Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Yrittäjän stressi lomalle lähdöstä

Loma perheen kanssa on lyöty lukkoon, kirjoitettu kalentereihin ja lentoliput, hotelli ja auto varattu. Työntekijöille on kerrottu ja työvuorolistaan itselle merkitty epämääräistä viivaa. Ja kuinka ollakkaan, kohta tulee se puhelinsoitto, ja buukatulle lomaviikolla olisi tarjolla kannattava mutta suuritöinen tilaus. Ja koska yrittäjän sanavarastoon, ainakaan minun, ei kuulu sanaa ei, otat tilauksen vastaan -  ja lomallelähtöstressi on valmis.

Minun on suunniteltava lomani etukäteen, ja jotta toteutus ei jäisi puolitiehen, myös tehtävä kaikki tarvittavat varaukset valmiiksi. Muuten, ihan liian helposti, lomat ja vapaat on helppo perua sen suuren tilauksen tullessa. Valmiiksi buukkaamattomien vapaiden viettäminen on muutenkin ihan kummallinen käsite; huono omatunto iskee kun yrittää työntekijöille selittää, että en aio tulla töihin, mutta ei tässä mitään menojakaan ole... ei mahdollista. Ja tämähän tarkoittaa sitä, että koti on aina vähän rempallaan, koska ylimääräistä kotona vietettävää vapaa-aikaa ei juurikaan ole olemassa.

Mutta, jotta pääsee viikoksi ajattelemaan muita kuin työasioita, täytyy työmaalla tehdä erinäisiä valmisteluita ennen lähtöä. Sähköpostit täytyy selata tarkkaan, onko johonkin unohtunut vastata, ja kuka odottaa vastaustasi vielä lähipäivinä. Täytyy myös osata ennakoida, odottaako joku yhteydenottoasi tulevan viikon aikana, vaikkei mitään ole vielä sovittukaan. Ja huonolla omallatunnolla joudut joillekin asiakkaille ilmoittamaan, että et aio olla tavoitettavissa tässä nyt muutamaan päivään, vaikka toki työmaalla muut ovat paikalla.

Ja tähän väliin on pakko kertoa, että en lakkaa ihmettelemästä, miten toiset asiakkaat ovat hätäisiä! Pyydetään tarjousta asiasta, joka on jossain reilun vuoden päässä, ja kun laitat tarjouksen viikon kuluttua, vastaus saattaa olla, että kiitos, mutta teimme jo päätöksemme. What?

No mutta, teet lähtöä lomalle, selaat tulevia tilauslappusia ja kirjoittelet erinäisiä muistilistoja.. Ja ei, kyse ei ole siitä ettet luota työntekijöihisi. Luottoa kyllä heidän osaamiseensa ja pärjäämiseensä löytyy, ethän muuten voisi olla ollenkaan poissa! Se on se omantunnontuska omasta lomailusta. Haluat, että työntekijät lomasi aikana hoitavat hienosti päivittäiset työnsä, ja yrität vähentää heidän työtaakkaansa, ettei heidän kontolleen jäisi myös lisäksi ne sinun hommasi. Yrität siis tehdä loma-ajan työsi etukäteen mahdollisimman pitkälle. Ja koitat ajatella kaiken valmiiksi, jotta työntekijöille jäisi vain se toteutus.

Eikä saa unohtaa kirjoittaa ylös erinäisiä, itselle itsestäänselviä asioita, ongelmatilanteiden puhelinnumeroita yms. Koitat miettiä vaihtoehtoja mitä lomasi aikana voikaan tapahtua, ja antaa ohjeistuksia varmuuden vuoksi mitä ihmeellisempien tilanteiden varalle.

Ja kun vihdoin kaikki asiat alkaa olla muisteltu ja kirjattu, ja kiirekin on jo tullut, lähdet ja koitat unohtaa työasiat. Ja myös ne tunnontuskat, kun tiedät koittaneen sen hektisen hetken jolloin sinusta olisi suuri apu, jos juuri nyt olisit rivissä mukana. Mutta mutta, pääasia on, että omilla palkkalistoille on ne työntekijät, jotka hoitavat työnsä vastuullisesti, huolellisesti ja tunnollisesti, ja mahdollistavat yrittäjän irtioton hetkeksi työasioista. Kyllä sitä sitten taas jaksaa painaa.

Innolla ja kauhunsekaisin tuntein odotan joulua. Kun viimeisetkin laatikot ja kinkut saadaan jaettua asiakkaille, on riennettävä lentokentälle, ja etukäteen jouluhässäkän keskellä pitäisi olla ajateltuna tulevan kahden ja puolen viikon asiat valmiiksi. Mutta se onkin jo kokonaan toinen tarina.

Ps. Terveisiä Kroatiasta. Mukava oli tulla lomalta takaisin töihin, kun täällä odotti asiakkaiden palautteet hienosti hoidetuista tilauksista.

 

Mari Lehtisare

yrittäjä 16 vuotta

Lehtisare

Pitopalvelu, Hautauspalvelu ja Ravintola Marilla

Testi

Testaan Testaan Testaan Testaan Testaan Testaan Testaan Testaan Testaan Testaan Testaan Testaan Testaan Testaan Testaan Testaan Testaan Testaan Testaan Testaan Testaan Testaan Testaan Testaan Testaan Testaan Testaan Testaan Testaan Testaan Testaan Testaan Testaan Testaan Testaan Testaan Testaan Testaan Testaan Testaan Testaan Testaan Testaan Testaan Testaan Testaan Testaan TestaanTestaan Testaan TestaanTestaanTestaan Testaan