Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Pihtiputaan ensimmäinen yksisarvinen*?

Olen ollut aktiivisesti mukana työelämässä lähes 20 vuotta, ja tuona aikana olen katsellut yrityksiä monesta näkökulmasta. Ensimmäisen urani tein yliopistomaailmassa, missä pohdittiin paljon menestyvien yritysten olemusta. Trendit ja ismit vaihtuivat säännöllisesti, mutta yleispätevää yrityksen menestysreseptiä ei löytynyt – eikä muuten ole löytynyt vieläkään.

Toki menestyvillä yrityksillä on monia yhteisiä piirteitä, mutta toisaalta eroja on myös paljon. Moni yritys on noussut huipulle ja tullut sieltä yhtä lujaa alas, kun menestys ei ollutkaan ikuista. Maailmalta löytyy myös monia yrityksiä, jotka ovat menestyneet vuosikymmeniä. Niiden menestysreseptiä on kuitenkin toisaalta turha yrittää kopioida, koska niiden menestys on luotu aivan toisenlaisessa maailmassa kuin nyt elämme.


Toistaiseksi pisimmän uravaiheeni tein, kun karkasin yliopistomaailmasta yritysten kehittämisen pariin. Käytännön kehittämistyössä kohteena olivat harvemmin globaalit korporaatiot ja työskentelinkin enimmäkseen kotimaisten pk-yritysten parissa. Vuosien varrella olin sparraamassa ja kehittämässä satojen yritysten toimintaa, joista muutamat ovat onnistuneet tekemään melkoisia kasvuloikkia. Toisten loikat taas ovat jääneet lyhemmiksi ja moni start-up on jo ehtinyt kaatuakin.

Onneksi tämä ei kuitenkaan ole estänyt uusien yritysten syntyä ja ilokseni olen saanut joka vuosi kohdata intoa täynnä olevia yrittäjiä muun muassa Kasvu Openissa. Monella heistä kyseessä ei enää ole ensimmäinen yritys, vaan kaatuneiden yritysten tuhkista on noussut entistä ehompia yrityksiä. Näillä sarjayrittäjillä on siis kokemusta myös siitä, että asiat eivät aina onnistu toivotulla tavalla. Merkittävää on kuitenkin, että he eivät ole luovuttaneet, vaan ovat löytäneet uuden kohteen tarmolleen.


Kaksi vuotta sitten aloitin taas uuden vaiheen työelämässäni, kun hyppäsin uuteen rooliini, kolmivuotiseen Pihtiputaan yritysagenttiprojektiin. Olen asunut pari vuosikymmentä muualla, joten tehtävä syntymäkunnassani toi tullessaan sekä iloisia että vähemmän iloisia yllätyksiä. Tietenkin oli myös asioita, jotka eivät olleet muuttuneet miksikään.

Pintapuolisesti tarkasteltuna pihtiputaalainen yrityselämä on hyvin pientä ja paikallista, mutta se ei kuitenkaan ole koko totuus. Vaikka suurin osa yrityksistämme on pieniä, monen liiketoiminta kohdistuu jo nyt enenevässä määrin maailmalle. Tämä on toki ymmärrettävääkin, koska lähimarkkina-alueen ostovoima on asukasmäärän tahdissa kutistunut melkoisesti.


Hurjassa kasvussa olevia yrityksiä meillä ei kuitenkaan vielä ole, vaikka potentiaalia siihen olisi monellakin. Suurin ongelma tässäkin lienee turha vaatimattomuus, mikä meille suomalaisille on niin tavallista. Liian monelta yrittäjältä puuttuu uskallusta ja uskoa oman tekemisen erinomaisuuteen. Valitettavasti sitä ei voi ostaa kaupasta, vaan se pitäisi jokaisen yrittäjän löytää sisältään.

Olen erilaisissa tilaisuuksissa kuullut monien menestyneiden persoonien kertomuksia omasta taipaleestaan. Joukkoon mahtuu niin yrittäjiä kuin professoreita ja rocktähtiäkin. Hyvin monelle heistä on sanottu, että tuo on mahdotonta tai noin ei vaan saa tehdä. Kenties heidän menestyksensä syynä onkin juuri se, että he ovat silti uskoneet omaan asiaansa ja tehneet mahdottomasta mahdollista.
 

Jos siis sydämessäsi kytee pieni maailmanvalloittaja, ota yhteyttä. Katsotaan, saataisiinko kunnon roihu syttymään. Eikä sinun tarvitse olla pihtiputaalainen, kyllä meille yhä mahtuu muualtakin tulevia yrittäjiä. Tehdään yrityksestäsi yhdessä Pihtiputaan ensimmäinen kasvuraketti. Siitä ei välttämättä tarvitse tulla seuraava Supercell, vaikka olisihan se mukavaa, jos meillä olisi oma yksisarvinen.

 

* Yksisarvisella tarkoitetaan yli miljardin arvoista ei-julkista yhtiötä, joka kasvaa eksponentiaalisesti ja yleensä mullistaa oman markkinansa logiikan sekä pelisäännöt.

 

Blogin kirjoittaja Manu Aunola on Pihtiputaan kunnan yritysagentti.

 

Pihtiputaan yritysagentti Manu Aunola bloggaa tällä sivulla säännöllisesti.

Manu Aunola

Manu Aunola on Pihtiputaan kunnan yritysagentti.