Etsi

Emergency banner

Onnellinen arki – tuloksekas työyhteisö

Olisiko tämän syksyn tärkein päätös tehdä arjesta pienin askelin nautinnollista? Onni ei voi olla kiinni seuraavan loman onnistumisesta. Vietämme arjestamme ison osan työssämme. Tunnistatko seuraavasta listasta asioita, jotka sinua työssäsi innostavat?

Omat tulokset. Olet hyvin tavoitteellinen työntekijä. Teet määrätietoisesti työtä omien tavoitteidesi eteen. Innostut, kun tulos saavutetaan. Sinulle tulokset ovat numeroilla mitattavia suureita matkalla kohti tavoitteita. Innostut euroista, lukumääristä, kasvusta. Innostut asioista, jotka kohtaat matkalla kohti noita tavoitteita. Innostuminen näkyy entistä määrätietoisempana tekemisenä ja sen tuloksena viivan alle syntyy tulosta.

Yhdessä tekeminen. Lämmin ja mukava työilmapiiri kannustaa tekemään yhdessä tuloksia. Työkavereiden on hyvä oppia tuntemaan toisiaan myös muutoin kuin työn puitteissa. Voi olla, että koet silloin paremmin voivasi luottaa työkavereihisi. Avoimuus ja turvallinen työympäristö ovat sinulle tärkeitä. Yhdessä tekeminen tarkoittaa sinulle harmonista ja konsensusta hakevaa tiimityöskentelyä, jossa kaveria ei jätetä.

Itsenäinen työskentely. Pystyt vaivatta sulkeutumaan tunneiksi omaan maailmaasi ja tekemään tarkkuutta vaativia tehtäviä tunnista toiseen. Nautit siitä, kun saat rauhassa keskittyä työtehtäviesi tekemiseen. Mitä vaativampia tehtäviä, sen enemmän keskityt. Et välttämättä tarvitse ympärillesi muita ihmisiä tehdäksesi hyvää työtä. Tiimityöskentely on hukkaan heitettyä aikaa. Kaikki käyttävät työaikansa paremmin, kun keskittyvät omiin työtehtäviinsä.

Asiallinen ja ammattimainen ilmapiiri. Nautit työskentelystä muodollisessa ilmapiirissä. Henkilökohtaisten asioiden kertominen kahvipöydässä tuntuu kiusalliselta. Et välttämättä tahdo niitä muiltakaan kuulla. Töissä keskitytään työasioihin. Keskittyminen yksityiskohtiin on sinulle todella tärkeää. Vakiintuneet ja yhdessä sovitut menetelmät ovat paras tae tuloksista. Päätöksenteossa tunteet jätetään syrjään. Rationaalisia päätöksiä syntyy, kun seuraamme päätöksenteossa tarkoin ennalta mietittyä prosessia.

Epämuodollinen ilmapiiri. Haluat osallistua päätöksentekoon. Sen vuoksi hierarkiset toimintamallit ja ”tehdään aina niin kuin ennenkin” eivät innosta sinua. Haluat olla läsnä niissä pöydissä, joissa tärkeitä päätöksiä tehdään. Yksin on vaikea saada merkittäviä tuloksia. Joskus itsenäinen työskentely voi tuntua jopa ahdistavalta. Nautit suunnattomasti ryhmätöistä, jossa erilaisten ihmisten vahvuudet pääsevät esille. Keskustelujen, jopa väittelyn, kautta jokaisen ajatukset jalostuvat yhteiseksi, paremmaksi kokonaisuudeksi.

Uusi ja jännittävä. Innostut kaikesta uudesta. Ideoit mielelläsi uudenlaisia tapoja tehdä vanhoja asioita. Ideoinnissasi keskityt mieluusti suuriin linjoihin. Ideat on heti saatava kertoa jollekin. Sinulle ei välttämättä ole tärkeää toteutuvatko ideat ja ainakaan sinä, et ole se, joka laittaa ideat täytäntöön. Tärkeintä on, että ideoistasi innostutaan.

Yllä olevat kertovat motivaatiotekijöistä ja sinulle mieluisimmasta työskentelyilmapiiristä. Työpaikalla ihmiset innostuvat ja motivoituvat erilaisista asioista. Onnellisessa ja hyvässä arjessa työympäristömme ja työtehtävämme pääsääntöisesti tukevat motivaatiotekijöitämme. Silloin innostumme ja koemme onnistuvamme siinä mitä teemme. Onnistumisen kokemus on hyvin henkilökohtainen ja linkityksissä siihen, minkä koemme tärkeäksi.

Työhyvinvointia tukevassa työyhteisössä tunnistamme työyhteisön jäsenten erilaiset motivaatiotekijät ja arvostamme niitä. Näin voimme auttaa ainutlaatuisia työntekijöitämme sekä itsensä johtamisen että esimiestyön keinoin entistä parempiin tuloksiin.

 

Henna Väätäinen

Projant Oy

Strategisen ajattelun ja kehittämisen moniottelija

Henna Väätäinen