Etsi

Joukossa on turkasen paljon innovatiivista voimaa – myös yrittäjälle

Keskustelussa innovaatioista on pohjimmiltaan kyse työmme ja yritystemme tuottavuudesta ja siten jakamastamme hyvinvoinnista. Niin yrityksen kuin koko talouden kasvu nojaa pidemmän päälle aina teknologiseen innovaatioon eli kykyyn tuottaa vähemmällä panostuksella enemmän ja laadukkaammin.  

Siksi on tärkeätä tietää, mistä puhumme.  

Kun puhumme innovoinnista, ajattelemme usein suuryritysten tai tutkimuslaitosten laboratorioihin sulkeutuneita propellipäitä, jotka taikovat mystisiä luomuksiaan kuin tyhjästä. Yrittäjien piirissä taas vallitsee myytti, jonka mukaan kaupallisesti menestyneiden ratkaisujen takana ovat aina omalaatuiset ja jäljittelyä pakenevat pellepelottomat. Lisäksi miellämme innovaatiot pääsääntöisesti vimpaiksi ja niitä elähdyttäviksi ohjelmistoiksi.

Nämä ovat digitaalisen teknologian murroskauttamme vasten entistä hatarampia ja jopa haitallisia käsityksiä. Meidän on päästävä niistä eroon, jos haluamme rohkaista yhä useampia yrityksiä maailman muutoksen edellyttämään uudistumiseen. 
 

Innovaatiot rakentuvat yhdistelemällä ja yhteistyöllä

Digitaalisesti verkottuneessa maailmassa uudet arvokkaat innovaatiot rakentuvat yhä useammin yhdistelemällä olemassa olevia ideoita sekä osallistamalla tähän luovaan prosessiin laajoja joukkoja.

Sen sijaan, että ymmärrämme innovaatiot kertakäyttöisiksi hedelmiksi, on meidän nähtävä ne joukkona uudelleen järjestettäviä rakennuspalikoita, joiden luovaan kokoamiseen voi löytyä toimivia ideoita myös oman alan osaajien ulkopuolelta. Remiksaaminen ja joukkoistaminen ovat tulevaisuuden voimasanoja.

Samalla meidän on nostettava katseemme laitteista ja ohjelmistoista prosesseihin ja organisaatioihin. Pelkkä vanhojen, kullekin alalle tyypillisten toimintatapojen digitoiminen ei itsessään vielä ole kuin puoli loikkaa. Todellinen tuottavuushyppäys tapahtuu vasta, kun uusi teknologia ajaa meidät kehittämään kokonaan uusia liiketoiminnan malleja ja palvelullistamaan perinteisiä tuotteitamme.       

Toisin kuin vielä jokin aika sitten yrittäjällä on tänä päivänä käytössään koko liuta joukkojen neuvokkuutta valjastavia avoimen innovaation instrumentteja, kuten sosiaalisen median vertaisryhmiä, joukkorahoitusalustoja, globaaleja freelancer-palveluita, yrityskiihdyttämöitä, startup-kumppanuuksia, hackathoneita ja ideakilpailuja. Näistä on apua kehityshakuiselle yrittäjälle toimialasta ja kokoluokasta riippumatta.
 

Innovaatiosetelillä kehitystyön alkuun

Yrittäjäjärjestönä olemme aktiivisesti edistämässä uutta innovoinnin kulttuuria pk-yrityskentällä. Hyvä esimerkki tästä on aloitteestamme syksyllä 2016 liikkeelle laskettu Business Finlandilta (ent. Tekes) haettava 5 000 euron (+ alv) arvoinen innovaatioseteli.

Innovaatioseteli on tarkoitettu vakiintuneille pk-yrityksille, joilla on uusi kansainvälistä kasvupotentiaalia omaava tuote- tai palveluidea ja jonka eteenpäin viemiseen yritys tarvitsee ulkopuolista osaamista. Setelin avulla on tarkoitus löytää yrityksille uusia avauksia liiketoiminnan kasvun tueksi ja kannustaa uusia yrityksiä innovaatiotoiminnan piiriin.

Seteliä hyödynnettiin ensimmäisen 12 kuukauden aikana 13 miljoonan euron edestä yli 2 100 projektiin. Käyttäjistä yli 70 prosenttia oli alle 10 hengen mikroyrityksiä. Hakemuksista noin puolet hyväksyttiin. Myöntämisehdot täyttävällä yrityksellä on siis enemmän kuin mainiot mahdollisuudet saada setelistä sopiva lisäsysäys kehitystoiminnalleen.    

Joonas Mikkilä

Kirjoittaja on Suomen Yrittäjien digi- ja koulutusasioiden päällikkö.

 

Lisätietoa innovaatiosetelistä täältä.

Joonas Mikkilä

Suomen Yrittäjien digi- ja koulutusasioiden päällikkö, joka vastaa järjestön korkeakoulu- ja innovaatiopoliittisista sekä digitalisaatioon liittyvistä asioista.