, siirtymiset etätöihin, isojen ja pienempienkin tilaisuuksien peruminen aiheuttavat jo suuria talousmenetyksiä ja vaikeuksia niin pk-, kuin suuremmillekin yrityksille. Toki ne ovat välttämättömiä pyrittäessä epidemian leviämisen hallitsemiseen. Menemme nyt terveys edellä, ja toivomme että maailma rauhoittuu kesään mennessä ja että ei panikoida, vaan pyrimme parhaaseen ylimenemiseen asiassa. 

Tilanne koskettaa kaikkia yrityksiä. Meidän alueen yritykset kokevat ensimmäisenä kassakriisin. Korona tilanne on johtanut siihen, että kansainvälinen kauppa koki menetyksiä sekä välillisesti että välittömästi. Korona levisi ympäri maailmaa, mikä siis aiheutti useita ongelmia myös Suomessa sekä työntekijöiden sairastumisina että karanteenien vaikutuksina. Koska myös kotitaloudet ovat reagoimassa talouteen näillä on varmasti yhteisvaikutus myös kotimaan yritysten kassakriisissä. Yritysten kassakriisin hoitaminen on nyt meillä kiireellisin asia – myös siksi koska emme tiedä kuinka kauan erityinen tilanne jatkuu. Yhdenkään yrityksen menetystä emme halua. Hallituksen toimenpiteet 5 miljardin tukipaketin osalta ovat oikeita. Toki tarvitsemme vielä lisää toimenpiteitä, mutta tästä on hyvä alkaa.

Finnveran ja valtion eläkerahaston apu on ensiarvoisen tärkeä. Lisäksi verottajan huojennukset erilaisiin yritysmaksuihin ovat tarpeellisia, että pääsemme tämän vaikean tilanteen yli. Erilaisten yritysmaksujen lykkääminen ja maksusuunnitelmat ovat nyt tärkeintä koska yrityksiltä todella uhkaa nyt loppua rahat. Verottaja on luvannut veroluonteisten maksujen lykkäämisiä ilman sanktioita. Finnvera ja pankit ovat myös ilmoittaneet eriytyisistä avuista koskien yrityslainoja. Lisäksi toivomme yhteistyötä työlainsäädössä sekä työntekijöiden että työnantajien välillä, että meille tärkeät työpaikat myös säilyisivät.

Lisäksi talouden osalta pörssien heilahtelut vaikuttavat koko Suomen talouteen, odotukset viennistä ja investoinneista eivät olleet aiemminkaan kovin hyvät, ja nyt tilanne koronan johdosta vaikuttaa negatiivisesti. Toivoa sopii, että talous korjaa itsensä pidemmällä aikavälillä. Meillä ekonomistit antavat tulevaisuuden ennusteita, että loppusyksystä tai loppuvuodesta voimme odottaa talouden paranevan. 

Talousvaikeuksiin joutunut yrittäjä ei ole yksin, apua on tarjolla. Yritys-Suomi Talousapu-neuvontapalvelu neuvoo ja auttaa maksu- ja talousvaikeuksissa olevia yrittäjiä. Neuvojat ovat yrityksen talouden- ja tervehdyttämisen asiantuntijoita. Palvelu on luottamuksellista, ja sen saa normaalin puhelun hinnalla.

Talousapuun kannattaa olla yhteydessä, kun yritykselle on kertynyt maksamattomia laskuja, yritys ei enää pysty maksamaan lainoja ja niiden korkoja tai yrittäjä ei tiedä mitä tehdä töiden tai myynnin vähennyttyä. 

Yrittäjä voi soittaa Talousapuun myös, jos haluaa keskustella yrityksen talousvaikeuksista yleisesti tai jos ei vaan enää jaksa talousvaikeuksissa yksin. Talousapu-neuvontapalvelusta vastaavat Ely-keskukset. Se palvelee puhelimitse suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi arkisin kello 9–16. Numero on +358 295024880.

Mervi Järkkälä

Keski-Pohjanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja