Etsi

Emergency banner

Jämsän alueen yrittäjät ilmaisivat halunsa pysyä Keski-Suomessa

Jämsän kaupunginvaltuusto ilmaisi helmikuussa 2016 äänin 26-17 tahtotilansa kaupungin siirtymisestä Keski-Suomen maakunnasta Pirkanmaalle. Keski-Suomen Yrittäjät ja Jämsän/Jämsänkosken Yrittäjät teettivät kyselyn Jämsän alueen yrittäjille mahdollisen maakuntavaihdoksen vaikutuksista liiketoimintaan sekä valmisteluprosessin etenemisestä.
Yrittäjille suunnatulla kyselyllä haluttiin kartoittaa paikallisten yrittäjien näkemyksiä sekä maakuntajaosta, että siirtymisen valmisteluprosessista.
Kysely lähetettiin sähköpostilla 269 Jämsän – ja Jämsänkosken Yrittäjien sekä Jämsän Yrittäjänaisten jäsenelle. Vastauksia saatiin 81 yrittäjältä.


Yrittäjien mielestä Jämsä tärkeä osa Keski-Suomen kokonaisuutta
Taustalla vaikuttavat pitkät perinteet yhdessä tekemiseen, kehittämiseen sekä myös identiteetin rakentumiseen osaksi Keski-Suomea. Moni yrittäjä arvioi, että Pirkanmaalla vaikutusmahdollisuudet olisivat olemattomat ja uusien kontaktien sekä yhteistyöverkostojen rakentaminen veisi aikaa. Pirkanmaa nähdäänkin etelän suuntaan kehittyvänä maakuntana ja Jämsä jäisi pois vireillä olevista Keski-Suomen maakunnan kehittämishankkeista. 
Maakuntavaihdoksen uhaksi koetaan myös yritysten liiketoiminnan heikkeneminen, kun asiakkaita ohjautuisi automaattisesti Pirkanmaan suuntaan vaikuttaen alueen elinkeinopolitiikan heikkenemiseen sekä ostovoiman häviämiseen. 


-Jämsän pysyminen Keski-Suomessa tukee sen taloudellista kehitystä ja ylläpitää maakunnan painoarvoa ja myönteistä kehitystä. Jämsän mahdollinen maakuntavaihdos tekisi Keski-Suomesta jalkapuolen pitkäksi aikaa. Jämsän tunnettuus yritysmaailmassa on Keski-Suomen suunnassa parempi, ja olemme keskeisiä toimijoita luottamushenkilöverkostoissa. Erityisesti matkailualan yhteisten ponnistelujen kannalta maakunnan vaihto olisi jopa vahingollista, kommentoi Petri Laaksonen Jämsän Yrittäjistä. 


-Varsinaisen yrittämisen kannalta maakuntakysymys ei ole niin oleellinen. Itse ostan kollegoilta Jyväskylästä, muutamasta muusta paikasta ja sitten Helsingistä. Maakunnan vaihdon valmisteluprosessi ei ansaitse kiitosta. Yrittäjien mielipidettä ei kysytty. Nyt joutuu kommentoimaan ulkokehältä vielä heikommin tiedoin, kuin mitä valtuustolla on ollut käytössä. Yrittäjät kokevat, että faktatiedolle eri vaihtoehdoista olisi tarvetta, jatkaa Laaksonen.

Keski-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Sanna-Mari Hynninen on samoilla linjoilla.
-Jämsän irtautuminen olisi Keski-Suomelle iso menetys. Yrittäjät kokevat todella harmillisena valmisteluprosessin jossa heitä ei kuultu. 

Kyselyn tulokset
Kooste kyselyn avoimista vastauksista
Lisätietoja:
Jämsän Yrittäjät, Petri Laaksonen, , p. 0400 680 622

Keski-Suomen Yrittäjät, toimitusjohtaja Sanna-Mari Hynninen,
, p. 050 563 7780