Etsi

Ajankohtaista

Yrittäjät vierailivat eduskunnassa

Kaakkois-Suomen nimikkoyrittäjiä ja työvaliokuntien jäseniä Etelä-Savon, Etelä-Karjalan ja Kymen aluejärjestöistä kävi tapaamassa vaalipiirin kansanedustajia ja samalla tutustuttiin peruskorjattuun eduskuntataloon. Vierailu alkoi seuraamalla palautekeskustelua eduskunnan tarkastusvaliokunnan raportista. Lehteriltä päästiin kierrokselle eduskuntataloon, kun isäntänä toiminut kansanedustaja Markku Pakkanen esitteli tiloja.

Varsinaiseen vuorovaikutukselliseen antiin osallistuivat yhteisessä tilaisuudessa Pakkasen lisäksi ministerit Jari Leppä ja Antti Häkkänen sekä kansanedustajat Jukka Kopra, Hanna Kosonen, Suna Kymäläinen, Jani Mäkelä, Sirpa Paatero, Satu Taavitsainen, Ari Torniainen ja Kaj Turunen. Vierailun järjestelyissä oli avustanut Markku Pakkasen erityisavustaja Jenny Hasu.

Yhteinen keskustelu oli vilkasta. Yrittäjien kannalta myönteinen hallituskausi sai tilaisuudessa kiitosta, mutta samalla painotettiin, että työ on kesken. Liikennemäärärahat, sote- ja maakuntauudistus, alkoholilaki sekä osaavan työvoiman saaminen nousivat useimmin esiin puheenvuoroissa.

Sote on hyväksyttävissä

Yrittäjien puolesta tilaisuuden keskusteluja evästi Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. Hän muistutti puheenvuorossaan kansanedustajia yrittäjien merkityksestä työllistäjinä ja merkittävimpinä uusien työpaikkojen luojina viime vuosina.

Pentikäinen tunnusti, että tämä juuri puolivälissä oleva vaalikausi on ollut yrittäjän kannalta hyvä. Hän painotti, että yrittäjät haluavat olla mukana nujertamassa työttömyyttä Suomesta.

Vierailupäivänä Suomen Yrittäjien työvaliokunta oli jättänyt lausunnon sotelakiluonnoksesta.

- Paketti on muutos parempaan ja se on toteuttamiskelpoinen, Pentikäinen sanoi. Suomen Yrittäjien lausunnossa todettiin, että sotekeskusten palveluvalikoiman vaatimus tulee olla riittävän pieni, että se voi aidosti synnyttää uutta yrittäjyyttä.

Työtä riittää vielä

Ministeri Jari Leppä painotti yrittämisen olevan keskeinen moottori tällä hallituksella.

- Hallinnollisen taakan purkaminen on hyvässä vauhdissa, vaikka ei vielä valmis. Olen sen verran kauan ollut tässä talossa, että olen nähnyt nyt vihdoin myös hallinnon asennemuutoksen, Leppä sanoi.

Leppä ja useat muut nostivat esiin liikenneväyliin tehdyt lisäpanostukset, joita Kaakkois-Suomeen on saatu enemmän kuin muihin maakuntiin. Markku Pakkanen painotti, että kevään aikana on mahdollista saada päätös myös VT15 perusparannuksesta Kouvola–Kotka välille, mikäli se halutaan saada käynnistettyä tämän hallituksen toimesta.

Tilaisuuden loppupuolella nousi esiin myös perjantaina äänestyksessä oleva alkoholilain uudistus. Jukka Kopra oli läpimenon suhteen optimistisempi kuin Markku Pakkanen. Yrittäjäpuolelta ja majoitus- ja ravitsemusalalta toivottiin keskustelussa kovasti asian etenemistä.

Toivoa, tietoa ja reaktioita

Yrittäjien puheenvuoroissa Etelä-Savon Yrittäjien puheenjohtaja Nina Rasola, Etelä-Karjalan Yrittäjien 1.1.2018 aloittava puheenjohtaja Minna Kokki ja Kymen Yrittäjien puheenjohtaja Marika Kirjavainen nostivat esiin muun muassa tieverkoston edelleen kehittämisen, yritystoiminnan jatkajat, kansainvälistymisen haasteet, osaavan työvoiman saannin sekä reagoinnin Venäjän bussiliikenteen rajoituksiin, jotka vaikuttavat Lappeenrantaan.

Jukka Kopra kertoi, miten Venäjän toimiin on nyt reagoitu ja reagoidaan lähiaikoina. Lisäksi hänellä oli terveisiä parlamentaarisen liikennekomitean työskentelystä.

- Teiden huono kunto on tiedossa. Helmikuun loppuun mennessä pyritään löytämään ratkaisuja, joilla tiestö saadaan pidettyä kunnossa. Ulkomainen raskasliikenne on tarkoitus saada maksamaan tien käytöstä.

Tilaisuuden ainoan ”poliitikon lupauksen” antoi ministeri Jari Leppä hieman pilke silmäkulmassa.

- Tämä on poliittinen lupaus, koetetaan ainakin toimia niin, että ei ainakaan estetä asioiden tapahtumista.

Kaikkiaan kansanedustajat toivoivat yrittäjiltä suoraa palautetta ja viestejä sähköposteihinsa oman työnsä tueksi ja linjaamiseksi.

Teksti ja kuvat: Hannu Lehtinen

Suomen Yrittäjien nimikkoyrittäjät toimivat kansanedustajien keskustelukumppaneina etenkin yrittäjiä ja yrittäjyyttä koskevissa asioissa. Samalla he ovat myös yrittäjille hyviä viestinviejiä ja yhteyshenkilöitä eduskuntaan päin. Kymen Yrittäjissä alueen kansanedustajien nimikkoyrittäjiä kuluvalla vaalikaudella ovat Lasse Kemppinen Valkealan Yrittäjistä (Jari Lindströmin nimikkoyrittäjä), Raimo Pippola Kotkan Yrittäjistä (Juho Eerola), Teppo Sainio Kotkan Yrittäjistä (Sirpa Paatero) ja Sanna Vapalahti Haminan Yrittäjistä (Markku Pakkanen).