Etsi

Suomen tarina


Oi nouse, Suomi, nosta korkealle Pääs seppelöimä suurten muistojen. Näin kauniisti lausutaan Jean Sibeliuksen v. 1899 ja 1900 säveltämässä sävelrunossa, jonka loppupuolella on kaikkien suomalaisten tuntema ja rakastama Finlandia-hymni. V.A. Koskenniemen sanoittama hymni alkaa sanoilla Oi Suomi, katso, sinun päiväs koittaa. Sävelruno ilmaisee kaikkien suomalaisten tuntoja vapaudenkaipuusta ja isänmaanrakkaudesta.
Säkeet saavat itse kunkin herkistymään, varsinkin nyt, kun Suomi itsenäisenä valtiona täyttää 100 vuotta. Suomi kansakuntana on ollut olemassa paljon pidempään ja suomalaiset heimot muodostuivat jo noin 2 500 vuotta sitten. Viimeisinä vuosisatoina Suomi oli joko Ruotsin tai Venäjän vallan alla. Kummankin valtakaudet olivat Suomelle jokseenkin tuskallisia ja sotaisia.
Nyt kun katsoo taaksepäin viime vuosikymmeniin, voi olla kiitollinen vanhemmillemme ja isovanhemmillemme tästä maasta, jonka he ovat rakentaneet nykypolville. Suomi on tehnyt pitkän matkan sotien, köyhyyden ja hallan runtelemasta syrjäisestä maasta maailman vauraimpien maiden joukkoon. Ilman yrittäjiä emme olisi kyenneet rakentamaan sitä Suomea, joka meillä nyt on.   
Yrittäjäliike on osa Suomen tarinaa. Nykyisenlainen yrittäjäliike sai alkunsa 1800-luvun lopulla, kun v. 1879 säädettiin elinkeinovapaudesta ja ammattikuntalaitos lakkautettiin. Tuolloin saivat alkunsa monet vielä nykyäänkin tunnetut yritykset, joista moni on kasvanut globaaleiksi yrityksiksi. Elinkeinovapaus teki tilaa myös pienyrityksille ja maahan syntyi suuri määrä pk-yrityksiä, jotka vähitellen järjestäytyivät yrittäjäjärjestöiksi. Suomen Yrittäjien Keskusliitto (SYKL) ja Pienteollisuuden Keskusliitto (PKT) yhdistyivät niin, että nykymuotoinen Suomen Yrittäjät aloitti toimintansa v. 1996. 
Suomen Yrittäjien aluejärjestö Keski-Pohjanmaan Yrittäjät täyttää parin vuoden päästä 80 vuotta ja suuri osa sen paikallisyhdistyksistä on perustettu jo 1930-luvulla. Kokkolan Yrittäjät on perustettu v. 1935. Näihin vuosiin on mahtunut paljon eri vaiheita ja tapahtumia ja yrittäjäjärjestön toiminnassa on ollut mukana vuosikymmenien aikana tuhansia yrittäjiä. Työ on kantanut hedelmää ja yrittäjäjärjestö on tällä hetkellä maan merkittävin elinkeinoelämän etujärjestö.
Vaikka yrittäjien merkitys hyvinvoinnin luojana ymmärretäänkin, aina sitä ei muisteta. Sote-uudistuksessa moni kavahtaa sitä, että palvelun voisi tuottaa yritys eikä kunta tai valtio. Nuorta sukupolvea yrittäminen kuitenkin kiinnostaa ja start-upit ja slushit ovat jo arkipäivää. Yhä suurempi osa nuorista aikoo yrittäjiksi.
Suomen tarina muuttuu vähitellen niin, että vaikka olemme suomalaisia, tunnemme kuuluvamme globaaliin maailmaan. Suomi on kiinnekohtamme, josta on hyvä ponnistaa maailmalle. Meillä on huippuluokan koulutus, Suomi on maailman vakain, vapain ja turvallisin maa ja meillä on maailman riippumattomin oikeuslaitos. Listaa voisi jatkaa lähes loputtomiin. Meillä on kuitenkin varaa antaa naapurimaillemme etumatkaa yritysten kilpailukyvyssä. Suomen työllisyysaste on noin 69 %, kun se naapurimaissamme on 75 % luokkaa. Työmarkkinamme ovat jäykät ja World Economic Forumin selvityksen mukaan palkanmuodostuksen joustavuudessa Suomi oli jumbosijalla 137 maan joukossa.
Kun kohta aloitamme itsenäisyyden uuden vuosisadan, toivokaamme, että siihen ei sisältyisi yhtä paljon ahdinkoa ja kärsimystä kuin menneellä vuosisadalla. Meillä on omissa käsissämme kaikki menestyksen ja hyvinvoinnin avaimet, kunhan vain käytämme niitä.     
Hyvää joulua ja menestystä vuodelle 2018.
Kimmo Hanhisalo
Keski-Pohjanmaan Yrittäjät
hallituksen puheenjohtaja
 

Kimmo Hanhisalo