Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Erittäin salaista

”Ai meillä on nyt yritysagentti. Se taitaakin olla salainen agentti, kun ei yhtään tiedetä, mitä se puuhaa.”

Kiitos palautteesta. Sitä on tullut mukavasti sen jälkeen, kun elinkeinokoordinaattorin tehtävänimikkeeni muutettiin kunnanvaltuuston päätöksellä yritysagentiksi. Uuden tittelin valitsi kunnan elinkeinoryhmä monista eri vaihtoehdoista, joita tuli kiitettävästi esimerkiksi yrittäjiltä ja Pihtiputaan luovilta lukiolaisilta.

Sen jälkeen nimikkeestä onkin otettu kaikki irti – ja hyvä niin. Lukuisia kertoja minua on tituleerattu Salainen agentti 007:ksi. Eräs yrittäjä kertoi jopa vaihtaneensa kännykkäänsä nimeni tilalle pelkän koodin 007.

Salaisia projekteja pöydälläni on paljonkin, mutta vain niin kauan kuin se on välttämätöntä. Tämä työ kun perustuu hyvin suurelta osin luottamukseen ja asioiden valmistelemiseen hiljaisuudessa. Mitä suuremman yrityksen asioista on kyse, sitä valmiimpina asiat usein tuodaan julkisuuteen. Liian aikaisin julki tulevalla asialla saattaa pahimmillaan olla vastassa ”Tohtori No” ja se voi jäädä kokonaan toteutumatta, mikä ei tietenkään ole toivottavaa.

Lupa soittaa ja muut agentin tehtävät

Kuulun siihen osaan suomalaisia, jotka eivät mielellään huutele keskeneräisistä asioista. Siksikin tämä tehtävä on kotoisa. Ja nyt puhun agenttina, joka ei ole vain salaisessa palveluksessa.

Yleiskielessä agentilla tarkoitetaan nimittäin toimijaa, toteuttajaa tai asiamiestä, joka toimii päämiehensä lukuun. Minun päämiehiäni ovat kuntalaiset ja yrittäjät. Teille vastaan siitä, että toteutan päätehtävääni, joka on pihtiputaalaisen yritysympäristön kehittäminen. Käytännössä tämä tarkoittaa uusien yritysten etsimistä ja houkuttelua Pihtiputaalle sekä nykyisten yritysten kehittymismahdollisuuksien edistämistä yhdessä Witaksen kanssa.

Tärkeimmät työvälineeni eivät ole tappavaa myrkkyä sisältä kuulakärkikynä, kultainen ase tai kolmesti laukeava taskulamppu, vaan kovin arkiselta kuulostavat kännykkä ja tietokone. Niillä kerään tietoa kasvuhaluisista yrityksistä ja markkinoin Pihtipudasta mahdollisuuksia täynnä olevana paikkana yrityksille.

Kuolema saa odottaa

Tehtäväni on kunnan organisaatiossa uusi ja sitä aloittaessani Pihtiputaalle tulossa olevien yritysten jono ei ulottunut aivan Istanbuliin asti. Siksi meillä ei myöskään ollut valmista prosessia uusien yritysten hankintaan. Alkuvaiheen tehtävistäni tärkeimpiä onkin ollut tämän toimintamallin rakentaminen ja Pihtiputaan kilpailuetujen kirkastaminen. Samalla toimin kunnan markkinoijana yrityksiin päin, ja siinä työssä agentti-nimike toimii usein hyvänä huomion herättäjänä. Sijoittumispäätöksiä tehdään useimmiten varsin pitkällä tähtäimellä ja siksi pyrinkin levittämään mahdollisimman monen yrittäjän mieleen ajatuksen idun Pihtiputaasta seuraavana toimipaikkana.

Toisaalta työtäni on myös olla mukana varmistamassa, että Pihtiputaan yrityselämän kuolema saa vielä odottaa. Siksi työpöydälleni ilmestyy nopeasti myös jatkajien etsiminen loppumassa olevaan tai pahimmillaan jo päättyneeseen yritystoimintaan. Parhaillaan olenkin mm. etsimässä keinoja Muurasjärven kyläkaupan uudelleen avaamiseksi, mikä on tärkeää kylän elinvoimaisuuden kannalta.

Kultasormeksi vaaran vyöhykkeelle?

Agentuurini sijaitsee kunnantoimistossa, joten minut voi tavoittaa ilman kuurakettiakin. En kuitenkaan vain aktiivisesti odota toimistossa uusien yritysten saapumista, vaan käyn aina mahdollisuuksien mukaan esittelemässä Pihtipudasta yrittäjille. Siksi konttorin ovi on usein suljettu, mutta minulle saa mielellään lähettää viestejä.

Jos sinulla on vinkkejä muualla Suomessa toimivista yrityksistä, jotka saattaisivat kiinnostua muuttamaan Pihtiputaalle tai yrittäjistä, joita kannattaa houkutella kuntaamme, niin vinkit ovat tervetulleita. Myös kaikki kunnan elinkeinotoiminnan kehittämisen ideat kelpaavat aina.

Toimintavyöhykkeeni ydin ei ole sen vaarallisempi kuin Pihtipudas. Kultasormeksi minusta ei ehkä ole, mutta pallosalaman nopeus ja timantin lujuus ovat tarpeen, kun pyrin saamaan uusia yrityksiä sijoittumaan Pihtiputaalle. Uusyrityshankinnassa olennaista on ennakkoluuloton ajattelu, sillä seuraava pihtiputaalainen kasvuyritys voi kukaties olla vaikka mustekalan jalostaja tai kuninkaallinen kasino.

Ja jos maailma ei meille riitä, niin jonakin päivänä avaamme ehkä sitten sen ufojen laskeutumisalueen kauempaa tuleville matkailijoille.

Pihtiputaan yritysagentti Manu Aunola bloggaa tällä sivulla säännöllisesti.

Manu Aunola

Manu Aunola on Pihtiputaan kunnan yritysagentti.