Etsi

Kryptot tulee

Omassa yritystoiminnassani syksyn saapumisen varmat merkit ovat olleet laskupinon kasvu ja Suuntarastien firmaliigan finaali. Täällä Meri-Lapissa y-tunnukset järjestäytyivät liigassa Liikemiehiksi ja otimme lennokkaan loppukirin ohi Outokummun ja Eläkeläisten. Hallitseva liigamestari Stora Enso oli kuitenkin vielä liian kova pala purtavaksi, joten tyytyminen oli lopulta hopeaan. Päätösviestin tappio antanee kuitenkin motivaatiota itse kullekin yrittäjälle lenkkeillä talvellakin ja harjaannuttaa taitojaan, jotta ensi kesänä voidaan voitosta tasaväkisesti tapella. Oli sitten irtisanomissuojaa tai ei.

Laskupinon osalta sensijaan on pysyvämpiä muutoksia luvassa. Euromääräisen paperirahan siirtyessä kryptotalouden aikaan monet yrittäjät ja yritykset joutuvat miettimään mitä virtuaalivaluuttojen kanssa tekevät. Bitcoinien ja altcoinien marssi on niin vahvaa, että pian ne ovat lähes kaikille yrittäjille arkipäivää. Maksujen vastaanottamisen suhteen perinteiset maksupäätteet riittänevät jatkossakin, ellei suurempia vastavetoja pankeilta tai luottokorttiyhtiöiltä ilmene. Asiakkaat maksavat korteillaan, jotka veloittavat joko suoraan tai välillisesti heidän kryptotilejään. Myös verkkokauppoihin ilmestyvät maksunapit, joilla pääsee kuittaamaan ostokset virtuaalivaluutalla. Ainut mikä merkittävästi muuttuu, on käteisen käyttö, joka vaikeutunee entisestään. Yhä harvempi paikka hyväksyy seteleitä niihin liittyvien riskien ja kustannusten vuoksi.

Yritysten voittojen ja eläketurvan vuoksi kryptoihin sijoittaminen tulee etenkin menestyville yrittäjille ajankohtaiseksi. Jos ennen omaisuus säilöttiin sijoitusasuntoihin tai vastaaviin kohteisiin niin jatkossa yhä useampi hajauttaa varallisuuttaan kryptoihin. Lohkoketjuteknologialla suojattu, käytännössä liikkeiltään läpinäkyvä, varastamaton ja väärentämätön valuutta säilyttää arvonsa paremmin kuin printtiraha tai kulta. Kunhan vain varmistaa, että tiliavaimet pysyvät tallessa. Useimpiin kryptoihin kun liittyy vielä tietoturvariskejä, joita perinteisemmissä säästö- ja sijoituskohteissa ei vakiintuneen sääntelyn vuoksi vastaavalla tavalla ole.

 

Marko Vapa
Kirjoittaja on 40-vuotias sarjayrittäjä ja työskentelee tällä hetkellä Droppi Veripalvelun toimitusjohtajana ja e-Coachin online trainerinä. Koulutukseltaan Vapa on liikuntatieteiden maisteri ja vapaa-aika kuluu huippusuunnistuksen ja ultralajien parissa kisatessa. Lapin Yrittäjien hallituksen jäsen. 

Marko Vapa

e-Coachin omistaja, Droppi Veripalvelun toimitusjohtaja ja Urheilumaailma.comin päävalmentaja. Lapin Yrittäjien hallituksen jäsen.