Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Suuri määrä yrityksiä tulossa myyntiin Keski-Pohjanmaalla

Tuoreen pk-yritysbarometrin mukaan alueellamme jopa 35% yrityksistä suunnittelee omistajanvaihdosta seuraavan viiden vuoden aikana.

Mitä tämä 35% tarkoittaa sitten käytännössä?

Keski-Pohjanmaan Yrittäjien alueeseen kuuluu Alavieska, Haapajärvi, Halsua, Kalajoki, Kannus, Kaustinen, Kokkola, Kruunupyy, Lestijärvi, Luoto, Nivala, Pedersören kunta, Perho, Pietarsaari, Reisjärvi, Sievi, Toholampi, Veteli ja Ylivieska. Tällä alueella on ollut Tilastokeskuksen mukaan 31.12.2019 yhteensä 7929 yritystä, pois lukien maa-, metsä- ja kalatalousalan yritykset. Jos näistä yrityksistä laskemme osuuden 35 %, niin se tarkoittaa lukuna noin 2775 yritystä.

Kun tarkastellaan Keski-Pohjanmaan Yrittäjien aluetta väestön näkökulmasta, voidaan todeta Tilastokeskuksen vuonna 2019 tehdyn väestöennusteen mukaan, että vuonna 2021 Keski-Pohjanmaan Yrittäjien alueella pitäisi olla 25 – 64 vuotiaita 74 824 henkeä. Yrityksen ostamisen näkökulmasta voisi olettaa, että yleisimmin kaupan tekee 25 – 44 vuotias henkilö, joita alueellamme on 36 928 (Väestöennuste, Tilastokeskus).  Tämä tarkoittaa, että laskennallisesti joka kolmannentoista alueemme 25 – 44 vuotiaan pitäisi ostaa yritys.

Haastavan tilanteesta tekee se, että suuri osa tämän ikäryhmän henkilöistä on jo joko työssä tai yrittäjiä.  Alueemme jäsenyrittäjistä 50% on yksin yrittäjiä, 2-5 henkilön yrityksiä on 32%, 6-9 henkilön yrityksiä 7% ja 10 tai useamman henkilön yrityksiä 11% (Keski-Pohjanmaan Yrittäjien jäsenrekisteri 2020).

Tilastollisesta näkökulmasta yritykselle ostajan löytyminen omasta kunnasta voi lähivuosina vaikeutua entisestään, jolloin kiihtyvä kilpailu ostajista luo yrityskauppaan ostajan markkinan. Suomen Yrittäjien jäsenrekisterin perusteella jäsenyritystemme toimialat jakautuvat selkeästi; 51% tuottaa palveluita, 18% toimii rakennusalalla, 17% kaupan alalla, teollisuuden piirissä toimii 13% ja muita toimialoja on 1%. Toimialat huomioon ottaen on mahdollista tarkastella eri vaihtoehtoja yrityskaupoille. Ostaja voi hyvinkin löytyä mm. omien kumppanuuksien kautta, sillä vuosikaudet hienosti toiminut yhteistyö esimerkiksi tavarantoimittajan, jakelijan tai alkutuotannosta vastaavan kanssa voi johtaa yrityskauppoihin. Yhtenä vaihtoehtona voi olla myös samalla alalla toimivan yrityksen hankkiminen, jolloin voi helposti laajentaa omaa toimialuetta tai esimerkiksi hankkia lisää hyvää osaavaa työvoimaa.

Tärkeää tässä tilanteessa on toimia mieluummin liian aikaisessa vaiheessa kuin liian myöhään. Liikkeelle voit lähteä olemalla yhteydessä omaan tilitoimistoon, alueen kehitysyhtiöihin ja yritysasiamiehiin sekä yrityskehittäjiin, Yrittäjien paikallisyhdistyksiin tai aluejärjestöön, tai mikäli haluat vain valmiiksi hieman tietoa aiheesta, voit kuunnella esimerkiksi Keski-Pohjanmaan Yrittäjien Omistajanvaihdospodia.

Keski-Pohjanmaan Yrittäjien toimihenkilöt ja luottamushenkilöt kirjoittavat ajankohtaisista yrittäjyyteen ja järjestötoimintaan liittyvistä asioista.

Matti Koivisto

Projektipäällikkö

Pk-yritysten omistajanvaihdospalvelu -hanke
Keski-Pohjanmaan Yrittäjät
p. 050 321 1749