Etsi

Mitä on arktinen muotoilu?

Arktisella alueella on pitkään ollut maine laajana, mystisenä ja toisinaan ehkä hieman epämiellyttävänäkin maailmankolkkana. Viime vuosikymmenen aikana alue on kokenut merkittävän turismibuumin ja saanut vieraakseen ihmisiä, jotka haluavat kokea revontulet ja tuntea pakkasen jännityksen. Vaikka arktinen muotoilu ei olekaan käsitteenä uusi, on se lisännyt arktisen alueen vetovoimaa ja kohonnut itsessäänkin keskustelun aiheeksi ja kiinnostuksen kohteeksi. Mitä arktinen muotoilu oikein on ja miksi se on niin merkityksellistä?

Arktinen muotoilu on määriteltävissä monin tavoin, mutta minulle se merkitsee kolmea asiaa:

  1. Se on äärimmäistä.
  2. Se on sitkeää.
  3. Se on kestävää.

Muotoilu itsessään on laaja käsite, joka on elänyt ja kehittynyt vuosien saatossa. Yksinkertainen tapa määritellä se on kutsua muotoilua sarjaksi selkeitä ratkaisuja, joilla on vaikutus jokapäiväiseen elämäämme. Tässä yhteydessä arktinen muotoilu määrittyisi äärimmäisiksi, sitkeiksi ja kestäviksi ratkaisuiksi, jotka vaikuttavat arktiseen arkielämään ja parantavat sen laatua.
 

ÄÄRIMMÄINENPäivi Tahkokallion sanoin, arktinen muotoilu on “muotoilua äärimmäisyyksille”. Ja oikeassahan hän on! Arktinen alue on äärimmäisyyksien alue, eritoten suhteessaan luontoon. Pitkät, kylmät talvet, jotka ovat yhdistelmä rauhallista kaamosta, jäätä ja lunta, ja niiden vastakohtana valoisat kesät keskiyönaurinkoineen, edustavat luonnon ääripäitä ja ovat tiukasti paitsi pohjoiseen kulttuuriperimään, myös arktiseen muotoiluun sidonnaisia. Merkittävän arktisista alueista tekee se, että siellä asuvat ihmiset eivät vain selviydy ankarista sääolosuhteista, vaan he kukoistavat niissä. Näen tämän arktisen muotoilun ansiona. Elämä on suunniteltu toimimaan yhteistyössä luonnon kanssa, äärimmäisyyksineen kaikkineen. Arktisen muotoilun elementtejä ovat muun muassa tavat rakentaa taloja, lämmittää autoja, poistaa lumi kulkuväyliltä ja suunnitella vaatteita oloihin, jotka ovat monien mielestä elämiseen sopimattomat. Ulkopuoliselle maailmalle arktiset alueet voivat tuntua radikaaleilta, mutta alueen asukkaille nämä äärimmäisyydet ovat yksinkertaisesti osa elämää.  

Kääntöpuolena on arktisten alueiden kasvava altistuminen ilmaston nopealle muutokselle ja raaka-ainepulalle. Ilmastonmuutos vaikuttaa arktisiin alueisiin vahvemmin kuin mihinkään muuhun maailmankolkkaan. Kohoavat lämpötilat, sulava ikirouta ja merijää ja niiden seurauksena avautuvat uudet kulkuväylät merkitsevät arktisten alueiden kehittymistä ja tuovat mukanaan uusia mahdollisuuksia.

SITKEÄSitkeys voidaan määritellä kyvyksi toipua vastoinkäymisistä nopeasti. Arktista muotoilua on kautta aikain käytetty kamppailussa luonnon haasteita vastaan, ja muotoilu-ratkaisut on kehitetty niitä vastaaviksi. Tulevaisuudessa arktisten alueiden on sopeuduttava uuteen ilmastoon. Nämä todelliset ja tuntuvat muutokset ovat myös osittain näkökulmakysymys. Ne voi kokea puhtaasti katastrofeina tai niissä voi myös nähdä uusia bisnesmahdollisuuksia, mikäli niihin osataan vastata strategisesti oikeilla muotoiluratkaisuilla. Arktinen muotoilu voi hyödyntää sisua, se on potentiaali - piilotettu kapasiteetti - joka meillä kaikilla on, ja jolla voi olla voimakas vaikutus jokapäiväiseen elämäämme. Arktinen muotoilu on sitkeää ja vastaa haasteisiin ja vaikeuksiin.

