Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Me ollaan itse vastuussa

Olen pohtinut meidän lappilaisten yrittäjien ja työnantajien huolta työvoiman saatavuuden suhteen. Jo muutaman vuoden ajan lappilainen puhtaus, hiljaisuus ja turvallisuus on kiehtonut maailmalla ja siten matkailumme tekee hurjaa kasvua. Tämän talven lumitilanne on vaikuttanut matkailun kasvuun jonkin verran, mutta ei mitenkään hälyttävästi. Enemmänkin ehkä herätellyt yrittäjät ajattelemaan ja kehittämään ratkaisuja jos lunta ei tulekaan tai jos lumitilanne on heikko kuumimmassa sesongissa. Voisin tähän todeta, että jokaisella yrittäjällä tai yrityksellä kannattaa olla se kuuluisa plan B. Mitä me sitten tehdään, kun säälle ei voi mitään.

Olen kuullut ympäri lappia palautetta, että työvoimaa ei ole riittävästi saatavilla tai avoimet työpaikat ja työttömät työnhakijat eivät kohtaa. Kunnissa on aloitettu mm. hankkeita näiden asioiden kehittämiseen, mutta tuloksia saadaan vielä odotella. Vielä kun saataisiin ahkeria ja motivoituneita työntekijöitä työttömien joukkoon, niin se olisi jotain, mutta saadaanko me? Mikä siihen vaikuttaa, koska työpaikkoja on ja kaikkihan nyt haluaa Lappiin tulla, eikö? Haluaako he tulla, kysyn teiltä yrittäjät?

Jokainen palvelualan yritys tietää, että asiakaspalvelu on homman A ja O. Ilman positiivista asiakaspalvelukokemusta asiakas ei palaa ja huono uutinen liikkuu tuplasti nopeammin kuin päivän hyvä uutinen. Me halutaan maailmalle vaan hyviä uutisia lapista, joten tehdään vaan niitä.

Miten me sitten saadaan maailmalle vaan hyviä uutisia ja asiakaspalvelu kokemuksia? Arvostamalla itse työntekijöitä eli niitä henkilöitä, jotka antavat osaamisen sinun käyttöösi korvausta vastaan. Heitä, jotka ovat valmiina hymyilemään jokaisena päivänä ja valmiina lähettämään maailmalle päivän hyvän uutisen vaikka keskellä yötä.

Homma pyörii helposti, kun pidetään kiinni ihan perusasioista. Ansaittu palkka lisineen pitää olla realistinen ja sen mukainen mitä työntekijän kuuluu ansaita. Minimeillä me ei saada priimaa. Työvuorolistat niin, että se on näkyvillä ja siitä löytyy lakisääteiset vapaapäivät. Työntekijöillä on oikeus suunnitella työn ulkopuolista elämää. Me ei voida vaatia heitä olemaan meidän käytössä 247, jos emme edes maksa siitä. Jos työnantajana joustat niin työntekijä joustaa myös. Harkkari ei ole palkaton työntekijä vaan yksi osa vahvaa joukkuetta. Työn tekeminen on tiimipeliä ja sinä yrittäjä, et yksin tee tulosta, vaan sitä tekee myös sinun ammattitaitoinen ja kunnianhimoinen joukkue. Joukkue, joka hymyilee ja antaa parastaan. Joukkue, joka pelaa sinun korteilla tuottaen tulosta yrittäjälle. Joukkue, joka on yrityksesi kulta. Sinä toki saat suurimman kiitoksen ja kunnian, että joko yrittäjän kellot soi?

Tämä varmaan kuulostaa selkeästi jonkin ammattiyhdistysliikkeen kampanjalta tai siltä, että puheenjohtaja on mennyt sekaisin, mutta ei. Tämä on selkeä viesti yrittäjältä yrittäjälle. Me tehdään tätä Lappia yhdessä ja me tarvitaan todellisia tekijöitä. Annetaan arvoa heille, jotka hiihtävät kanssamme samaan suuntaan tai nousevat kanssamme horjahduksen jälkeen. Me lappilaiset yrittäjät halutaan tuottaa maailmalle vaan pelkkää timanttii!

 

Aurinkoisin kevätterveisin, 
Anna-Kaisa Luoma-aho
Lapin Yrittäjien puheenjohtaja

Anna-Kaisa Luoma-aho

Kirjoittaja on yrittäjä, Kide Life and Style Shop'n perustaja.