Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Sijoittumispalvelua selkokielellä

 

Yritysagenttina yksi tärkeimpiä tehtäviäni ei suinkaan ole gaalaillallisten ja kasinoilla pidettävien cocktailtilaisuuksien järjestäminen, vaan sijoittumispalveluiden tarjoaminen yrityksille. Tehtävääni aloittaessani päätin siksi tutustua ”kilpailijoihin” eli selvittää, miten näitä palveluita muualla toteutetaan. Julkisesti esillä olevien tietojen sekä omien verkostojeni kautta pääsinkin tutustumaan sijoittumispalveluihin erikokoisissa kunnissa eri puolilla maata.

Hyvin pian huomasin, että sijoittumispalveluihin on monessa paikassa syntynyt aivan oma kielensä, joka on täynnä poliittisesti hyvin muotoiltuja korulauseita. Monille jo pelkkä sana sijoittumispalvelut saattaa olla hyvin epämääräinen käsite. Pahimmillaan tämän kielen ymmärtäminen vaatii syvällistä perehtymistä sekä yrityselämään että kunnallispolitiikkaan, minkä vuoksi näiden palveluiden potentiaalisille asiakkaille nämä korulauseet jäävät pelkäksi sanahelinäksi. Siksi nostankin tässä esiin joitakin esimerkkejä ja kerron, mitä ne tarkoittavat käytännössä Pihtiputaalla.

Tukirahaa saa ja tontti järjestyy nopeasti

Eräs sijoittumispalveluita tarjoava organisaatio kertoo segmentoivansa uusia leadeja kaikilta eri toimialoilta proaktiivisesti. En tiedä, miten tuota käytännössä tehdään, mutta ainakin meillä tämä leadien segmentointi vastannee yritysuutisten seuraamista yleensä ja mahdollisesti uusia toimipaikkoja hakevien yritysten jututtamista. Mainittu proaktiivisuus taas on näillä lakeuksilla välttämätöntä, kun tulijoita ei kovinkaan usein oven takana ole jonoksi asti.

Toisaalla sijoittumispalveluiden tehtävä on houkutella potentiaalisia sijoittujia osaksi arvoverkkoaan. Meillä tällainen toiminta tarkoittaa kaiken mahdollisen tekemistä (lakien ja hyvien tapojen sallimissa rajoissa), jotta yritykset voivat sijoittaa toimintojaan Pihtiputaalle ja päästä kasvattamaan omaa liiketoimintaansa mahdollisimman helposti.

Yrityksille houkuttimena tarjotaan eräässä kunnassa useimmin käytettyjä rahoitusinstrumentteja. Näinhän tietysti pitääkin olla ja mekin autamme mielellämme tänne tulevia yrityksiä hakemaan kaikkia mahdollisia tukia heille sopivimmista lähteistä. Ruuhka-Suomen ulkopuolella tukirahaa on myös usein hyvin saatavilla, koska kilpailijoita on täällä paikallisesti huomattavasti vähemmän.

Yritysten sijoittumisen helpottamiseksi joillakin paikkakunnilla on satsattu yrityspuistojen tonttitarjontaan ja toisaalta löytyy jo valmiiksi aina sopivat korkealaatuiset ja monipuoliset fasiliteettiratkaisut. Kaikille sopivaa tilaa en ole vielä missään oikeasti nähnyt, mutta tontteja meiltä kyllä löytyy ja yritykselle räätälöityjen tilojen toteuttaminenkin saadaan vauhtiin aika ripeästi. Vaikka tonttien myynti kuuluukin meillä kunnanvaltuuston ja -hallituksen vastuualueelle, niin päätöksiä ei tarvitse odottaa viikkoja tai kuukausia, vaan niitä tehdään tarvittaessa hyvinkin nopeasti.

Hyvät yhteydet Nelostiellä ja valokuidulla

Eräs kaupunki tarjoaa yrityksille ekosysteemin ja infrastruktuurin, kun taas useammallakin paikkakunnalla on tarjolla yrityksille toimiva logistiikka. No ekosysteemejähän maaseudulla on tietysti monenlaisia, mutta yritysnäkökulmasta puhuisin ehkä mieluummin yritysten verkostoista ja tarjoamistamme tukipalveluista niin kunnan kuin Kehittämisyhtiö Witaksenkin puolelta.

Vastaavasti infrastruktuuri ja logistiikka meillä toimivat mainiosti. Nelostietä pitkin pääsee sekä etelään että pohjoiseen ja valokuituverkon kautta yhteydet ovat vielä nopeampia. Jos ei ole ihan hirveä hoppu, niin junankin kyytiin meiltä voi tavaraa laittaa, vaikka henkilöliikennettä emme (ainakaan vielä) voi varsinaisesti tarjota.

Yksi sijoittumispalveluiden tarjoaja korostaa sidosryhmäyhteistyötään, kun taas toinen tekee yhteistyötä läpi arvoketjun. Meidän omat henkilöresurssimme ovat sen verran pieniä, että yhteistyötä on opittu tekemään kaikkien kanssa ja kaiken aikaa ilman sen suurempaa toimintasuunnitelmaa. Emme ole myöskään ehtineet kehittämään erillisiä kaupunkikehitysalustoja, vaan tarjoamme sen sijaan jokaiselle projektille juuri sille räätälöidyn tuen.

Koska elämä ei ole tietenkään pelkkää työtä, eräs kunta muistuttaa, että heillä elinkustannukset ovat järkevät. Tämä pitää varmasti paikkansa täälläkin ja yksiön Kalliossa voi helposti vaihtaa tilavaan omakotitaloon Pihtiputaalla. Yhden keskikokoisen kaupungin palveluvarustus on kunnossa. Näin on myös meillä. Suurten kaupunkikeskusten palveluvalikoimaa emme toki voi tarjota, mutta sen sijaan meillä on toimivat peruspalvelut ja useimmiten vielä ilman ruuhkia. Olemme myös toistaiseksi pärjänneet ihan hyvin ilman liikennevaloja eli ilmanlaatukin on meillä aivan muuta kuin suurkaupungeissa.

Suuri sijoittumispalvelukonseptimme ei siis ehkä ole vielä täysin viimeistelty, mutta palvelua ja tukea meiltä saa varmasti. Tervetuloa kokeilemaan!

 

 

Pihtiputaan yritysagentti Manu Aunola bloggaa tällä sivulla säännöllisesti.

Manu Aunola

Manu Aunola on Pihtiputaan kunnan yritysagentti.