Etsi

Elä yritä vai elä ja yritä?

"Olen onnellinen työstäni, jonka tein itselleni maaseudulle. Saan elää luonnon ja eläinten keskellä ja kasvattaa lapset maalla", toteaa Liisa Koivisto. 


Oletko koskaan ajatellut, pyöriikö elämäsi työn ehdoilla vai työsi elämän ehdoilla? Minä olen, paljonkin. Ollessani palkkatyössä, en voinut vaikuttaa työaikoihin tai työkuormaan, ja välillä taistelin selviytymisen äärirajoilla. Oli aikoja, jolloin en uskaltanut edes katsoa seuraavan päivän kalenteria ennen aamua, että saisin yön nukuttua. Silloin tuntui siltä, että elämä on pelkkää työtä ja minä olen marionetti, jonka naruja joku muu vetelee.

Olin kuitenkin jo ehtinyt rakastua joka kuukausi tilille napsahtavaan vakiopalkkaan. Toisaalta oli myös helppoa, kun joku veteli naruista ja kertoi, mitä pitää tehdä ja milloin. Olla pala jonkun muun käsikirjoittamaa näytelmää ja näytellä vain oma roolinsa siinä. Vailla vastuuta suuremmasta kuvasta.

Mieleni yritti kuiskutella minulle, että älä nyt ainakaan heittäydy täysipäiväiseksi yrittäjäksi, se on ihan hullua. Pidä palkkatyö ja harrasta yrittämistä sivutoimisesti, se on turvallista. Mutta minä en kuunnellut. Halusin hallita elämääni ja sen kallisarvoisinta resurssia - aikaa.

Sen vuoksi olen yrittäjä. Teen yrittäjänä työtä varmasti yhtä paljon tai enemmän kuin palkkatyössä, mutta työ ei tunnu työltä kun hallitsen ajankäyttöäni ja tekemisiäni. Haluan luoda työn elämäni ympärille ja tehdä työtä niin, että minulla on hyvä olla. Enkä ole ainoa. Monet nuoret yrittäjät eivät maksimoi voittoa, vaan onnellisuutta. He haluavat nauttia elämästä tässä ja nyt, eivät vain lomilla ja eläkkeellä. Kun elämä ja yritystoiminta suunnitellaan omien kiinnostuksen kohteiden ympärille, ne muodostavat kokonaisuuden, jota ei halua paeta lomille ja eläkkeelle. Elä ja yritä - sitä on lifestyle-yrittäjyys.

Olen onnellinen työstäni, jonka tein itselleni maaseudulle. Saan elää luonnon ja eläinten keskellä ja kasvattaa lapset maalla. Meillä on pakopelifarmi, eli lukitsen ihmisiä hevostalliimme ja heidän pitää selviytyä sieltä tunnissa ulos vihjeitä etsien ja pulmia ratkaisten. Eläimet ovat tärkeitä työkavereitani, sillä ne osallistuvat peliin näyttelijöinä. Kanat, puput ja kissa saavat olla pelissä vapaana, muut eläimet kurkkivat karsinoistaan. Toimintamme on laajentunut ketjuksi, ja otamme mukaan muitakin tiloja, jotka haluavat tarjota pakopelejä vierailleen. Työni on mahtavaa ja on ihanaa olla elämäntapayrittäjä.

Olen mukana Lapin Nuorten Yrittäjien työryhmässä ja haluan kannustaa muitakin uskaltamaan yrittää. Kaikille se ei toki sovi ja helppoa se ei ole, mutta tarvitseeko kaiken olla? Olen huomannut, että yrittäjää ymmärtää parhaiten toinen yrittäjä. Siksi verkostot ja ihmisten kanssa jutteleminen on oikeasti tärkeää. Minuun ja muihin työryhmän jäseniin saa olla yhteydessä. Tutustutaan ja jutellaan, vaikka jo tänään.
 

Liisa Koivisto
Maatilapakopeliketjun Farm Escapen perustaja, Lapin Nuorten Yrittäjien työryhmän jäsen ja innokas yritysten somesparraaja.

Liisa Koivisto

Maatilapakopeliketjun Farm Escapen perustaja, Lapin Nuorten Yrittäjien työryhmän jäsen ja innokas yritysten somesparraaja.