16.12.2019 klo 10:15
Uutinen

Parasta oli sparraus ja pitchaus

Kymenlaakson Kasvu Openista nousi vuoden 2019 koko Suomen Top 10 joukkoon haminalainen GasSol Oy. Yrittäjä kehuu Kasvu -tapahtumaa.

GasSol on perustettu 2016 toiminimenä ja 1. elokuuta 2019 muutettu osakeyhtiöksi. Yhtiön perustaja Harri Holm sai rinnalle vanhan työkaverinsa ja toisen kaasualan osaajan Jari Lapin. Kaasuihin liittyvän turvallisuuskoulutuksen ja asiantuntijapalveluiden kärkeen he hakevat kasvua lääkehapen ja lääkeilman valmistuksesta uudella happigenerointi -teknologialla.

– Lähdimme mukaan, että saadaan julkisuutta, kertoi Harri Holm. Meillä on yhteensä 50 vuoden kokemus kaasumarkkinoista, mutta tämä menetelmä on Suomessa uusi.

Lääkehappea on toimitettu noin sadan vuoden ajan pulloissa sairaaloihin, terveyskeskuksiin, eläinlääkäreihin ja muualle, missä sitä tarvitaan.

– Uudessa menetelmässä jää kuljetukset pois, kun valmistus tapahtuu itse laitoksissa. Uudella teknologialla valmistus on noin 60-70 prosenttia edullisempaan asiakkaille.

Kustannussäästön lisäksi siirtyminen uuteen teknologiaan olisi myös suuri ympäristöteko, kun raskaat kuorma-autot eivät enää ajelisi Suomen teillä. Valmistusmenetelmän ja asiakkaille toimitusten matkalla pulloja ja sisältöjä siirrellään useampaan otteeseen autoilla.

Arvokkainta Kasvu Openissa julkisuus ja sparraus

Holm tunnusti heti, etteivät he ole osakkaina kumpikaan markkinoijia. Siksi kokemus Kasvu Openissa oli hyödyllinen.

– Sparraus antoi uusia näkökulmia liiketoimintaan. Erityisesti SWOT-analyysi avasi silmiä. Julkisuus Kymenlaaksossa ja Jyväskylän finaalissa oli arvokasta.

Hän kehui myös saamaansa sparrausta useampaan otteeseen. Myös pitchaus asetti hänet fokusoimaan asian olennaiseen ja saamaan viestin vastaanottajille 90 sekunnissa.

– Kasvu Open ei tuonut olennaisia muutoksia, mutta se vahvisti asiantuntija- ja koulutuspuolen sekä lääkehapen ja -ilman pakettien toimitusta, Holm kuvasi liikeidean kirkastumista.

GMP-koulutusten, riskinhallinnan ja riskiarvioiden merkitys asiakkaille avautui heille korostetusti.

Sijoittuminen kisassa toi heille palkinnoksi vielä lisää asiantuntijapalveluja. Lähiaikoina on alkamassa neuvonta liike-elämän asiantuntijoilta, joiden kanssa he käyvät läpi millä liiketoiminnan kokonaisuus saadaan kasvu-uralle.

– Kyse on muutaman vuoden sisään tapahtuvasta muutoksesta, mikä tulee kasvattamaan liikevaihtoa moninkertaiseksi.

Holmin arvion mukaan kyseessä on 40-60 miljoonan euron liiketoiminta Suomessa.

Ladatut akut ja intoa täynnä

GasSol voi keskittyä erikoiskaasuissa kasvuun, missä tiukasti säädelty terveydenhuolto tulee mukaan vasta myöhemmin. Kaasuja käyttävät myös elintarviketeollisuus, vedenpuhdistus ja muun muassa eläinlääkärit.

– Eläinlääkäripuolella tai elintarviketeollisuudessa ei ole niin tiukat GMP-kriteerit, joten markkinat voivat kasvaa sielläkin alkuun.

Holm suositteli lämpimästi kaikille hakua Kasvu Open -kisaan. Siinä yrittäjä asettaa itsensä suurten kysymysten eteen ja joutuu haravoimaan kaiken läpi.

– Mylläreitä on niin monelta alalta ja näkökulmia tulee eri kanteilta.

Hän kehui myös Jyväskylän finaalia, missä sai kohdata muita kasvussa olevia yrittäjiä.

– Jollain tapaa oli hauskaa, kun arvopohja oli lopulta niin samanlainen. Kun sieltä tuli pois, akut oli ladattu ja oli intoa täynnä.

100 parhaan kasvuyrityksen joukossa kolme yritystä Kymenlaaksosta vuonna 2019

Kymenlaakson Kasvupolulle valittiin 15 suurimman kasvupotentiaalin omaavaa yritystä, jotka saivat kahden päivän ajan maksutonta sparrausta Suomen liike-elämän asiantuntijoilta. GasSol Oy:n lisäksi 100 parhaan kasvuyrityksen joukkoon Kymenlaaksosta pääsi Terra Infra Oy sekä Kino123 Oy.

Kasvu Open on kaikille pk-yrityksille avoin sparrausohjelma. Mukaan voi hakea toimialasta, iästä ja liikevaihdosta riippumatta. Sparraukseen osallistuu vuosittain 450 kasvuyritystä ja verkostoon kuuluu yli 900 Suomen liike-elämän asiantuntijaa. Kasvu Open valjastaa maan parhaat asiantuntijat, näkemyksellisimmät sijoittajat ja kokeneimmat yrittäjät pohtimaan yrityksien kasvun mahdollisuuksia.

Kuva ja teksti: Hannu Lehtinen