Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Elina Yrjölän ja Karl-Gustav Niskan teesit

Olemme kokeneet viime vuosina suuren rakennemuutoksen teollisuudessa.  Kymmeniä tuhansia työpaikkoja on häipynyt.  Julkinen sektori joutuu myös,  usein viiveellä, reagoimaan tallaiseen rakennemuutokseen pienetämällä henkilöstömenojaan.  Tämä hoituu nostamalla tuottavuutta.  Samanaikaisesti tapahtuu hiipivää rakennemuutosta ja uusia työpaikkoja syntyy, myös aivan uusille toimialoille.  Usko yrittäjyyteen ja pk-yritysten vahvuuksiin on mukana ja vahvistaa tätä rakennemuutosta.  Alla kahden menestyvän yrittäjän mietteitä ja uskosta muutokseen.

Suomessa kehitys sellaista, että työmarkkinat sirpaloituvat ja perinteisessä peruspalkkatyössä puurtavien osuus pienenee.  Tilastokeskuksen mukaan itsensä työllistäjiä oli runsaat 25 000 enemmän vuonna 2010 kuin 2000 –luvun alussa.  Uusia yrittäjiä löytyy niin kehittyville perinteisille toimialoille kun uusille toimialoille.  Suurin osa itsensä työllistäjistä on yksinyrittäjiä.  Viime vuonna heitä oli runsaat 110 000.  Ammatinharjoittajia eli omaa osaamistaa toiminimellä myyviä oli 28 500.

Ruotsalainen yrittäjä Karl-Gustav Niska esitti kysymysten muodossa vastikään Haaparannalla pidetyssä elinkeinopäivässä kaksi uskomussuuntaa:

Uskotko, että keskimääräinen työssäoloaika lisääntyy, valtiollisia työpaikkoja tulee lisää, palkallisen henkilöstön työehdot paranevat, työhönvalmentaja auttaa sinut unelma-ammattiin, yhteiskunnan suojaverkko vahvistuu, vai uskotko kuten minä, että pk-yritykset tulevat olemaan voittajia ja työntekijät ovat avainpersoonia pk-yrityksissä.

Tyytyväinen nuori yrittäjä Elina Yrjölä on listannut kolumnissaan viisi syytä välttää yrittäjyyttä ja yhden syyn ryhtyä yrittäjäksi.  Tässä ne viisi syytä ja yksi syy:

 

Viisi syytä välttää.  1) Haluat säilyttää mahdollisuuden syyttää aina muita.  2)  Haluat elätellä illuusiota varmuudesta. 3)  Pelkäät epäonnistumista.  4)  Kartat riskiä.  5)  Et osaa mitään, mitä kukaan haluaisi ostaa.

Elina Yrjölän mielestä se yksi syy ryhtyä yrittäjäksi on vapaus.  Hän tietää, että yrittäjä päättää itse, myös silloin, kun kaikki on epävarmaa, yrittäjällä on paras mahdollinen tieto siitä, mitä hänen yrityksessään on menossa ja mitä pitää tehdä.  Yrittäjä on vapaa vaihtamaan myyntitaktiikkaa ja tarjontaa.  Yrittäjä on vapaa katkaisemaan asiakas-suhteen ja hankkimaan uusia asiakkaita tilalle. Yrjölän mielestä ja kokemuksesta tämä ei ole itsepetosta, van hän voi vaikuttaa asioihinsa ja kohtaloonsa niin paljon kuin ihminen nyt yleensä voi vaikuttaa kohtaloonsa. Hän on vapaa toimija. 

Edellä mainittujen uravalintaansa tyytyväisten yrittäjien mielipiteet kehityksestä ja tekemisestä voi nähdä hyvinkin yhdensuuntaisina.  Niissä kulminoituu muutoksen oivallus, yrittäjyys, pk-yritysten voima, ja että työntekijä on yrityksessä avainpersoona, partneri ja mahdollinen osakas.  Tärkeää on pitää huolta taloudellisen kasvun edellytyksistä.  Pahinta tässä ajassa on huono kierre, joka aiheutuu veromenon jatkumisesta kunnissa ja valtiolla.

Martti Kankaanranta
varatoimitusjohtaja
Lapin Yrittäjät

Martti Kankaanranta

Yrittäjä, työeläkettä entisistä työsuhteista Suomesta ja vähän Ruotsista nauttiva, samanaikaisesti yrittäjäeläkettä maksava.