14.11.2019 klo 20:01
Uutinen

Tykkä Oy palkittiin

Isot koneet tykkää

Anjalankosken yrittäjäpalkinnon sai vuonna 1978 perustettu Tykkä Oy.

– Yritys sai alkunsa, kun metsäkoneet tekivät tuloa suomalaisiin metsiin. Tähän kehitykseen lähdettiin vahvasti mukaan, ja yritys teki nopeassa tahdissa kymmeniä hakkuukoneita, kertoo Tykkä Oy:n toimitusjohtaja Marko Tykkä, 50.Tämän jälkeen kymenlaaksolaiset hakkuukoneiden omistajat ehdottivat, että Tykkä Oy alkaisi huoltaa Komatsu-metsäkoneita.

– Jatkamme edelleen tiivistä yhteistyötä Valmet/Komatsun kanssa.Tykkä Oy on toiminut useita vuosia peräkkäin noin 2 miljoonan euron liikevaihdolla.

– En ole tietoisesti halunnut kasvattaa yrityksen liiketoimintaa, sillä siinä on omat riskinsä. Ei kannata muuttaa mitään, kun homma pyörii.Marko Tykkä on luonnollisesti tyytyväinen Anjalankosken Yrittäjien myöntämästä vuoden 2019 yrittäjäpalkinnosta.

– Koko osaava henkilökuntamme ansaitsee kiitoksen vahvasta työpanoksestaan. Meiltä löytyy paljon moniosaamista. Yrityksessä on 9–10 työntekijää kiiretilanteesta riippuen.Noin kaksi kolmasosaa Tykkä Oy:n liikevaihdosta kertyy metsätraktoreiden huoltamisesta ja niiden varaosien myynnistä.

– Iskulauseemme on ”ISOT KONEET TYKKÄÄ” eli olemme suurten koneiden asiantuntijoita.

– Yksi kolmasosa liikevaihdostamme syntyy pientraktoreiden sopimushuollosta, hydrauliikkapalveluista ja voiteluaineiden myynnistä. Pientraktoreiden osalta teemme yhteistyötä lukuisten eri tahojen kanssa. Meillä on sopimushuolto Vilakoneen kanssa ja aivan äsken sovimme Stokkerin kanssa Kubotan-merkkihuollosta ja -varaosamyynnistä, selvittää Tykkä.Vuonna 2003 Marko Tykkä osti Tykkä Oy:stä 50 prosentin osuuden sukulaiseltaan Kari Tykältä.

– Loput 50 prosenttia omistaa edelleen Pekka-isäni, kertoo Marko, joka on työskennellyt yrityksessä 16-vuotiaasta lähtien.Tykkä Oy:n päätoimipiste sijaitsee Myllykosken teollisuusalueella.

– Olemme tänä vuonna avanneet toisen pisteen ydin-Kouvolan Korjalaan. Meillä on siellä etenkin pienkonehuoltoa.Marko Tykällä on omistuksessaan Korialla entisellä varuskunta-alueella Puistoklubi, jonka kiinteistö on rakennettu 1900-luvun alkupuolella.

– Klubin pyörittäminen on minulle ja Satu-vaimolleni eräänlainen harrastus.Puistoklubi on vuokrattavissa erilaisten ryhmien illanviettopaikaksi. Tilaa on pienistä ryhmistä aina 50 henkeen saakka.

– Viime kesänä klubimme oli asuntomessukohde, josta saimme hyvää palautetta. Ihmiset olivat yllättyneitä siitä, kuinka komea rakennus on. Eräs asuntomessuilla käynyt pariskunta innostui tilasta niin, että vietti siellä viime perjantaina häitään.Kouvolan Vahterossa asuvan Tykän harrastuksiin kuuluvat autot, jääkiekko ja koripallo.

– Olen penkkiurheilija ja seuraan erityisesti KooKoon ja Kouvottarien otteluita. Myös ravihevoset ovat lähellä sydäntäni.

Ilkka Kujala Keskilaakson toimittaja