Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Pohjoisen Kiinnostavuus kasvussa

Pohjois-Suomella ja Pohjois-Ruotsilla on perinteiset vahvat toimialat, metsä, metalli, sekä matkailu, mikä on erityisen vahva Lapissa ja kaivannaistoiminta erityisesti Norrbottenissa.  Pohjois-Norjassa vahvat toimialat ovat öljy ja kaasu, mineraalit, matkailu ja erityisessä kasvukiidossa oleva meriruoka.  Maailma tarvitsee tästä eteenpäinkin pohjoisten alueiden raaka-aineita ja niistä tehtyjä tuotteita ja palveluja.

On pitkään puhuttu, että pohjoiset alueet ja niiden luonnonvarat ovat takuu Euroopan taloudelliselle kehitykselle. Tämä voi olla totta, mutta meidän tulee muistaa, että täällä on myös osaavaa ja kehittyvää jalostusta.  Pohjoisen edunvalvonnassa tämä näkökulma tulee olla vahvana.  Pohjoisten alueiden kiinnostavuus on herännyt.  Meneillään on mm. kansallisen tason selvitys ja pohjoismaiden pääminiterien tilaama selvitys pohjoisten alueiden tulevaisuudesta.  Paavo Lipponen kävi vastikään kuuntelemassa Lapin kehittäjiä oman selvitystyönsä tiimoilta. On hyvä, että tällaista raaka-aineisiin, elinkeinoihin ja niiden hyödyntämiseen ja toimialojen kehittämisen keskittyvää työtä tehdään.  Työ on kuitenkin turhaa, mikäli pohjoisten maiden poliittinen päätöksenteko ei sitten tarpeeksi voimakkaasti tuekaan pohjoisten alueiden kehitystä.  Rajat ylittävässä yhteistyössä näkyvät myös häiritsevät rajaesteet.  Vaikka rajaesteet ovat Pohjoismaiden yhteistyöministereiden asialistalla korkealla, on niidenkin karsimisesta poliittisesti päätettävä.  Rajaesteisiin tutustuivat suurlähettiläs Kari Kahiluoto Ruotsin ulkoministeriöiden virkamiesten kanssa viime viikolla Tornio - Haaparannalla Pohjoiskalotin Rajaneuvonnan vieraana.  Hyvä näin.

Pohjoisilla alueilla on hyviä edellytyksiä myös uuden yritystoiminnan houkuttelemiseksi. Autotestaustoiminnalla on jo lyhyt historiansa.  Energiapihien datakonesalien investoinnit ovat alkaneet Pohjois-Ruotsissa.  Tällaisia suuria konesaleja tarvitaan 200 seuraavien lähivuosien aikana Eurooppaan.  Pohjoisilla alueilla on sopiva ilmasto sekä vakaa poliittinen vakaus tällaiselle toiminnalle.  Professori Liisa Tyrväinen innostaa taas matkailuyrittäjiä ottamaan hyödyn luonnon terveysvaikutuksista, koska luonnon hyödyt terveydelle kiinnostavat yhä laajempaa joukkoa.  Kasvava ala tarvitsee lisää tutkimusta, jotta siitä voidaan kehitellä uusia matkailutuotteita.  

Suomessa on puhuttu myös peliteollisuuden toimialasta, joka kiinnostaa erityisesti nuoria myös Lapissa.  Rovaniemeläinen Supercellissa työskentelevä Arto Mikkola palasi kotikulmilleen ja jakoi oppejaan opiskelijoille pelialan seminaarissa Lapin ammattikorkeakoululla.  Viesti pelibisneksen menestyjäksi mieliville ei jättänyt tulkinnanvaraa, OK tai keskitaso eivät kelpaa koskaan.

Luulajasta kotoisin oleva nykyään Tokiossa työskentelevä peliguru Micael Stenmark miettii kronikassaan pelialaa Norbottenin strategiana.  Keskittyminen digitaaliseen pelialaan on strategia, joka itsestään luo kaipaamaamme dynamiikkaa. Toisin kuin muut teollisuudenalat kehittyy peliteollisuus jatkuvasti, muuttuu, kuolee ja syntyy uudelleen. Peliala näyttää kykenevän taklaamaan vastoinkäymiset muokkaamalla itseään uusimalla ilmaisutapojaan ja alustojaan.  Se on elänyt ja kasvanut 30 vuotta näin ja vaikuttaa tulevan aina vain vahvemmaksi. Tällaisen teollisuuden puolesta meidän täytyy työskennellä yhdessä, koska se tuo mukanaan positiivisia vaikutuksia ja luo kokonaan uutta elinvoimaa ja luovuutta työskentelyyn pohjoisessa. Tässä toiminnassa on mahdollisuuksia rajat ylittävään yhteistyöhön.

 

Martti Kankaanranta
varatoimitusjohtaja
Lapin Yrittäjät

Martti Kankaanranta

Yrittäjä, työeläkettä entisistä työsuhteista Suomesta ja vähän Ruotsista nauttiva, samanaikaisesti yrittäjäeläkettä maksava.