Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Kaksien vaalien kevät – kannattaa äänestää!

Euroopan parlamentti ja komissio joutuvat tänä vuonna melkoiseen myllerrykseen, kun toukokuun 23. –26. päivinä järjestettävissä EU-parlamenttivaaleissa väännetään Euroopan unionin poliittiset voimasuhteet uusiksi.

Mikäli Ison-Britannian ero Euroopan unionista – tuttavallisemmin Brexit – lopultakin toteutuu, ja Brittien jäsenyys Euroopan unionista katkeaa 29. maaliskuuta 2019, uusi EU-parlamentti supistuu 751 edustajasta 705 parlamentaarikon suuruiseksi.

Osa brittimeppien tyhjentämistä tuoleista täytetään jakamalla ne EU-27-maille ja osa poistetaan leikistä kokonaan. Suomelle tämä tarkoittaa yhtä uutta meppiä, suomalaista ääntä parlamentissa edustaa siis jatkossa 14 euroedustajaa. Siis jos Brexit etenee niin kuin on kertaalleen sovittu.

 

Mihin äänestysprosentti nousee?

Puoluerajat ylittävä haaste EU-vaaleissa on äänestysaktiivisuuden nostaminen – EU-vaalien äänestysaktiivisuus on nimittäin ollut laskussa jo vuosikymmeniä. Edellisissä EU-vaaleissa vuonna 2014 äänioikeutetuista äänesti vain 42,61 prosenttia.

Me suomalaiset äänestimme hieman EU-keskiarvoa laiskemmin (39,10 prosenttia). Eduskuntavaaleissamme samana vuonna äänestimme huomattavasti aktiivisemmin (70,1 prosenttia, pl. ulkosuomalaiset). Vaikka äänestysaktiivisuutemme voisi toukokuussa toivoa kohoavan ainakin EU-keskiarvon yläpuolelle, voimme kuitenkin huokaista helpotuksesta ollessamme vielä kaukana EU:n laiskimmista äänestäjistä Slovakiassa (13,05 prosenttia).

Suomessa eduskuntavaalien ajoittuminen samalle keväälle EU-vaalien kanssa haastaa puolueiden ja ehdokkaiden aikatauluja. EU-vaalikeskustelulle tulee järjestää niille kuuluva estradi ja valokeila. Tulevana EU-kautena on nimittäin löydettävä yhteinen ratkaisu moniin tärkeisiin tulevaisuuttamme määritteleviin kysymyksiin, muun muassa ilmastonmuutoksen torjumiseen, siirtolaisuuden hallitsemisemiseen sekä eurooppalaisen kilpailukyvyn ja työpaikkojen turvaamiseen. 

 

Miksi EU-vaaleissa kannattaa äänestää?

Ei siis ole lainkaan yhdentekevää, äänestämmekö EU-vaaleissa puhumattakaan siitä ketä äänestämme. EU-vaalit ratkaisevat seuraavan EU-kauden poliittisen voimajaon. Siis sen, millaista sääntelyä ja politiikkaa EU:ssa seuraavan viiden vuoden aikana teemme ja sen, kuinka yrittäjäystävällistä Eurooppaa pääsemme rakentamaan. Suomen Yrittäjät julkistaa oman EU-vaaliohjelman piakkoin.

Olen vakuuttunut, että löydämme Suomesta 14 loistomeppiä, jotka ymmärtävät pk-yrittäjyyden merkityksen eurooppalaisien talouksien ja yhteiskuntien tukirankana – kunhan vain äänestämme!

 

Mira-Maria Kontkanen
asiantuntija Brysselissä
Suomen Yrittäjät

Mira-Maria Kontkanen

Suomen Yrittäjien asiantuntija, jonka toimipaikka on Brysselissä.