Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Yhteinen sävel

Kun minulta kysytään omaa suosikkibiisiäni, vastaus on heti valmiina: voisin kuunnella Eaglesin Hotel Californiaa loputtomasti. Tosin työni puolesta minulla on lisäksi noin 50 kotimaista kestosuosikkia. He ovat artisteja, juontajia ja bändejä, jotka kuuluvat yritykseni, ohjelmatoimisto Dex Viihteen ”talliin”. Viime vuonna kuusi työntekijäämme myivät yhteensä noin 1 700 heidän keikkaansa eri puolille Suomea ravintoloihin, festareille, konserttisaleihin ja yksityistilaisuuksiin.

Kun toiset myyvät, minä maksan laskut. Hoidan yrityksen ja kaikkien listoillamme olevien esiintyjien palkat ja käsittelen ostolaskut, liittyvätpä ne äänentoistoon tai keikkamajoituksiin. Laskutan esiintymiset tilaisuuksien järjestäjiltä ja pidän kuitit järjestyksessä. Tämän kaiken teen Pihtiputaan-toimistossa, jota pyöritän yksin.

Varaventtiilinä ja kuuntelijana toimiminen kuuluu työsuhde-etuihini. Yrittäjällä ei ole työaikaa, joten olen tavoitettavissa käytännössä aina. Toki laitan puhelimen äänettömälle silloin, kun elämän tärkeämmät asiat sitä vaativat.

Puhelin laulaa

Aloitan työpäiväni aina lukemalla sähköpostit. Ja puhelin laulaa aamusta alkaen.

Monesti löydän meileistäni terveisiä artisteilta sekä skannattuja kuitteja, laskuja ja verokortteja. Ilahduttavan usein saan postitse tai puhelimitse palautetta keikoilla kävijöiltä. Joku kysyy, milloin ja missä tietty artisti seuraavan kerran esiintyy, toinen kiittää hienosta konsertti-illasta. Artistit voivat kysellä ja varmistella vaikkapa seuraavan keikkansa tarkempaa aikataulua tai majoitusta.

Listoillemme tulee jatkuvasti myös uusia nimiä, vaikka kantajengi on pysynyt pitkään. Siihen kuuluvat esimerkiksi Kotiteollisuus-yhtye, Heikki Silvennoinen ja Pave Maijanen. Uusin tulokas tallissamme on Sitku, laulaja-kitaristi Rosa-Marian ja räppäri Tiia Karoliinan yhtye.

Omaa 20 vuoden aikana kertynyttä ohjelmatoimistokokemustani käytän mielelläni myös silloin, kun pihtiputaalaiset musiikintekijät tarvitsevat apua laskutuksessa tai muissa käytännön asioissa.

Pihtiputaan tahdissa

Olen ylpeä siitä, että juuri Pihtipudas on Dexin kotipesä. Täällä se on syntynyt helmikuussa 1985. Täällä se on kasvanut ja tänne jäänyt aikustuttuaan. Olen itse halunnut pysyä syntymäkunnassani ja pitää täällä myös yritykseni. Pihtiputaalla on paljon hyvää ja pihtiputaalaisilla yhteinen sävel monissa asioissa.

Yksi hyvistä asioista on kaupunkien menoa rauhallisempi tahti. Sen moni myös aistii, kun poikkeaa keikkamatkoillaan käymään. Joskus lähdemme yhdessä syömään, ja pääsen esittelemään kunnan ostos- ja ruokapaikkoja. Viimeksi Asematien toimistolle pölähti koko Peer Gynt -bändin porukka kukkapuskan kanssa.

Ovi on aina auki. On tärkeää, että jokainen listoillamme oleva ihminen kokee, että välitämme hänestä ja olemme häntä varten. Yhtä lailla kuntalaiset ovat aina tervetulleita piipahtamaan.

Duurissa ja mollissa

Teemme eräänlaista elämysbisnestä, ja se elää ajan mukana. Kun ravintolat ennen ostivat paljon bändien esiintymisiä, nyt keikat ovat usein konserttisaleissa ja yhä enemmän myös yksityistilaisuuksissa. Etenkin varttuneempi yleisö haluaa keikalle, joka ei veny aamuyön puolelle.

Vaikka moni asia muuttuu, yksi tosiasia kuitenkin pysyy: Musiikki on mukana ihmisten elämän tärkeissä hetkissä ja siihen latautuu monenlaisia tunteita. Siitä voi nauttia monin tavoin, sen avulla voi purkaa ja jakaa hyvää mieltä ja pahaa oloa. Se yhdistää ja antaa voimaa.

Itsekin haen monesti elämyksiä keikoilta. Usein juuri niillä matkoilla muistan, miten paljon nautin yrittäjän vapaudesta – mutta myös siihen liittyvästä suuresta vastuusta. Ja miten paljon saankaan työssäni kokea todellisia tähtihetkiä. 

Kikka Myllynen omistaa Dex Viihteen yhdessä Seinäjoella asuvan toimitusjohtaja Hannu Korhosen kanssa. Kuusi muuta työntekijää toimivat Rovaniemellä, Turussa, Tampereella ja Hyvinkäällä. Dexin liikevaihto oli viime vuonna reilut kolme miljoonaa euroa. Kikka vaikuttaa myös Pihtiputaan Yrittäjien hallituksessa ja Pihtiputaan kunnan elinkeinoryhmässä sekä Suomen ohjelmatoimistot ja agentit -yhdistyksen hallituksessa.

Pihtiputaan yritysagentti Manu Aunola bloggaa tällä sivulla säännöllisesti.

Kikka Myllynen

Kirjoittaja on yksi Dex Viihteen omistajista sekä Pihtiputaan Yrittäjien halliksen jäsen.