Etsi

 

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Joko olet kokeillut yhteisautoa?

Oletko sinäkin tyypillinen suomalainen eli ajat autollasi keskimäärin reilun tunnin vuorokaudessa ja muun ajan auto seisoo parkissa? Joko kotona tai työpaikalla. Ja ehkäpä ajat pääsääntöisesti yksin, kuten suurin osa meistä? Eihän siinä ole oikein mitään järkeä.

Viimeisen parin vuoden aikana erilaiset vaihtoehdot yhteiskäyttöautoiluun ovat lisääntyneet ja marraskuun alussa OP Kymenlaakson Kotkan sekä Kouvolan konttoreiden yhteydessä sijaitseville sähköautojen latauspisteille saapuivat sähköautot, jotka ovat kenen tahansa vuokrattavissa. Kolmas auto tulee sijoittumaan Haminan torille joulukuun aikana. OP Yhteisauto -palvelun tuottaa Pivo Wallet Oy, joka on osa OP Ryhmää.

OP Yhteisauton voi vuokrata tunniksi tai vaikka koko päiväksi, tarpeen mukaan, ja varauksen voi tehdä hyvissä ajoin ennakkoon, kun tietää tarvitsevansa autoa. Vuokraaminen on perinteistä autonvuokrausta helpompaa, sillä auton käyttöönotto aina palveluun rekisteröitymisestä ovien avaamiseen ja lukitsemiseen tapahtuu älypuhelimeen ladattavan maksuttoman sovelluksen avulla. Ei papereiden täyttelyä tai avaimien noutamista toimistolta tiettyinä aukioloaikoina.

Koska arkiautoilu tarkoittaa useimmiten lyhyitä ajomatkoja taajamissa, soveltuvat sähköautot yhteisautoiksi mainiosti. OP Yhteisautojen toimintasäde täydellä latauksella on noin 200 - 250 kilometriä. Toimintamatkaan vaikuttavat mm. ulkoilman lämpötila, ajonopeus, -keli ja -tyyli. Tarvittaessa autoa voi ladata joko julkisilla latauspisteillä tai vaikkapa kotipihassa; tarvittavat latauskaapelit löytyvät auton tavaratilasta. Varauksen päätyttyä auto palautetaan kotipisteelle ja laitetaan lataukseen. Auton lataustilanteen voi myös tarkistaa sovelluksesta esimerkiksi ennen oman varauksen alkua.

Yhteisauton käyttöaste nousee huomattavasti yksityisomisteista autoa korkeammaksi, mikä tekee siitä tietysti ekologisemman. Paitsi ekoteko on sähköauto myös terveysteko, koska sillä ajettaessa ei synny terveydelle haitallisia päästöjä, mikä parantaa ilmanlaatua. Lisäksi sähköauto on hiljainen erityisesti taajamanopeuksilla, jolloin rengasmelu pysyy maltillisena.

Jos autoa tarvitsee vain satunnaisesti, saattaa yhteisauto olla varteenotettava vaihtoehto auton ostamiselle. Samalla välttää auton omistamiseen liittyvät murheet, sillä auto huolletaan sekä pestään säännöllisesti ja mahdollisissa vikatilanteissa voi olla yhteydessä asiakaspalveluun mihin vuorokauden aikaan tahansa.

Kaikille yhteisauto ei tietenkään sovi talouden ainoaksi menopeliksi, mutta ehkäpä sillä voisi korvata perheen kakkosauton. Satunnaiset, tai säännöllisemmätkin, mutta harvemmin toistuvat kauppa-, kyläily- ja harrastus-reissut saattaisivat hyvinkin taittua vaivattomasti yhteisautolla. Yhtä hyvin yhteisauto voi sopia yrittäjälle, joka työskentelee pääosin esimerkiksi toimistolla, mutta tarvitsee autoa toisinaan asioiden hoitamiseen. Kun maksat vain auton käytöstä etkä siitä, että se seisoo parkissa valmiina odottamassa, saattaa rahaakin jäädä säästöön.

OP Yhteisauton saat käyttöösi lataamalla älypuhelimeesi OP Yhteisauto -sovelluksen, joka näyttää, milloin auto on vapaana. Ensimmäisellä käyttökerralla sovellukseen lisätään oman maksukortin tiedot. Auton vuokra veloitetaan kortilta varauksen päätyttyä. OP Kymenlaakson konttoreilla sijaitsevien autojen vuokra on 8 euroa/tunti ja 50 euroa/vuorokausi ja saat autot käyttöösi syöttämällä sovellukseen koodin: OPKYMENLAAKSO. Katso tarkemmat ohjeet täältä.

Satu Temonen
markkinointi- ja viestintäpäällikkö
OP Kymenlaakso

 

Satu Temonen

markkinointi- ja viestintäpäällikkö
OP Kymenlaakso