Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Korona

Haminan Yrittäjät vetoaa päättäjiin, yrityksiin ja asukkaisiin

Yrittäjäyhdistys on kuunnellut huolestuneena jäsenyritystensä tunnelmia kriisitilanteessa.

Koronavirus yllätti ja mullisti myös haminalaisten yritysten maailman. Haminan Yrittäjät ry. vetoaakin sekä kaupungin päättäjiin, kaikkiin yrittäjiin ja asukkaisiin, jotta paikallisten yritysten toiminta säilyisi kriisin yli. Varauskalenterit ovat tyhjentyneet ja myynti vähentynyt. Samalla kuitenkin vuokrat ja muut kulut juoksevat.

- Olemme pyytäneet kaupunkia pidättäytymään mittavista lomautuksista tai irtisanomisista, kuten myös pääministeri Sanna Marin toivoi. Näin on mahdollista ylläpitää kaupungin palkkalistoilla olevien ostopotentiaalia, sanoo yhdistyksen puheenjohtaja Nina Nylund.

Haminan Yrittäjät ry. toivoo kaupungin tekevän pienhankinnat ensisijaisesti haminalaisilta yrityksiltä ja pilkkovan suuremmat hankinnat niin, että paikallisilla yrityksillä on mahdollisuus palveluiden tuottamiseen.

- Haminan Yrittäjät ry:ssä on noin 260 jäsenyritystä. Tarjontaa ja osaamista löytyy tästä joukosta valtavasti. Toivomme kaupungilta aktiivista yhteydenottoa yrittäjiin hyvissä ajoin, jotta yksikään ei ehdi tehdä vaikeassa tilanteessa radikaalia ratkaisua, kuten toiminnan alasajoa. Vinkkaamme mielellämme sopivia tekijöitä eri tarpeisiin, Nylund sanoo.

Yhdistys toivoo kaupungin etsivän keinoja yritysten jatkuvuuden turvaamiseen mm. liiketilojen vuokria tarkastelemalla, ja että kaupunki tutkisi mahdollisuuksia etsiä sopimusyrittäjille korvaavia toimintoja. Esimerkiksi Lappeenrannassa voi jo tilata kauppa- ja apteekkitavaraa kotiin sopimustaksien kuljettamana.

Myös yrityksiä ja asukkaita kannustetaan talkoisiin

Yhdistys toivoo myös kaikilta yrityksiltä ja kaupungin asukkailta osallistumista kriisitalkoisiin, mutta pitää tietenkin tärkeimpänä yleistä turvallisuutta ja terveyttä.

- Yrityksissä voisi nyt miettiä kaikkia hankintoja tarkkaan – voisiko ne tehdä tässä tilanteessa paikkakunnan muilta yrityksiltä? Asukkailta toivomme edelleen haminalaisten yritysten palvelujen käyttöä tietenkin niin, että asioidessa huomioidaan kaikkien turvallisuus ja terveys. On aloja, joissa palveluja voi toteuttaa ja käyttää myös etänä. Yritykset voivat nyt miettiä uusia palvelutapoja ja asiakkaat tiedustella näistä mahdollisuuksista omalta palveluntarjoajalta, Nina Nylund vinkkaa.

Myös lahjakorttien ostaminen kivijalkakauppoihin ja erilaisiin palveluihin voi auttaa yritystä selviämään kriisin yli. Kaupunkilaiset voivat vaikka tehdä lahjahankintoja etukäteen lahjakortin muodossa keväällä valmistuville ja muille loppuvuoden aikana juhliville.

Teksti: Anita Heikkinen