Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Micro-Multinationals ja Born-Global yritykset

Alueen vahvoja toimialoja tulee edelleenkin vahvistaa, mutta myös uusiin toimialoihin ja joustaviin maailmanmarkkinoilla toimiviin pienyrityksiin tulee panostaa, kirjoittaa Norrbottenin kauppakamarin toimitusjohtajan Inger E Petersen ( http://bit.ly/1GxqUUw ) .   Samankaltaisia ajatuksia esitti jokin aika sitten ruotsalainen, Tokiossa työskentelevä, mutta muuttoa kotikaupunki Luulajaan pohdiskeleva peliguru Michael Stenmark. Näemmekö tällaisten ajatusten ja kehittämispanostuksen sopivan myös tänne Lappiin, ja tässä mahdollisuuksia?  Jos näemme niin on todennäköisempää, että tänne uutta tälle saralle syntyy, jos emme niin ei varmaankaan synny.

Petersenin mielestä Pohjois-Ruotsin alueelliset markkinat ovat aivan liian rajoitetut, jotta saadaan tarpeeksi asiakaskuntaa ja siten kasvua ja enemmän toimivia yrityksiä viestinnän, arkkitehtuurin, peli-, elokuva-, muotoilualan, jne. yrityksille. Uudet toimialat nostavat päätään myös Lapissa. Esimerkiksi Lapin Yrittäjien jäseninä tällaisia potentiaalisia lähinnä lähimarkkinoilla toimivia uusien toimialojen ja ICT–yrityksiä on useita kymmeniä.   On myös huomattava, että alueen koulutustarjonnalla on ratkaiseva merkitys uusien toimialojen yritysten syntyyn, osaavaan työvoimaan ja kansainvälistymiseen.

Uusien toimialojen ja joustavien maailmanmarkkinoilla toimivien pienyritysten lisääminen olisi skandinaavisen yhteistyön paikka ja mahdollisuus pohjoisilla alueilla. Kansainvälinen areena tarjoaa paljon enemmän mahdollisuuksia laajentaa ja siten lisätä palvelujen vientiä Skandinavian pohjoisilta alueilta, sekä pohjoisten alueiden vetovoimaisuutta. Nykypäivän viestintämahdollisuuksien ansiosta ei ole konstikasta, että pääkonttori sijaitsee Lapissa, Norrbottenissa tai Pohjois-Norjassa ja asiakkaat ovat New Yorkissa, Tokiossa, Düsseldorfissa tai Kööpenhaminassa. 

Nyt puhutaan Micro-Multinational ja Born-Global yrityksistä, eli kansainvälisillä markkinoilla toimivista pienyrityksistä, jotka hyödyntävät liikeideaansa heti asiakkaille eri puolilla maailmaa. Perinteisten toimialojen, mutta ennen kaikkea luovan teollisuuden, erityisesti digitaalisen viestinnän, arkkitehtuurin, peli-, elokuva- ja muotoilualan pohjoisten alueiden yritysten kasvupotentiaali on siinä, että astutaan ulos yli alueen ja kansakuntien rajojen.  Lappi, Pohjois-Ruotsi ja –Norja on luonnollinen yhteistyöalue tällä saralla.  Norwegian Barents Secretariat valmistelee yhteispohjoismaisia hankkeita, Barentsin ICT –klusterihanketta ja nuorten yrittäjyysjohtajuushanketta. Toteutuessaan tällaiset hankkeet ovat varsinkin uusien toimialojen yrityksille ja Lapin kehitysyhtiöille verkostoitumisen paikka ja mahdollisuus kansainvälistyä. 

Hyviä lähitulevaisuuden pohjoisten alueiden verkostoitumispaikkoja ovat myös Barents Reunion tapahtuma Tornio-Haaparannassa kesäkuussa, sekä Pohjoiskalotin Rajaneuvonnan seminaari ”Mitä rajaeste maksaa” Kiirunassa, sekin kesäkuussa.

 

Martti Kankaanranta                                                                             
varatoimitusjohtaja                                                                                         
Lapin Yrittäjät

Martti Kankaanranta

Yrittäjä, työeläkettä entisistä työsuhteista Suomesta ja vähän Ruotsista nauttiva, samanaikaisesti yrittäjäeläkettä maksava.