Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Mikä on tärkeää?

Olen ollut nyt yrittäjänä aikalailla tasan kaksi vuotta. Kahden vuoden ajan olen saanut liikkua ja liikuttaa toisia työkseni. Olen saanut etsiä asiakkaideni kanssa heille sopivia ruokavalioita sekä auttaa alkuun liikunnan ilon löytämisessä! Työni on mahtavaa ja siitä kiitos asiakkaideni! Työni on kausittaista, mutta niin antoisaa, ettei sen voittanutta ole. Nyt kahden vuoden jälkeen on pitänyt useaan otteeseen pohtia: mikä on tärkeää?

Oletko koskaan miettinyt omia arvojasi? Mikä saa Sinut nousemaan aamulla sängystä? Mitä ilman elämä ei olisi samanlaista tai se olisi tyhjää? Minun on helppo vastata tähän: lapseni.

Kuitenkin vielä viime syksynä arvoni eivät kohdanneet tekojani. Tein pitkiä työpäiviä ja havahduin lopulta eräässä viikonlopun koulutuksessa siihen, että näin lapsiani kokonaiset 4 tuntia maanantaista torstaihin välisenä aikana. Kun eskarilainen alkoi olla koulussa levoton, oli äidin pakko katsoa peiliin ja myöntää sekä opettajan, toimintaterapeutin että kuraattorin edessä, että lapsella on ikävä äitiä.

Onneksi yrittäjyys mahdollistaa omien arvojeni mukaisen elämän. Pystyin hetkessä muokkaamaan kalenteriani niin, että lasten päivät eivät enää venyneet toistuvasti pitkiksi ja tilanne eskarissakin parani lähes samantien.

Olisi mahtavaa olla kaikessa mukana täysillä, mutta se ei ole mahdollista jos haluan elää ilman painavaa tunnetta rinnassa ja mieli keveänä. Vaikka ein sanominen on usein hankalaa, eikä sen opettelu käy hetkessä, on minulle arvojeni mukainen elämä tärkeämpää kuin mikään.

Yrittäjälle asiakas on mittaamattoman tärkeä, tottakai. Ilman asiakasta olisi hankala yrittää. Mutta että asiakkaasta tulisi tärkeämpi kuin asiat, joita Sinä pidät elämässäsi tärkeimpinä? Toki jos arvosi on raha, anna mennä vaan! Mutta jos se sitä ei ole, voi ja pitää joskus tehdä poikkeus järkisyistä, mutta sääntöä siitä ei pitäisi tehdä.

Sinä yrittäjä olet yrityksesi sydän. Vaarantaisitko yrityksesi sielun ja perimmäisen idean sen tähden, että töitä pitää tehdä taukoamatta? Asiakas kunnioittaa sinua, koska annat hänelle jotain, mitä hän tarvitsee. Uskon sydämestäni siihen, että jos olet tehnyt hommasi kunnolla, asiakas tulee takaisin.

Arvojen mukainen elämä on myös itsestä huolehtimista. Jos yrittäjä ei pidä itsestään huolta, niin hän ei myöskään arvosta itseään. Rajojen vetäminen työn sekä henkilökohtaisen elämän välille ei välttämättä tunnu itselle merkityksellisessä työssä edes välttämättömältä, mutta sitä se nimenomaan on. Jotta työstäsi saama flow- tunne ja tekemisen meininkin pysyvät yllä mahdollisimman pitkään, on etäisyyden ottaminen omaan työhön joskus myös eurojen arvoista.

Arvostan todella niitä yrittäjäkonkareita, jotka tekevät vuosienkin jälkeen työtään rakkaudella. Haluaisin, että me Nuoret Yrittäjät osaisimme arvottaa työn lisäksi myös perhe-elämämme sekä omat kiinnostuksen kohteemme ja harrastukset siten, että yrittäjyyden ei enää tarvitse tarkoittaa kellon ympäri työpäiviä oman vapaa-ajan tai perheajan kustannuksella.

 

Terveisin,
Milla Saarela
Posion Yrittäjät ry:n puheenjohtaja
Hyvinvointialan yrittäjä yrityksessä MillaFIT
Perheenäiti

Milla Saarela

Posion Yrittäjät ry:n puheenjohtaja
Hyvinvointialan yrittäjä yrityksessä MillaFIT
Perheenäiti