Etsi

 

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Kymenlaakson pk-yritykset luottavaisina tulevaisuuteen

Kymenlaakson pk-yritykset suhtautuvat luottavaisesti tulevaisuuteen. Maakunnan pk-yrityksistä yli 40 prosenttia kertoo olevansa kasvuhakuisia tai jopa erittäin kasvuhakuisia. Investoinnit, henkilöstön koulutus ja uuden henkilöstön palkkaaminen ovat koko maan ja Kymenlaakson alueen pk-yrityksissä eniten käytettyjä uusiutumiseen liittyviä toimia. Tiedot käyvät ilmi syksyn Pk-yritysbarometrista.

Kymenlaaksossa toimivista pk-yrityksistä noin joka kolmas ilmoittaa toimivansa ensisijaisesti kansainvälisillä markkinoilla. Barometrin perusteella näistä yrityksistä enemmistö harjoittaa suoraa palvelujen tai tavaroiden vientiä.

Maakunnan pk-viejistä iso osa tekee edelleen vientikauppaa suurella riskillä suojaamatta myyntisaataviaan. Hyvä uutinen kuitenkin on, että yritysten tietoisuus vientikauppojen myyntisaatavien suojaamisesta näyttää lisääntyneen. Koko maassa pelkkää laskua vastaan ilman luottovakuutusta vientiä tekevien yritysten määrä on tasaisessa laskussa. Nyt 65 prosenttia pk-viejistä kertoi tekevänsä vientikauppaa ilman luottovakuutusta. Vuosi sitten osuus oli 72 prosenttia ja syksyllä 2015 peräti 75 prosenttia.

Omistajanvaihdoksissa on potentiaalia myös Kymenlaaksossa. Noin puolet barometriin vastanneista koko maan ja alueen pk-yrityspäättäjästä ei suunnittele omistajanvaihdosta, mutta toisella puolella se on lähiaikojen suunnitelmissa. Kymenlaaksossa lähes viidesosa vastaajista suunnittelee omistajanvaihdosta seuraavien kahden vuoden sisällä. Yhteensä kolmasosa vastaajista arvioi, että omistajanvaihdos voisi olla ajankohtainen seuraavien viiden vuoden sisällä.

Omistajanvaihdokset vievät yrityksiä hyvin usein uudelle kasvu-uralle. On olemassa selvää näyttöä siitä, että uuden omistajan tulo lisää yritysten kasvuhakuisuutta. Finnverassa joka kolmas omistajanvaihdosrahoitusta saanut yritys on luokiteltu kasvuyritykseksi.

Omistajanvaihdoksiin ja yrityskauppoihin liittyy paljon ulkoisen rahoituksen tarvetta. Rahoittajiin kannattaakin ottaa jo varhaisessa vaiheessa yhteyttä. Vuonna 2016 Finnvera rahoitti koko maassa tuhatta omistajanvaihdosta, ja painopiste oli loppuvuodessa, joten tänä vuonna voidaan päästä jälleen uuteen ennätykseen. Tervettä liiketoimintaa on kaupan. Ostajat ovat nälkäisiä, he näkevät paljon kasvupotentiaalia yrityksissä.

Rahoitus järjestyy hyville hankkeille. Kun hetki on oikea, ota rohkeasti yhteyttä!

aluejohtaja Mirjam Sarkki, Finnvera Oyj, Etelä-Suomi

Mirjam Sarkki

aluejohtaja, Finnvera Oyj, Etelä- ja Kaakkois-Suomi