Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Synnynnäinen yrittäjäsyndrooma

 

Pihtiputaan asuntokauppa yskii. Juuri nyt elämme todella hiljaista vaihetta, ja hinnat ovat laskeneet kymmenen vuotta. Pohja alkaa toivottavasti häämöttää, mutta uuden nousun merkkejä ei vielä näy.

Tämä tarkoittaa, että tällä hetkellä asuntokaupat tehdään vain pakon edessä: jos syystä tai toisesta on luovuttava omasta kodista, vaihdettava isompaan tai ostettava ensiasunto. Kauppaa tehdään selkeästi vain tarpeeseen. Kymmenen vuotta sitten, kun kauppa kävi, asuntoa vaihdettiin herkemmin.

Kiinteistönvälittäjällä ei siis ole nyt paljon myytävää. Synkässä myyntimaisemassa on kuitenkin yksi valopilkku: Kohtuuhintaisia rantamökkejä saatetaan jopa jonottaa. Niitä kysytään säännöllisesti, mutta pystymme tarjoamaan vain yksittäisiä. Rantamökit ovat myös säilyttäneet hintansa – kunhan niissä on sähköt, juokseva vesi ja jonkinlainen viemäröinti. Saarimökit jäävät myymättä, ellei hintaa lasketa todella alas. Jos Koliman rannalta saa mökin 85 000 eurolla, Koliman saaressa vastaavan hinta voi olla 40 000 euroa.

Myös hyväkuntoinen omakotitalo kohtuumatkan päässä keskustasta menee kaupaksi. Jos talo on järven rannalla, keskustaan saa olla pidempikin matka. Tosin viime kädessä kaikki tietysti käy kaupaksi, jos hinta on oikea – eli riittävän alhainen.

Ei päästetä taloja rapistumaan

Olen itse tehnyt sen valinnan, että haluan olla yrittäjänä juuri Pihtiputaalla. Työssäni näen, mikä kunnassamme kiinnostaa muita. Äskettäin yksi asuntokauppa syntyi siksi, että ostaja sai asunnon aivan Nelostien varresta, jotta liikkuminen sekä etelän että pohjoisen suuntaan käy kätevästi.

Suurin osa tänne muuttajista arvostaa kuitenkin erityisesti hienoa luontoa sekä rauhallisuutta, puhtautta ja turvallisuutta. Tosin kaikille tulee bonuksena se, että täällä on kaikki, mitä ihminen tarvitsee, eikä mihinkään ole pitkä matka.

Samoja asioita arvostan itsekin. Enkä ole lainkaan huolissani Pihtiputaan tulevaisuudesta. Sen sijaan yksi maallinen huoleni liittyy niihin 60–80-luvulla rakennettuihin rivi- ja kerrostaloihin, joissa on riskirakenteita. Yritykseni huolehtii myös yli kahdenkymmenen taloyhtiön isännöinnistä, ja olen nähnyt, että alueen taloyhtiöissä on paljon potentiaalisia riskejä.

Samaan aikaan täällä vasta opetellaan isännöintikulttuuria eli isännöitsijä on taloyhtiöille pääasiassa kirjanpitäjä ja kokouksissa istuja. Kun pitkäjänteinen tekninen ja taloudellinen hallinnointi puuttuu, pahimmillaan talojen kunto pääsee rapistumaan ja asuntojen arvo romahtaa.

Huolissani olen myös siitä, miten paljon meillä on ikääntyneitä kuntalaisia, jotka asuvat kaukana kirkonkylältä omissa taloissaan ja mökeissään ja haluaisivat muuttaa lähemmäksi palveluja – mutta kiinteistöillä ei ole myyntiarvoa.

Uhka vai mahdollisuus?

Olen ollut käytännössä koko työurani ajan yrittäjä. Yrittäjäperheessä kasvaneena en muusta tiedä. Synnynnäiseen yrittäjäsyndroomaani kuuluu se, että en saa aivojani lepäämään, vaikka miten yritän. Mietin jatkuvasti, miten voisin edistää ja kehittää asioita ja olla tekemässä myönteistä muutosta. Tästä syystä olen lähtenyt myös politiikkaan yhteisiä asioita hoitamaan.

Olen pääomistaja kolmessa yhtiössä. Nyt kun kauppa käy hiljakseen, mietin paljon yritystoimintani kannattavuutta ja sitä, miten takaan leivän myös työntekijöillemme ja heidän perheilleen. Rikastumisen sijaan tavoitteenani on, että pystyisin työllistämään Pihtiputaalla vieläkin enemmän ihmisiä. Olen kasvuyrittäjä enkä salaile sitä.

Minulla on kuitenkin sairaus, jonka vuoksi epävarmuus on päivittäinen seuralaiseni. Olen nyt seitsemän vuotta opetellut myöntämään itselleni, että sairaus rajoittaa elämääni. Diagnoosi, tuntematon toimintahäiriö selkäytimessä, tarkoittaa käytännössä, että hermostoni ylireagoi rasitukseen. Tasapainoilen jatkuvasti sopivan ja liiallisen aktiivisuuden välillä.

Kaikki työt on suunniteltava niin, että ne eivät ole vain minun varassani. Jokainen päivä on uhka ja mahdollisuus. Ja haluan ajatella, että mahdollisuuksia on sittenkin enemmän.


Yrittäjä Juuso Lahtisella on kolme yritystä: Saaninkoski-Kiinteistöt Oy, SK-Isännöintipalvelu Oy ja Pihtiputaan Kiviteos Oy. Lahtinen on kunnanvaltuuston jäsen ja kuuluu myös Pihtiputaan elinkeinoryhmään yrittäjien edustajana.
 

Pihtiputaan yritysagentti Manu Aunola bloggaa tällä sivulla säännöllisesti.

Juuso Lahtinen