Etsi

 

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Yrittäjänä yrityksessä sekä omavastuu osaamiseen ja jaksamiseen

Kirjoittaja on kiinteää palkkaa saava palkkatyöntekijä, joka miettii millaista olisi olla yrittäjänä. 

Olen joskus löytänyt itseni keskustelusta, jossa kritisoidaan työolosuhteita tai -välineitä, jatkuvia muutoksia ja siihen liittyvää koulutuksen puutetta, lounasvaihtoehtojen niukkuutta tai muuta työhyvinvointiin liittyvää. Joskus jopa verhojen väri häiritsee. 

Miksi työnantaja ei tarjoa tai järjestä minulle sitä taikka tätä? Miksi tuotakaan asiaa ei ole korjattu?

Yksikään luettelemistani aiheista ei saa joutua kiellettyjen keskusteluaiheiden listalle, mutta joskus lähestymiskulmaa niihin voisi muuttaa. Onko meillä asiat liiankin hyvin, kun löydämme ongelmia asioista, joilla ei ole suurtakaan merkitystä tuloksentekokykyymme, työviihtyvyyteen tai vaikkapa työyhteisön vuorovaikutukseen? Olemmeko laittaneet itsemme likoon asioiden korjaamiseksi?

Emme ole vain töissä. Nyt ja tulevaisuudessa yrittäjyys korostuu myös jokaisen meidän työpäivässä. Esimerkiksi Fennian arvoihin kuuluu yrittäjyys, mutta näkyykö se meidän jokaisen tekemisessä? Otatko vielä viimeisen puhelun tai asiakkaan vastaan, kun työvuorosi on päättymässä viiden minuutin kuluttua? Yrittäjä ottaisi, sillä siellä voi olla ostava asiakas.

Mietitkö hankinnan tarpeellisuutta, kun vanhakin on vielä käyttökelpoinen? Yrittäjä miettisi. Harmitteletko, kun et osaa uutta järjestelmää ja eläkkeelle lähtöönkin on enää kaksi vuotta? Yrittäjä ei harmittelisi, vaan opettelisi järjestelmän käytön, koska osaaminen on välttämätöntä liiketoiminnan sujumisen takia.

Rohkeus, uuden oppiminen, uteliaisuus ja virheistäkin oppiminen ovat avain mielekkääseen työpäivään. Meillä jokaisella on oikeus oppia uutta. Tehdään itsestämme tärkeä työnantajalle ja asiakkaille.

Minä koen olevani etuoikeutettu henkilö työskennellessäni Fenniassa. Fennia antaa minulle hienot puitteet toimia yrittäjänä. Saan olla suunnittelemassa, miten tuloksen tekeminen toteutetaan. Joskus minulta kysytään strategiankin jalkauttamisesta. Myös kulurakenteeseen saan ottaa kantaa. Miten Oy Kaakkoinen alue Ab toimisi kannattavasti ja kustannustehokkaasti?

Henkilöstön osaamista, jaksamista ja viihtymistä pääsen niin ikään miettimään. Välillä saan vaihtaa WC:n lamputkin. Todellista yrittäjän elämää.

Kaiken tämän hyvän lisäksi – muista yrittäjistä poiketen – Fennia maksaa minulle palkkaa, tarjoaa laajan työterveyshuollon ja henkilöstöetuihinkaan ei riitä yksi A4. Ehkä en sittenkään tiedä paljonkaan yrittäjyydestä, itsensä todellisesta likoon laittamisesta ja riskinottamisesta puhumattakaan. Kunnioitan jokaista joka uskaltaa olla yrittäjä ja työllistää jopa muita. 

Vielä lempiaiheeseeni, hyvinvointiin. Itsellä hiusraja alkaa olla lähempänä niskaa kuin nenää. Vanhat urheiluvammat muistuttavat eletystä elämästä. Olen kuitenkin iloinen jokaisesta nivelsiteen katkeamisesta ja murtuneesta luusta. Ilman niitä olisin jäänyt paljosta vaille.

Useat työnantajat tarjoavat meille palkkatyöntekijöille ergonomisesti hyvät työolosuhteet ja tukee vapaa-ajan liikuntaa. Työterveyshuolto on tarvittaessa apuna. Jossain kulkee kuitenkin työnantajan huolenpidon raja. Viime kädessä jokaisella meillä on vastuu omasta hyvinvoinnista ja jaksamisesta, sekä siinä sivussa yhteisestä työilmapiiristä, joka on sinänsä jo oman blogin arvoinen asia.

Teemme jatkuvasti omia valintoja ravinnon, liikkumisen ja levon suhteen. Jos niskahartiaseutua kolottaa, pelkkä työergonomia ei riitä, vaan tässäkin on käytettävä "omavastuuseteli". Lähde kuntonyrkkeilyyn tai vaikkapa sauvakävelylle. Viimeisempien tutkimusten mukaan Salkkareiden katselu ei vähennä niska-hartiaseudun oireita. Pieniä asioita korjaamalla jaksat paremmin myös puolisosi ja lastesi kanssa.

Lopuksi vielä opettavainen tarina työilmapiiristä. Kerran eräs henkilö kysyi radiotoimittajalta; Miksi nykyään kaikki vastaantulevat henkilöt ovat niin nyrpeitä. Toimittaja vastasi; Oletko koskaan yrittänyt hymyillä heille?

Jouni Ukkonen, aluejohtaja, Kaakkoinen alue
Fennia

 

Jouni Ukkonen

aluejohtaja, Kaakkoinen alue, Fennia