Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Suomen Yrittäjien hallitusohjelmatavoitteista

Kirjoittanut: Antti Heikinmäki | Julkaistu 05.02.2015

Suomen Yrittäjät julkisti 8.1.2015 tavoitteensa tulevalle hallitusohjelmakaudelle. Otsikkotasolla nämä viisi päätavoitetta ovat seuraavat: Työmarkkinat uudistettava, julkista sektoria pienennettävä, verotuksen kannustavuutta lisättävä, yksinyrittäjien asemaa parannettava, turhasta sääntelystä luovuttava. 

Työmarkkinauudistus tarkoittaa paikallisen sopimisen lisäämistä. Julkisen sektorin pienennyksen tavoiteraja on 50%. Yritysverotuksessa otettava mallia Virosta, jossa vero maksetaan vasta kun tuloa jaetaan omistajille. Yksinyrittäjien osuus on kaikista yrityksistä jo 65%, joten yrityslainsäädännön muuttaminen ”pienet ensin” – periaatteen mukaiseksi on perusteltua. Turhan sääntelyn purkamisesta tai vähintään järkeistämisestä onkin valtakunnantasolla jo havaittavissa jonkinasteista konsensusta.

”Työn tekijät” - otsikoitu tavoiteohjelma tarjoaa selkeitä, konkreettisia keinoja, jotka parantavat yrittäjyyden edellytyksiä. Kevään eduskuntavaaleihin ei ole enää kauaa. Sopivaa kansanedustajaehdokasta valitessa on hyvä näitäkin asioita pohtia. 

Hallitusohjelmatavoitteesta huolimatta Yrittäjät järjestönä ei ole poliittinen organisaatio. Yrittäjäjärjestö ei ole myöskään ole ammattijärjestö tai liitto vaan yrittäjien etujärjestö, jonka tehtävä on edistää yrittäjyyttä Suomessa. 

Itse asiassa yrittäjyys yhdistää poliittista kenttää. Lähes kaikki puolueet kannattavat ja kannustavat yrittäjyyteen sekä uskovat yrittäjyyden olevan keino talouskasvuun ja työpaikkojen synnyttämiseen. 

Muuramella on pitkä historia yhtenä Suomen yrittäjäystävällisimmistä kunnista ja se on hienoa se. Kaiken lisäksi yrittäjämyönteisyys näkyy muuramelaisten arjessa pieninä tekoina. Hyvänolontunteeseen ei silti ole varaa. Pieniä arjen tekoja tarvitaan jatkossakin. Ohjenuoraksi käy hyvin Muuramen Yrittäjien motto: "Kiitä - kehu - kannusta - innosta! Eritoten selän takana kehuminen on suotavaa!" 

Antti Heikinmäki, Controla Oy
sihteeri, Muuramen yrittäjät