Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Työaikautopia?

Pääministeri Sanna Marin esitteli SDP:n puoluekokouksessa puheessaan populistisen idean siitä, että  työtunteja voitaisiin vähentää niin että palkkataso ei heikkene. Ajatushan on kaunis työtätekevän kansan osalta, voisihan se olla niin että esitetty 6 työtuntia vähennettäisiin suoraan vaikka tuntiin -tietysti niin että ansiotaso ei laskisi, jolloin olisi kiva kun voisi kasvattaa vapaa-aikaa ja taas puolueelle napsahtaisi kannatusta.

Harmittavaa on, että ajatus juuri tähän aikaan on yhteiskuntaa rapauttava. Korona on vaikeuttanut jo nyt yritysten toimintaa sekä lomautettujen määrä on vaikeuttamassa sekä koko kansakunnan verotuloja että tuottavuutta. Marinin esitys palkansaajajärjestöjen mukaantulosta ajatuksen kantajaksi on populistinen, tyhmä  ja pelottava viesti.

Marin perustelee ajatustaan vaurauden jakamisella, valitettavasti Robin Hoodin tarina on suoraan elokuvista eikä sillä ole mitään tekemistä työllisyyden, kilpailukyvyn tai kansankunnan pelastamisen osalta. Samalla  Marin olisi voinut kertoa  että yritysten ei tarvitse myöskään tehdä kuin se yksi tunti päivässä, ihan vain tuloja alentamatta?

Surullisinta tässä on se että fiksuna pidetty Marin on siirtynyt populistiseen ideologiaan millä ei ole mitään tekemistä Suomen kansantalouden kasvattamisen ja kilpailukyvyn kanssa. Nimittäin vain näillä asioilla on merkitystä jotta saavutamme verotuloja ja hyvinvointia kaikille kansalaisille. Nyt on tärkeää luoda yrityksille uusia työkaluja joilla tuotettaisiin tuottavuutta ja kilpailukykyä. On muistettava, että yritykset tuottavat verotuloja niin kunnille kuin koko Suomelle – sekä luonnollisesti työpaikkoja tai itsensä työllistämistä.

Olisi ollut hienoa jos Marin olisi valtakunnan mediahenkilönä kertonut kuinka yrityksissämme voi jatkaa ja kehittää digiloikkaa, jonka ansiosta olemme pysyneet kansainvälisesti vielä kilpailukykyisenä ja toimivana yhteiskuntana. Lisäksi maamme vientiteollisuus tarvitsee nyt erityisesti tuottavuutta ja uusia ideoita pysyäkseen kansainvälisessä kilpailussa mukana.

Koronan yhteiskuntavaikutukset tulevat olemaan niin merkittävät valtiontalouden velan osalta, että nyt olisi oikea aika miettiä tuottavuuden kasvua vaikka niin että uusia työntekotapoja kehitettäisiin ja yrityksillä voisi olla palkkaukseen uusia helpotuksia. Erikoista on, että yksinkertainen paikallinen sopiminen herättää närää vaikka sitä kautta tutkimustenkin mukaan yritykset olisivat valmiita työllistämään. Uudet työllistäjät uskaltaisivat palkata sen ensimmäisen työntekijän.

Niin ja se turvallinen rokote tulisi saada mahdollisimman nopeasti – ja koronaa sairastavat sekä testaukseen että karanteeniin. Olemme selvinneet kuitenkin kohtuullisen hyvin tästä pirulaisesta, toivotaan että  koronan mentyä voimme rakentaa jälleen sitä kasvun polkua, jolle jo melkein pääsimme.

Terveyttä ja voimaa edelleen

Mervi Järkkälä, toimitusjohtaja

Suomen Yrittäjien toimihenkilöt ja luottamushenkilöt kirjoittavat ajankohtaisista yrittäjyyteen ja järjestötoimintaan liittyvistä asioista.

Mervi Järkkälä

Keski-Pohjanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja