Etusivu > Lapin Yrittäjät > Blogit > Kurkistuksia

Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

7 yksinkertaista neuvoa, jos tarvitset lainaa pienyrityksellesi

Sinulla voi olla vaikka kuinka menestyvä liiketoiminta, mutta silti eteesi tulee varmasti tilanteita, jolloin yrityksesi käyttöpääoma ei tunnu millään riittävän kaikkiin suunnitelmiisi. Olet yrittäjänä takuulla kokenut myös sen turhauttavan tunteen, kun sinulle tarjottuun kiinnostavaan työmaahan, projektiin tai mallistoon ei löydykään kassasta tarvittavaa tukea. Uusiin välineisiin investoiminen tai ulkopuolisen työvoiman palkkaaminen saa jäädä, ellei jostain löydy rahaa.

Yrityksen etsiessä rahoitusta helpoin ja tutuin tapa on tietenkin kävellä pankkiin. Pankit ovat kuitenkin hidas taho auttamaan kiireellisissä tilanteissa. Pankkien vaatimat vakuudet lainojensa vastineeksi muodostavat myös mahdottoman yhtälön monelle yrittäjälle. Perinteiset pankit ovat siis usein käytettävissä olevien vaihtoehtojen ulkopuolella.

Jokaikinen yrittäjä haluaisi pyörittää toimintaansa ainoastaan omin voimin, mutta joskus on pakko ottaa hattu kouraan ja anoa ulkopuolista rahoitusta. Jos tällainen tilanne tulee ajankohtaiseksi, huomioi seuraavat asiat:

7 vinkkiä yrityslainan hakuun

1. Ota selvää

Ensimmäinen neuvo on johdanto seuraaviin: ota asioista selvää. Mitä enemmän itse tiedät siitä, miten yrityslainojen myöntäminen yleensä sujuu ja minkälaiset toimintatavat ovat sille tyypillisiä, sen paremmin osaat perustella lainahakemuksesi. Tämä taas antaa erinomaisen pohjan sille, että hakemuksesi saa toivomasi lopputuloksen.

2. Harkitse, mistä otat lainasi

Oletamme, että kyseessä ei ole juuri aloittanut tai kenties vielä perustamisvaiheessa oleva yritys, koska tällöin rahoituskanavatkin ovat erilaiset - ja silloin kannattaa kaiketi aloittaa Finnverasta. Keskitymme tässä siis jo kassavirtaa jonkin aikaa tuottaneisiin pienyrityksiin. Näiden kohdalla ulkopuolista rahoitusta voi etsiä joukkorahoituksen ja vertaislainojen kautta tai hakemalla vakuudetonta yrityslainaa. Kaikissa näissä kategorioissa on useampi yritys tarjoamassa omia tuotteitaan, joten lue tarkoin kohta 5.

3. Laske tarvitsemasi summan suuruus tarkoin

Laske tarkasti yrityksesi tarvitsema summa. Sitä ei kannata turhaan paisutella. Hae vain sen suuruista lainaa, jonka voit aiheellisesti perustella mutta joka varmasti auttaa liiketoimintaasi. Lainan suuruus määrittelee myös sen, mistä sitä olisi järkevintä hakea. On lainantarjoajia, jotka ovat selvästi keskittyneet vain suurempiin yrityksiin, ja toisia, jotka myöntävät lainoja enimmäkseen pienemmille 1–4 henkilön yrityksille. Lainan suuruus määrittelee tietenkin myös takaisinmaksusuunnitelman ja kuukausittaiset lyhennykset.

4. Laita yrityksesi profiili kuntoon

Lainantarjoajat etsivät kaiken mahdollisen tiedon yrityksestäsi harkitessaan lainapäätöstään. Tämä ei tarkoita pelkästään tilinpäätöstä ja muita tunnuslukuja, vaan myös esim. yrityksesi mahdollisia nettisivuja ja sosiaalisen median tilejä. Facebook, LinkedIn, Twitter ja muut, ovatko ne ajan tasalla? Kannattaisiko ehkä lisätä muutama postaus tai päivittää otsakekuvat? Onko yrityksesi nettisivujen ilme kunnossa ja näyttääkö se ammattimaiselta? Päivitä täälläkin kuvat ja lisää pari uutta blogikirjoitusta, jotta tulee vaikutelma, että yrityksesi seuraa aikaansa ja sillä on annettavaa.

5. Vertaile lainantarjoajia

Samalla tavoin kuin yritystäsi syynätään mahdollisena tulevana asiakkaana, tulee sinunkin syynätä lainaa tarjoavat yritykset. Voit aloittaa samoin asein: sosiaalinen media ja nettisivut. Kun luet edellisiä, tuleeko sinulle tunne, että juuri sinua puhutellaan? Onko mielestäsi nettisivujen takana oleva yritys sellainen, että se sopisi rahoituskumppaniksesi? Tämän jälkeen tarkastele faktat: löytyykö tietoa kuukausikuluista/koroista? Entä muista mahdollisista kuluista, kuten aloitusmaksusta, järjestelypalkkiosta? Entä voiko lainan maksaa takaisin aikaisemmin kuin mitä sopimuksessa lukee? Ja jos voi, miten vanhan sopimuksen kanssa menetellään? Kuinka kauan lainan saaminen yrityksesi tilille kestää? Vertailu kyllä kannattaa.

6. Vertaile lainojen hintoja

Kun tarvitset vakuudetonta yrityslainaa ja tarkastelet eri tuotteita, hinnalla on tietenkin väliä kuten muussakin kaupankäynnissä. Melkein kaikkien lainantarjoajien sivuilla on lainalaskuri. Se antaa kuitenkin vain viitteellisen, vaikkakin jo hyvin suuntaa antavan kuvan lainasi hinnasta ja kuukausittaisista maksueristä. Lopullinen hinta määräytyy paljolti yrityksesi liikevaihdon ja luottohistorian pohjalta eli siitä, kuinka luotettavaa yritystoimintasi lainanhakijana on. Hankalinta lainojen hintoja vertaillessa on kuitenkin se, että useimmiten mukaan lasketaan yllättävän monia elementtejä (ks. kohta 5), joita ei kuitenkaan ole missään eritelty tai selitetty. Soittamalla asiakaspalveluun asia selvinnee viimeistään.

7. Tarkista asiakaspalvelu

Luultavasti sinulle tulee matkan varrella lisäkysymyksiä lainastasi tai muuta asiaa lainasi tarjonneen yrityksen asiakaspalveluun. Tarkista siis jo etukäteen, että valitsemallasi yrityksellä on kunnollinen asiakaspalvelu, jossa vastaa ihan oikea ihminen. Hienoa olisi, jos hän vielä kuulostaisi siltä, että yrityksesi liiketoiminta merkitsee hänelle jotain. Plussaa tulee myös, jos puhelun hinta ei ole ylihinnoiteltu kohtuuttoman kalliiksi.

Kun kerran on, mistä valita, niin olisi hullua, jos ei näkisi hiukan vaivaa itselleen parhaimman vaihtoehdon esille penkomiseen. Toivottavasti näistä vinkeistä on apua liiketoimintaasi sopivan yrityslainan valinnassa. Oikein hyvää ja yritteliästä kesää kaikille!

 

Laura Saksela

Kirjoittaja hoitaa Suomen markkinointia ruotsalaisessa rahoitusalan konsernissa Qred.com. joka toimii Suomessa nimellä Qred Yrityslaina.

Vierailija

Kirjoittajat kirjoittavat ajankohtaisista yrittäjyyteen liittyvistä asioista.

Vierailija

Kirjoittajat kirjoittavat ajankohtaisista yrittäjyyteen liittyvistä asioista.