Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Korona – uhka vai mahdollisuus?

Koronaviruspandemia on vaikuttanut useimpien yritysten toimintaan tavalla tai toisella.Useimmissa tapauksissa vaikutus on ollut hyvin negatiivinen, kun myynti on romahtanut tai pahimmillaan pysähtynyt kokonaan. Talousasiantuntijat ennakoivatkin konkurssiaaltoa, jonka suuruus riippuu pitkälti kriisin kestosta. Edes nopea tilanteen normalisoituminen ei ehdi pelastaa kaikkia yrityksiä, mutta pitkään jatkuessaan kriisin seuraukset voivat olla todella mittavat.

Vanhan sanonnan mukaan jokaisella pilvellä on kuitenkin hopeareunus, mikä pitää paikkansa tässäkin tapauksessa. Koronalla on nimittäin hyviäkin vaikutuksia erityisesti Pihtiputaan kaltaisille harvaan asutuille ja harmaantuville kunnille, ellei kriisin seurauksena tuleva taloudellinen koettelemus kaada ihan koko kunnan yrityskantaa.

Ensinnäkin kriisitilanne pakottaa yritykset innovoimaan uutta. Moni pienen kunnan vanhempi yrittäjä on saattanut ajatella, ettei omaa toimintaa tarvitse enää kehittää, kun eläkeikä alkaa vähitellen horisontissa häämöttää. Nykyisen liiketoiminnan hyytyessä koronan seurauksena yrittäjän on kuitenkin pakko miettiä uusia tulonlähteitä. Tilanteen normalisoiduttua nämä yritykset saattavatkin yllättäen huomata olevansa kasvun äärellä, kun vanha liiketoiminta vähitellen palautuu uuden rinnalle. Samalla syntyy uusia työpaikkoja ja toisaalta usea yritys voi muuttua myös kiinnostavaksi omistajanvaihdoksen kohteeksi.

Toisaalta koronaviruspandemia on räjäyttänyt etätyötä tekevien määrän, minkä ansiosta valtava joukko työikäisiä ihmisiä on oppinut tekemään työtä muualla kuin perinteisessä toimipaikassaan. Seuraava askel etätyön tekemisessä voikin olla työntekijän siirtyminen aivan uudelle paikkakunnalle, jossa on riittävän laadukkaat yhteydet etätyön onnistumiseksi. Tämä voi hyvin tarkoittaa monille irtiottoa kaupungeista, joissa jo pelkkä ihmismassojen vältteleminen voi toisinaan käydä työstä. Tästä näkökulmasta parhaillaan alkamassa oleva kaksivuotinen yhteisöllisen työtilan käynnistämisprojektimme onkin todella ajan hermolla.

Kriisin rauhoituttua myös matkailu tulee jatkamaan rakenteellista muutostaan. Jo aiemmin terrorismin uhasta kärsineet massaturismikohteet tulevat edelleen menettämään houkuttelevuuttaan uutta pandemiaa pelkäävien matkailijoiden silmissä. Tämä on tietysti positiivista koko Suomen matkailun näkökulmasta, mutta aivan erityisesti rauhallisia ja yksilöllisiä matkailukokemuksia tarjoavien pienten paikkakuntien (kuten juuri Pihtipudas) kannalta.

Yritetään siis pysyä terveenä ja pitää myös yrityksemme elossa pahimman ylitse. Aikanaan tämäkin kriisi menee ohi ja aurinko paistaa jälleen pilvien takaa.

Pihtiputaan yritysagentti Manu Aunola bloggaa tällä sivulla säännöllisesti.

Manu Aunola

Manu Aunola on Pihtiputaan kunnan yritysagentti.