Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Perässä kävelijä, rinnalla kulkija, uuden tuoja - minkä valitset?

Kesäkuussa 2020 käynnistyneen omistajanvaihdoshankkeen vetäjänä nykymeno ja luvut vetävät naaman aika peruslukemille. Kun viimeksi toimin vuonna 2003 ov-asioiden tiimoilta alueella oli meno aika samankaltaista ei kiirettä, ei huolta huomisesta.

Näinhän sen elon pitäisikin olla rentoa ja iloista arkea. Mutta lantilla on toinenkin puoli. Yrittäjän arki on hektistä, päivät vaihtuvat viikkoihin, viikot kuukausiin ja kuukaudet vuosiin. Ja kun tämä meno jatkuu vuodesta toiseen, pääsemme helposti kiinni alueen nykytilaan. Yritykset ja niiden vetäjät vanhenevat kovaa vauhtia.

Kuinka kovaa mennään alas, kun yrittäjälle tulee ikää lisää. Tämän vuoden alussa alueen yrittäjistä eri kunnissa oli yli 55-vuotiaita vaihtelevasti n. 30%: sta lähes 60%:iin. Nämä luvut ei naurata yhtään, vaan tuo mieleen pikemmin kauhuskenaariota tulevasta. Nyt tarvitaan ryhtiliikettä ja aitoa yhdessä tekemisen pöhinää.

Tässä kohtaa tulen minä kuvaan mukaan. Hankkeen tehtävänä on kerätä tietoa kentältä, jakaa tietoa ja ennen kaikkea herättää yrittäjät Ruususen unesta uuteen arkeen. Tähän tietenkään en pysty yksin vaan yhdessä alueen eri toimijoiden (päättäjien, rahoittajien, neuvojien) kanssa lähestyä yrittäjiä saadaksemme yrityksille uutta energiaa ja yrittäjille kevyempää arkea.

Nyt tulemme asian ytimeen, mitä seutukunnan yrittäjät aidosti haluavat tulevalta. Tulenko teidän yritykseenne perässä kävelijänä muistuttamaan tekemättömistä töistä ja päätöksistä. Vaiko rinnalla kulkijana, niin voimme voivotella yhdessä asioiden tilaa tekemättä sille mitään. Tuntuu varmasti hyvältä hetken, mutta ei muuta mitään.

Viimeisenä vaihtoehtona on valita uuden tuoja, jolloin lähdemme yhdessä toimijat / yritykset luomaan uudistusprosessin kautta yritykseen muutosta ja ennen kaikkea päätöksiä. Siirretäänkö yritys jatkajille, laitetaanko myyntiin tai ääritapauksissa hallittuun alasajoon.

Mikä lääkkeeksi.Ajoissa aloitettu valmistautuminen tuo vaihdosprosessin ryhtiä, antaa mahdollisuuden tehdä liiketoimintaan mahdollisesti tarvittavia muutoksia ja harkita eri vaihtoehtoja – kiirehtimättä. Ajoissa aloittaminen antaa yrittäjälle aikaa henkiseen valmistautumisen yhteen elämänsä suuriin päätöksiin: hallittuun luopumiseen elämäntyöstä. Kun asiat hoidetaan oikein oikeassa järjestyksessä luopuja siirtää yrityksensä jatkajille, jotka saavat hyvän pohjan jatkaa.

Onnistuneet omistajanvaihdokset ovat ensiarvoisen tärkeitä alueiden elinvoiman säilymisen kannalta.   

Matti Koivisto

Projektipäällikkö

Pk-yritysten omistajanvaihdospalvelu -hanke
Keski-Pohjanmaan Yrittäjät
p. 050 321 1749