Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

PK-teollisuudella Suomessa alkaa olla todellinen hätä

Kirjoittanut: Jorma Nokkala | Julkaistu: 13.03.2015

Arvoisat poliittiset päättäjät, järjestöt ja muut talousvaikuttajat!

PK-teollisuudella Suomessa alkaa olla todellinen hätä!

Tilanne on jopa vuotta 2009 huonompi, jolloin tuotannon volyymit ja työllisyys aleni monella yrityksellä jopa alle puoleen.

Kun 20 vuotta sitten liityimme EU:n ja euroon saimme vielä rahaa EU:lta, mutta sen jälkeen kun Itä-Euroopan alhaisten palkkakustannusten maat ovat liittyneet mukaan on tilanne toisinpäin! Elintasoeroja tasaava ”raha-letku” on EU:n kautta kytketty kansantalouksien välille ja suomalaisten työllisyys ja hyvinvointi valuu halvemman kustannustason maihin. Myös kotimarkkinoilla kohtaamme saman hintakilpailun lisääntyvänä tuontina. Menetämme Suomessa kilpailukykyämme vuosi vuodelta ellei jotain tehdä ja pian!

Menetämme markkinat! Suomessa ei millään riitä kustannuskilpailukyky EU:n tukemille ns. halpamaille. Näin on käynyt ja käymässä suomalaiselle omia tuotteita valmistavalle, PK-teollisuudelle!

OLEMME UMPIKUJASSA! Devalvoida emme voi ja palkkoihin ei saa koskea, monen PKT- yrityksen on pakko lopettaa toimintansa koska ulkomaille siirtyminenkään ei ole pelastus!
Olemme sidoksissa Suomeen rakentamaamme kapasiteettiin, vain suuremmilla yrityksillä on mahdollisuuksia siirtää tuotantonsa muualle samalla laajentaen toimintaansa siellä.

Euroopan markkinat valtaavat EU:n avustuksilla investoineet halpamaiden valmistajat, jotka ovat jäljitelleet tuotteemme ja vieläpä heidän asiakkaansakin saavat EU:lta avustusta ostaakseen heidän valmistamiaan tuotteita.

Poliitikot vannovat ja uskovat PK-yritysten työllistäviin vaikutuksiin, muuta näin ei kestävällä tavalla tapahdu ilman mittavia innovaatio- ja tuotekehityspanostuksia!

Perustamani Nokka-Yhtiöt, työllistää vielä noin sata ihmistä, mutta jos yrittämisen olosuhteet ei muutu paremmiksi niin työllistäminen käy mahdottomaksi! Teollisesta yrittämisestä meillä on kokemusta yli 40 vuotta ja viennin osuus on aina ollut keskimäärin noin puolet tuotannosta. Jatkossa emme enää millään pärjää kilpailussa Euroopan halpamaille, jotka ovat jäljitelleet tuotteistoamme ja myyvät jopa neljänneksen alhaisemmalla hinnalla.

Tarvitaan välttämättä uusia tuotteita, mutta mistä otamme rahat uusien tuotteiden kehittämiseen, että voisimme pärjätä niin kauan kun halpamaat ne taas kopiovat? Mielestäni muuta tietä selviämiseen ei ole kuin jatkuvan tuotekehityksen kautta saatavat uudet tuotteet.

Pitkällä tähtäimellä on välttämätöntä satsata huomattavasti myös julkista riskirahaa uusien tuotteiden aikaansaamiseksi jotta PK-teollisuus olisi aina askelen edellä jäljittelijöitä!
Tulevan hallituksen ykkösprioriteetin on oltava kilpailijamaita paremmin hoidettu aktiivinen yrittäjäpolitiikka, joka tukee kaikin tavoin keksintöjen ja innovaatioiden edistämistä!

Nyt tarvitaan todella järeitä toimia! Suomi ulos eurosta ja devalvaatio tai yleinen palkkojen leikkaus kaikille tasapuolisesti ja sitä tukemaan edellä kuvaamani innovaatiopolitiikka!

Todella huolestunut "perusyrittäjä" Muuramesta.

Jorma Nokkala
teollisuusneuvos