Etsi

Sopulilauma tulee – väistä tai hyppää kyytiin

Suomi on niin pieni maa, että tänne mahtuu kulloinkin vain yksi totuus. Muutama päivä kohistaan jostakin asiasta, mutta sitten asia vaietaan kuoliaaksi. Tämän päivän uutinen on huomenna historiaa. Yleensä asialla on ns. sopulilauma, joka painaa päättömästi yhteen suuntaan laput silmillä. Viitataan yleiseen mielipiteeseen, josta hyvänä esimerkkinä on some-keskustelu, joka muka ilmentää kansan mielipidettä. Kukkua kanssa. Parasta on yleensä suunnata askeleensa kokonaan muualle, jos näkee sopulilauman tulevan kohti. Silloin voi jollakin tavalla säilyttää itsekunnioituksensa ja oikeutensa omiin mielipiteisiin. Moni kokee kuitenkin turvalliseksi olla samaa mieltä, kuin muutkin. Itsenäiset ajattelijat eivät ole muodissa.    

Kirjailija Jari Tervo viittasi Helsingin Sanomien kolumnissa (8.4.2018) siihen, että some-kohina muistuttaa antiikin Kreikan näytelmäkirjailijoiden mm. Ayskhyloksen kirjoittamia näytelmiä ja tragedioita, joissa olennaisena osana oli kuoro. Kuoro ilmoitti yleisölle, miten näyttämön tapahtumiin tuli suhtautua.

Samanlainen kuoro on meillä nytkin, mutta digiaikana se on siirtynyt nettiin ja someen ja se käsittelee ja manipuloi moninkertaista määrää yleisöä. Yhteistä antiikin tragedioiden kuorojen kanssa on se, että some-kuoro pyrkii ohjaamaan yleistä mielipidettä ja paaluttamaan ainoan oikean totuuden. Voi sitä raukkaa, joka uskaltaa huutaa eri äänellä kuin kuoro.  

Some-kuorosta ja sopulilaumasta on viime aikoina ollut monia esimerkkejä. Kielenkannat kiihdytetään äärimmilleen milloin aktiivimallista, kiky-sopimuksesta, työttömyydestä, eriarvoistumisesta, koulutuksesta ja yhteistä tälle on se, että kuoro laulaa yleensä vain yhtä totuutta. Some-kuoro on jo pari vuotta moniäänisesti laulanut maakuntauudistuksesta, sotesta ja erityisesti valinnanvapaudesta. Moni puhuu siitä vaikka ei tiedä asiasta yhtään mitään.

Poliittiset puolueet ovat havainneet somen oivaksi välineeksi saada mielipiteilleen kaikupohjaa. Usein vain sorrutaan yksinkertaistuksiin ja esitetään vaatimuksia ja väitteitä, joiden uskotaan miellyttävän suurta yleisöä. Monesti esitetään myös tahallaan virheellisiä tietoja. Tämä tulokulma ei ole erityisen rakentava, koska puolueet yleensä joutuvat tai pääsevät vuoron perään hallitusvastuuseen ja joutuvat silloin nielemään aiemmat lupauksensa. Varsinkin oppositio on maalannut seinälle sellaisia kauhukuvia, ettei kenellekään jää niiden perusteella epäselväksi, että hukka perii, jos uudistuksia tehdään. Kannattaa säilyttää järki tällaisenkin myllytyksen keskellä.

Yrittäjäjärjestö pyrkii osallistumaan mielipiteen muodostukseen ainoana tavoitteenaan yrittäjien paras. Käytämme edunvalvontaan kaikkia kanavia ja myös somea. Ala-arvoiseen someiluun emme kuitenkaan halua osallistua, vaan jos jotakin väitämme tai vaadimme, se perustuu tarkastettuihin faktoihin. Emme vaadi kuuta taivaalta vaan vaadimme ainoastaan sitä, että yrittäjien ääntä kuunnellaan ja mielipiteemme otetaan huomioon. Olemme toisaalta valmiita myös korottamaan ääntämme, mikäli yrittäjien mielipiteet ja etu sivuutetaan.

Viimeksi olemme ottaneet kantaa mm. yrittäjien tasapuoliseen kohteluun. Katsomme, että yrittäjiä pitää kohdella tasa-arvoisesti riippumatta siitä, ovatko yritys ja sen työntekijät järjestäytyneitä vai ei.  Emme hyväksy järjestäytymättömien yritysten ja työntekijöiden syrjintää vaan edellytämme, että työpaikkasopiminen ja mm. työaikajoustot koskevat kaikkia työntekijöitä ja yrityksiä. On välttämätöntä, että paikallista sopimista edistetään ja työpaikkasopimiseen annetaan mahdollisuus kaikille yrityksille ja työntekijöille. Se ei ole liikaa vaadittu.

Kimmo Hanhisalo

Keski-Pohjanmaan Yrittäjät

hallituksen puheenjohtaja

Kimmo Hanhisalo