Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Pihtipudas – matkailupitäjä vai ei?

Pihtipudas – matkailupitäjä vai ei?

25.10.2019

Matkailu on yksi globaalisti nopeimmin kasvavista toimialoista ja myös Suomessa ala on edelleen kasvussa, vaikka monilla muilla aloilla ollaankin jo laskusuunnassa. Suomen matkailu on itse asiassa parhaillaan monien trendien harjalla, koska nykyisin yhä useampi matkailija hakee luonnonläheisiä elämyksiä, puhtautta ja turvallisuutta. Nämä eivät monessakaan massaturismin kyllästämässä kohteessa ole enää mahdollisia, mutta ainakin toistaiseksi me pystymme tähän kysyntään vastaamaan.

Varsinkin Pihtiputaalla voimme varmasti tarjota matkailijoille puhdasta luontoa ja hiljaisuutta sylin täydeltä.

Aina välillä keskustelussa nousee kuitenkin esiin kysymys, onko Pihtipudas matkailupitäjä vai ei. Tähän kysymykseen ei tietenkään ole yksiselitteistä vastausta, koska jokaisella on oma käsityksensä siitä, mitä matkailu ylipäätään on.


Witaksen tilaamassa Viitasaaren, Kinnulan ja Pihtiputaan matkailuselvityksessä vuodelta 2016 todetaan seudun matkailutulon olevan 48,5 miljoonaa euroa. Tästä Pihtiputaan osuus on 12,8 miljoonaa. Näiden lukujen valossa olisi helppo todeta, että totta kai Pihtipudas on matkailupitäjä.

Numeroiden takaa löytyy kuitenkin toisenlainenkin näkökulma. Ensinnäkin tuon selvityksen luvut on laskettu menomenetelmän mukaisesti eli ne sisältävät myös arvonlisäveron. Siksi tuo aika iso summa ei ole suoraan verrattavissa monien matkailualueiden esittämiin lukuihin.

Lukuja tarkemmin tutkittaessa voidaan lisäksi todeta vähittäiskaupan ja polttoainemyynnin muodostavan summasta 58 % eli runsaat 28 miljoonaa. Helpoimmin matkailuksi ymmärrettävien majoituspalveluiden osuus on itse asiassa vain runsaat 600 000 euroa koko seudulla. Tästä näkökulmasta voikin perustellusti herättää kysymyksen, olemmeko sittenkään matkailupitäjä.


Itse kuulun siihen koulukuntaan, jonka mielestä ilman yöpymistä ei ole matkailua. Tällä en halua mitenkään väheksyä Nelostien varren pysäyttäjiämme. Ne ovat erittäin merkittävässä roolissa Pihtiputaan elinkeinorakenteessa työllistämällä paljon ihmisiä ja keräämällä merkittävästi tuloa kunnan ulkopuolelta. Tuo raha tulee kuitenkin pääasiassa pikaisesti pysähtyviltä ohikulkijoilta, joita en itse laske matkailijoiksi meidän kohdallamme. Maailman kaunein pysähdyspaikka on kuitenkin mielestäni pidemmänkin viipymän arvoinen.

Varsinaisia matkailualaan keskittyviä yrityksiä meillä on tällä hetkellä valitettavan vähän, vaikka palvelutarjontamme on itse asiassa yllättävän monipuolinen. Suurelle osalle matkailupalveluiden tarjoajistamme kyse on kuitenkin vain pienimuotoisesta sivuelinkeinosta. Tämä puolestaan on johtanut siihen, että palveluita on vaikea ostaa, koska niistä ei tiedetä edes paikallisesti. Pahimmillaan esimerkiksi tapahtumanjärjestäjillä ei myöskään ole tarjota kävijöille riittävästi majoitusvaihtoehtoja, vaikka kuntamme loma-asuntokannasta suurin osa olisi tyhjilläänkin.


Tämän haasteen ratkaisemiseksi olemme tehneet töitä jo pitkään, ja viimein valoa alkaa tunnelin päästä näkyä. Tavoitteenamme on nimittäin saada seudullisen matkailun myyntipalvelun toiminta käyntiin vuodenvaihteessa. Tämän palvelun kautta on tarkoitus saada matkailijoille helposti tarjolle mahdollisimman laaja kattaus alueemme matkailupalveluista, joihin sisältyvät niin majoitus kuin erilaiset aktiviteetti- ja oheispalvelutkin. Ideana on, että matkailija voi yhdellä kertaa varata kaikki matkansa palvelut ja samalla löytää palveluita, joita ei tiennyt olevan tarjollakaan.

Lopputuloksena kaikella tällä on tietysti tarkoitus saada aikaan matkailusta seudulle kertyvien tulojen merkittävää kasvua, minkä sivutuotteena myös paikallisten asukkaiden palvelutarjonta voi monipuolistua. Tulevaisuudessa ei enää tarvitsekaan pohtia, olemmeko matkailupitäjä vai ei, koska vastaus on kaikille jo selvä. Myös meille yöpymismatkailun kannattajille. Tervetuloa itsekin kokeilemaan!

 

Kirjoittaja on Pihtiputaan yritysagentti.

Pihtiputaan yritysagentti Manu Aunola bloggaa tällä sivulla säännöllisesti.

Manu Aunola

Manu Aunola on Pihtiputaan kunnan yritysagentti.