9.2.2021 klo 14:09
Uutinen

Hyvinvointikartoitus: Yrittäjien mielenkiinto ja merkitys omaa työtään kohtaan on korkealla tasolla

Oman työn rajaaminen, vapaa-ajan viettäminen ja lomien pitäminen koetaan haastavana, kertoo keskisuomalaisille yrittäjille tehty hyvinvointikartoitus.

Keski-Suomen Yrittäjät ja Hyvinvointikartta-hanke suoritti yrittäjille hyvinvointikartoitus-kyselyn 2020–2021 vuoden vaihteessa. Kyselyyn vastasi 228 keskisuomalaista yrittäjää. Vastanneista 58 % oli naisia, 41 % miehiä ja 1 % muun sukupuolisia. Vastaajista 48 % oli yksinyrittäjiä.

Elämän tasapainosta ja työn rajaamisesta kysyttäessä yrittäjät arvioivat oman ajankäyttönsä sujuvuuden, lomien pitämisen ja työstä irrottautumisen kuutosen arvoiseksi (arviointiasteikon ollessa 0–10).

Kyselyssä selvitettiin yrittäjien kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin lisäksi, millaisia tapahtumia ja koulutuksia yrittäjät kaipaavat hyvinvointinsa tueksi.

Yrittäjät kokivat, että heillä on riittävästi osaamista ja koulutusta toimiakseen työssään (keskiarvo 8,5) ja että työ on heille merkityksellistä ja antoisaa (keskiarvo 8,3). Työkaluja kaivattiin henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin.

– Vastauksien perusteella yrittäjät kaipaavat apua ja työkaluja liikuntaan, mielen hyvinvointiin, uneen, stressiin ja ajanhallintaan, kertoo Keski-Suomen Yrittäjien hyvinvointiasiantuntija Essi Määttä.

Millaiseen toimintaan haluaisit osallistua:

Toiminta / vastausprosentti

  • Mielen hyvinvointi 32 %
  • Liikunta 32 %
  • Stressinhallinta 28 %
  • Elämän tasapainoittaminen ja työn rajaaminen 25 %
  • Ajanhallinta 24 %
  • Uni 22 %
  • Hyvinvointivalmennus (kesto 6kk) 21 %
  • Ravitsemus 20 %
  • Työn sujuvuuden ja tehokkuuden parantaminen 20 %
  • Vuorovaikutustaidot 14 %
  • Työnohjaus 13 %
  • Tunteiden säätely 11 %
  • Omien arvojen kirkastaminen 9 %
  • Motivaatio 9 %
  • Työkykyjohtaminen 8 %
  • Resilienssi 7 %
  • Työyhteisön ilmapiirin parantaminen 6 %
  • Jokin, muu mikä? 5 %

Työllistäville yrittäjille suunnattuun työkykyjohtamisen-osioon vastasi 120 yrittäjää. Kysymyksiä oli neljä, joissa oli kolme tasoa – aloittava, kehittyvä ja taitava. Väittämistä valittiin tämän hetken tilannetta parhaiten kuvaava määritelmä. Vastauksissa korostui, että suurimman osan työpaikkojen työkykyjohtaminen on tasolla aloittava tai kehittyvä.

– Keväällä alkaa hyvinvoinnin valmennusohjelma, joka on tarkoitettu vahvistamaan yrittäjän omaa hyvinvointia, yksinyrittäjille tarkoitettu työnohjaus ryhmämuotoisena, pk-yrittäjille tarkoitettu työkykyjohtamisen valmennus sekä hyvinvointitreffejä ja webinaareja, avaa Määttä.

”Yrittäjyys voi olla elämäntehtävä, mutta ei koskaan sen tarkoitus.”

Keski-Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jari-Pekka Koponen kannustaa yrittäjiä pitämään itsestä hyvää huolta – Se miten yrittäjän korvien välissä menee ja miten yrittäjä pitää itsestään huolta, vaikuttaa niin liiketoimintaan kuin työyhteisöön.

– Pitää uskaltaa antaa vastuuta myös muille, eikä tehdä kaikkea vain itse. Voihan olla, kun vastuuta jakaa, niin asiat tulevat hoidettua paremmin, Koponen muistuttaa.

Jari-Pekka itse hoitaa omaa hyvinvointiaan käymällä avannossa, kuntosalilla, hiihtämällä ja pelaamalla kesällä golfia. Hänellä on myös askelmittari, joka motivoi askeltamaan päivän aikana 10 000 askelta. Lomaa hän pitää vuodessa viisi viikkoa ja yleensä suuntaa ulkomaille, mutta viime kesänä hän oli lapissa vaeltamassa.

Hyvinvointikartta- hankkeen tavoitteena on vahvistaa Keski-Suomen mikro- ja pk-yritysten hyvinvointia, hyvinvoinnin osaamista ja johtamista.

Hankkeessa kehitetään hyvinvointia, tutkimustuloksiin perustuviin ja yrittäjän arkeen sopivia hyvinvointia tukevia- ja edistäviä toimintamalleja. Hanke kohdistuu välittömillä vaikutuksilla yksilön hyvinvointiin, sekä mikro- ja pk-yritysten työhyvinvointiin. Hanke on 2-vuotinen (2020–2022) ja ESR-rahoitteinen.

Hankkeen tavoitteita toteutetaan viiden työpaketin kautta:

  1. Kartoitus ja Hyvinvointitreffit (KSY)
  2. Hyvinvoinnin valmennusohjelma (KSY, Gradia)
  3. Yksinyrittäjien hyvinvoinnin työnohjaus (Gradia)
  4. Työkykyjohtaminen (JAMK)
  5. Hyvinvointikartta (KSY, Gradia, JAMK)

Kartoituksesta saatuja tietoja käytetään Hyvinvointikartta-hankkeen tapahtumien ja valmennuksien suunnitteluun ja kehittämiseen. Kevään toiminnassa otetaan huomioon kartoituksen tulokset.

– Kaikki keskisuomalaiset yrittäjät ovat tervetulleita hankeen tapahtumiin. Tapahtumat ovat yrittäjille maksuttomia ja valmennuksiin pääsee ilmoittautumaan mukaan Keski-Suomen Yrittäjien nettisivujen kautta. Tapahtumat päivittyvät kevään aikana, Määttä avaa.

Koponen haastaa kaikki keskisuomalaiset yrittäjät osallistumaan Hyvinvointikartta-hankeen tapahtumiin.

– Yksikin oivallus, työkalu tai menetelmä voi saada mullistavia asioita aikaan yrittäjässä itsessään, joka vaikuttaa omaan hyvinvointiin ja sitä kautta liiketoimintaan, hän muistuttaa.

Katso tästä kartoituksen tulokset:

PDF iconhyvinvointikartoituksen_raportti_valmis8.2.2021.pdf.