Etsi

 

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Kymen Yrittäjien maakunnallinen yrittäjäpalkinto 2016 Oy Finprofile Ltd:lle

Kymen Yrittäjät on myöntänyt vuoden 2016 maakunnallisen yrittäjäpalkinnon Oy Finprofile Ltd:lle Iitin Yrittäjistä. Palkitsemispäätökseen vaikuttivat yrityksen kasvu ja kehitys erityisesti kansainvälistymisen kautta, onnistunut sukupolvenvaihdos sekä menestyminen myös vaikeuksien jälkeen.

Lisäksi yrittäjistä Lasse Kokko on ollut aktiivisesti mukana kehittämässä yrittäjäilmapiiriä ja yrittäjien verkostoja alueella sekä maakunnassa.

Oy Finprofile Ltd

Finprofile on 15 hengen perheyritys, joka on keskittynyt puupylväiden valmistukseen, myyntiin ja vientiin. Tuotannosta 90 prosenttia menee vientiin. Lisäksi yrityksellä on aihiotehdas sekä kiinteistövuokrausta. Finprofile on perustettu kiinteistöyhtiönä vuonna 1997 ja sen kaupallinen toiminta alkoi vuonna 2000.
Yrityksessä alkoi sukupolvenvaihdos vuonna 2008, jolloin Lauri Kokosta tuli yhtiön osakas Lasse Kokon rinnalla. Yrityksen toimitusjohtajana hän on ollut noin neljä vuotta.

- Kun pohjatyö on tehty hyvin, siitä on helppo ja hyvä jatkaa. Omalla mielenkiinnolla alaa kohtaan on suuri merkitys, Lauri Kokko kertoo halustaan jatkaa perheyritystä.

Menestyksen neljä osatekijää

Yrityksen menestykseen on Lasse Kokon mukaan neljä eri tekijää.

- Osaavat työntekijät ja hyvä porukka, hyvät ja luottamukselliset välit metsänomistajiin, rahoittajat, joilla on kykyä olla mukana, sekä hyvät asiakkaat, jotka pysyvät vuodesta toiseen.

Lauri Kokosta kansainvälisillä markkinoilla menestyminen on mahdollista puhtaasti kotimaisilla tuotteilla.

- Me teemme aitoa suomalaista tuotetta, mäntypylvästä. Toiminnan lähtökohtana on suomalainen luonnontuote, jolla on päästy maailman markkinoille. Ei yrityksen välttämättä tarvitse olla teknologian huipulla ja pienempikin yritys pärjää, Lauri Kokko sanoo.

Suurin osa tuotannosta vientiin

Finprofilen tuotannosta suurin osa menee vientiin. Päämarkkinat ovat Iso-Britanniassa ja Saksassa, mutta muita kohde maita ovat muun muassa Irlanti, Viro, Israel, Italia, Itävalta, Marokko ja Tunisia. Saksaan yrityksen toiminta laajeni vuonna 2008, kun Finprofile osti vanhan asiakkaansa.

- Mahdollista kasvua voisi ajatella melkein jokaiseen maahan. Yritämme pikkuhiljaa kasvaa askel kerrallaan. Jos maantieteellisesti ajatellaan, niin Afrikka voisi olla yksi kasvualueista tulevaisuudessa, sanoo Lauri Kokko.

Menestyminen haasteista huolimatta

Lasse Kokolla on taustalla yli 30 vuoden kokemus yrittäjänä, johon mahtuu sekä ylä- että alamäkiä. Ensimmäinen yritys päättyi konkurssiin 90-luvulla.

- Se on opittu, että rahoittajia on hyvä olla enemmän kuin yksi. Konkurssi ei ole mikään häpeä, vaan se on elämää. Silloinen yritys kaatui 90-luvun puolivälissä suuriin luottotappioihin, sekä sen hetkiseen korkeaan korkotasoon. Ei pidä ajatella, että on huono yrittäjä jos tekee konkurssin, vaan jatkaa eteenpäin virheistä oppien, Lasse Kokko kertoo.

Haastavinta yrittäjänä on Kokkojen mukaan luottamuksen säilyttäminen asiakkaisiin ja yhteistyökumppaneihin. Palkitsevinta on asiakkaiden ja metsän myyjien tyytyväisyys, sekä uudet asiakassuhteet.

Finprofilen tulevaisuus näyttää yrittäjien mukaan vankalta ja valoisalta. Yrityksen markkina-alue on laaja, jolloin tietyn alueen markkinoiden pettäminen ei kaada yritystä.

- Meillä on hyviä kontakteja useaan maahan. Olemme muuntautumiskykyinen yritys, mikä on etu markkinoilla. Laivastomme on ketterä ja pystymme nopeisiin muutoksiin, Lauri Kokko summaa.

Kymen Yrittäjien maakunnallinen yrittäjäpalkinto julkistettiin ja jaettiin Kymen Yrittäjien maakunnallisessa yrittäjäjuhlassa Kuusankoskella lauantaina 24.9.2016.


Yritysinfo:
Oy Finprofile Ltd
Iitti, Iitin Yrittäjät
Perustamisvuosi: 1997
Pääomistajat: Lasse Kokko 50 %, Lauri Kokko 20 %, Henri, Jari ja Inari Kokko kukin 10 %
Päätoimiala: Raakapuupylväiden valmistus ja vienti, aihiotehdas
Liikevaihto: 7,4 miljoonaa
Henkilöstö: 15
Tärkeimmät tuotteet ja palvelut: Puupylväät, ovi-, ikkuna- ja porrasaihiot, puutavaran höyläys ero muodoissa sekä teollisuustilojen vuokraus