Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Tulevaisuuden näkymät

Kun kirjoitin Keski-Pohjanmaan Yrittäjien viime vuoden näkymistä vuosikertomukseen, huomasin että vuoden 2019 pienen talouskasvun mm. työllisyyden kehittymisen ja yritysten toiminnan tasoittumisen jälkeen tuli vuosi 2020 jolloin maailma romahti muutamassa päivässä. Uskomaton muutos mitä kukaan ei osannut ennakoida. Tämä muutos koskettaa meitä ihan kaikkia.  Elämme nyt historiallista aikaa. Kunhan selviämme tästä, myös tulevat sukupolvet muistavat aikamme katastrofaalisena, ja ehkä aikana jolloin suuri muutos tapahtui.

Koko maailman kasvunäkymät romahtivat korona-viruksen leviämisen estämiseksi tehtyjen toimenpiteiden vuoksi. Valtioiden on otettava lisävelkaa, pörssi sahaa edestakaisin, ja nyt sijoitusmarkkinoille eletään todellakin epävarmuuden aikaa. Jää nähtäväksi onko U:n, L:n  vai V:n muotoinen skenaario tilanteesta irrottautumisessa mahdollista. Sekä valtiot, kunnat että yritykset ja ihan kaikki ovat samassa veneessä. Jälleenrakentaminen on tehtävä yhdessä.

Muutos?

Digiloikka tehtiin kahdessa viikossa ja siihen on meidät nyt opetettu. Toki videoneuvotteluja on käyty ennenkin, mutta tänään se on ainoa tapa viestiä. Työn tekemisessä etäpäivät tulevat kasvamaan ja oivalletaan ettei seiniin sijoitetut kustannukset ole aina välttämättömiä tehokkaaseen toimintaan. Oppilaiden uusi tapa opiskella kasvaa myös ”koronan” jälkeen eli etäyhteyksiä ja etäopiskelu tullee jäämään uutena tapana oppia myös heidän osalta, jotka eivät sitä ole ennen tehneet.  Somen merkitys entisestään tullee kasvamaan, toki sen kasvua on tapahtunut koko ajan koska milleniaalit tai Z-sukupolvi ovat siitä jo huolehtineet. On sanottu, että muutos myös teknologian osalta tulee entisestään kiihtymään, näin näyttää tapahtuvan. Terveysteknogia tulee myös tekemään tiikerinloikan.

Kotimaan matkailu lisääntyy, kotimaisten tuotteiden ja palveluiden käyttö lisääntyy sekä maataloustuotteet ja yleensä maatalous astuu arvoon arvaamattomaan. Metropoliajatteluun tullee muutoksia ja maaseudun elinvoimaisuus nähdään koko Suomen etuna. Suomen omavaraisuus ja oma tuotanto on nyt pakko nostaa esille. Kotimaiset tuotteet ja elintarvikkeet nousevat arvoonsa. Maailman saasteiden vaikutusta voi nyt arvioida uudelleen.

Yhteiskunta on nyt huutanut yrittäjiä apuun, mikä on ymmärrettävää, sillä sekä työpaikat että verotulot ovat suoraan verrannollisia yritysten menestymiseen. Yrittäjäjärjestö on mukana näissä talkoissa enemmän kuin koskaan ennen. Yritysten rahoitusta ja avustuksia on haettu eri sektoreista. Olemme saaneet vihdoin  yrittäjille työttömyyskorvauksen niin, että varsinaista yritystoimintaa ei tarvitse lakkauttaa. Teemme kaikkemme, että selviämme niin vähin vaurioin kun suinkin on mahdollista. Tämä on kaikkien etu.

Teemme tiivistä yhteistyötä sekä hallituksen että alueen kuntien, rahoittajien, oppilaitosten sekä eri toimijoiden kanssa että saisimme estettyä yritystemme konkurssit mahdollisimman pitkälle. Valitettavasti tulemme näkemään konkursseja, mutta myös uusia yrityksiä syntyy ja uusia toimintatapoja ja -verkostoja. Taistellaan rinnakkain ja huolehditaan lähimmäisistämme, se on ainoa keino selvitä tästä tilanteesta. Ja mehän selviämme. Yhdessä ja parantuneena.

Yrittäjän tärkeät numerot:

Suomen Mielenterveys ry:n kriisipuhelin päivystää 24/7 numerossa 09 2525 0111.  
Talouskysymyksissä apua antaa Suomen Talousapu numerossa 0295 02 4880. 
Suomen Yrittäjien jäsenten juridinen neuvonta numerossa 09-229 222. 

Mervi Järkkälä

Keski-Pohjanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja