Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

ELÄMÄN TRENDIT - KUTSU LÄKSIÄISTILAISUUTEENI

ELÄMÄN TRENDIT – KUTSU LÄKSIÄISTILAISUUTEENI                                                         

Kokemukset 90  –luvun alun laman vaikutuksista yrityksiin, EU-integraatio, hankehässäkkä, kasvun vuodet, maapalloistumisen eteneminen, 2010 luvun lopun finanssikriisi, tietotekniikan nopea kehitys ja sosiaalinen media ovat leimanneet työvuosista mielenkiintoisen jatkumon, jonka kokemussisältö on suurenmoinen.  Kohdallani yli neljännesvuosisadan ajanjakso yrittäjäjärjestön palveluksessa päättyy kuluvan kesän jälkeen. Tekeminen jatkuu toisaalla, vielä omaehtoisempana.

On ollut etuoikeutettua seurata aitiopaikalta suomalaisen, lappilaisen elinkeinoelämän ja yrittämisen kehittymistä, yrittäjien mielipiteitä siitä, miten yhteiskunta heidän toimintansa asemoi, ja yrittäjien uskoa tulevaisuuteen.  Ajatus yrittäjyyden kantavasta voimasta hyvinvoinnin mahdollistamisessa on näinä vuosina todellakin kirkastunut timantiksi ja vahvistunut vahvistumistaan. 

Jotta lappilainen yrittäjyys eläisi yhä elinvoimaisempana, on tärkeää, että koulujen yrittäjyyskasvatukseen, sekä opettajien perustehtävän, eli lasten ja nuorten oma-aloitteisuuden vahvistamisen, toteuttaminen olisi hyvin resursoitu ja ykkösasia.  Valmiuksia uuden työelämän vastaanottamiseen kannattaa hioa.  Yrittäjyys uravaihtoehtona on hyvä, mutta yrittäjämäistä asennetta tarvitaan myös toisen palveluksessa. 

Se valtava murros, mikä työelämässä on viimeisen neljännesvuosisadan aikana tapahtunut ja jatkuu edelleen, on huomioitava myös kasvatuksessa ja koulutuksessa.  Pienten yritysten ja yksinyrittäjien rooli työpaikkojen luojana ja työllistäjänä on ollut viime vuosina ja tulee olemaan vastakin kasvava.  Se vaikuttaa koko yhteiskuntaan.  Työ muuttuu, myös pelisäännöt ja asenteet muuttuvat.

Koulu tekee jo hyvää työtä myös yrittäjyyden osalta, mutta aina on parantamisen varaa.  Asian tärkeyden johdosta haluan siivittää tätä sanomaa seuraavalla tavalla: Toivon, että mahdollisena läksiäismuistona lahjoitatte sopivaksi katsomanne rahasumman Lapin Yrittäjien tilille (löytyy tästä linkistä), ja läksiäistilaisuuteen tulevat, tulkaa ”tyhjin käsin” ja avoimin mielin.  Lahjoitettu rahasumma menee lappilaisen yrittäjyyskasvatuksen edistämiseen ja yrittäjyyttä edistävien oppilas-/opiskelijastipendien jakamiseen. 

Rakennetaan näinkin lappilaista yrittäjyysilmapiiriä ja yrittäjyysyhteiskuntaa!

Kiitän menneiden ja vaihderikkaiden vuosien työtovereita, Eijaa, Päiviä, Annelia, Johannaa, Mirjaa, Minnaa, Kerttua ja Pirkkaa ja muita lähellä työskennelleitä lukuisia yrittäjäjärjestön luottamushenkilöitä ja sidosryhmien edustajia laajan Lapin alueelta.

Läksiäistilaisuus pidetään 7.9.2016, KLO 18.15 Peräpohjolan opisto, Joentalo, Kivirannantie 13

Ilmoittautuminen läksiäistilaisuuteen 2.9. mennessä tästä linkistä.

 

Ennen läksiäistilaisuutta järjestämme Joentalolla iltapäiväseminaarin UUDEN TYÖELÄMÄN TRENDIT . Seminaariin ohjelman näet täältä ja ilmoittautua voit täältä

 

Martti Kankaanranta

yli 25 vuotta Lapin yrittäjäjärjestöissä

Martti Kankaanranta

Yrittäjä, työeläkettä entisistä työsuhteista Suomesta ja vähän Ruotsista nauttiva, samanaikaisesti yrittäjäeläkettä maksava.