KESTÄVÄNykyään ei ole hyväksyttävää suunnitella mitään ilman kestäviä periaatteita. Michael B. Hardt ilmaisi asian hyvin todetessaan, että “se ei ole muotoilua mikäli se ei ole kestävää.” Jotta tuote voidaan määritellä olevan arktista muotoilua, on sen oltava luonnonvarojen kestävän ja uusiutuvan käytön puolestapuhuja. Arktiset alueet voivat muuttua ajan kanssa, mutta niiden kulttuuriperimä ja historia sekä niiden alkuperäisten asukkaiden tavat ja perinne on säilytettävä. Kestävyyden periaatteen ei tule olla vaatimus vain arktiselle muotoiluille, vaan siitä on tultava terveen muotoiluajattelun kulmakivi ympäri maailmaa.

 

MIKSI ARKTISELLA MUOTOILULLA ON VÄLIÄ?
Arktinen muotoilu on tietysti olennaista meille, jotka asumme arktisilla alueilla. Se on elämäämme tukeva ja ylläpitävä osa. Muulle maailmalle arktisella muotoiluilla on mielestäni merkitystä kolmesta syystä.

  1. Arktinen muotoilu tuo toivoa. Tuija Seipellin sanoin “arktinen muotoilu ja elämä kylmissä ja ankarissa olosuhteissa kertoo syvimmillään toivosta. “Hänen mukaansa mielikuvissamme arktisesta muotoilusta me näemme paikan täynnä toivoa. Seipellin mukaan tunnemme onnellisuutta siitä, että vielä löytyy alueita, joissa luonto on päällikkö - ei ihminen, joissa valkoinen hylkeenpoikanen voi selviytyä, joissa asiat ovat kuten ne olivat ennen vanhaan, ja joissa on vielä toivoa. Arktinen muotoilu tuo siis toivoa selviytyä olosuhteissa, jotka voivat näyttää elämiseen mahdottomilta. Se luo toivoa, että jopa silloin, kun vastassa on luonnon kaltaisia kontrolloimattomia voimia, voi muotoilu auttaa kukoistamaan.
  2. Arktisen muotoilun lähestymistapa on käytettävissä ja kopioitavissa ympäri maailmaa. Sen arvojärjestelmä on rehellistä ja lahjomatonta, ja sen tuottama muotoilu on äärimmäistä, sitkeää ja kestävää. Arktiset alueet ovat myös oivia paikkoja tuotteiden testaamiseen: mikäli muotoilu ei selviä arktisilla alueilla, se ei luultavasti ole tarpeeksi hyvin suunniteltua!
  3. Arktinen muotoilu on “cool”, eikä ainoastaan viileiden lämpötilojen vuoksi. Arktinen muotoilu voi olla hauskaa ja visuaalisesti häikäisevää. Moottorikelkkka-ajelu arktisessa maisemassa, poronnahasta tehdyt korvakorut, luonnon oma muotoilu. Se voi olla myös teknistä edelläkävijyyttä. Arktinen muotoilu on uskomatonta! Annetaan sille siis sen ansaitsema jalusta.
     

Arctic Design Week
Arctic Design Week kokoaa liike-elämän ja muotoilun ammattilaiset yhteen pyrkiessään korostamaan muotoilun merkitystä arktisilla alueilla ja osoittaakseen, kuinka keskeinen rooli muotoiluilla on elämässämme. Vuonna 2019 Arctic Design Weekin (18.-24.3.2019) teema on “Design for Happiness”.  Viikko tarjoaa muotoilupuheita ja työpajoja, muotoilunäyttelyitä, Pop-Up designmyymälöitä, herkullista ruokaa, lasten tapahtumia ja monia muita tapahtumia. Viikko huipentuu Arctic Design -konferenssiin.

Tapahtuman järjestävät Rovaniemen kaupunki, Rovaniemen Kehitys Oy, Lapin yliopiston taiteiden tiedekunta sekä useat yritysyhteistyökumppanit.

*Kaikki lainaukset ovat Päivi Tahkokallion editoimasta “Arctic design - Opening the Discussion”.


Terveisin,
Anna Filppa
Apulaistuottaja, Arctic Design Week
Anna on yksityiskohtia ja muotoilua rakastava liiketoiminnan ammattilainen. Hänen kiinnostuksensa arktiseen muotoiluun heräsi 13 vuotta sitten kun hän muutti  aurinkoisesta Australiasta arktiseen Suomeen. 

Anna Filppa

Apulaistuottaja, Arctic Design Week
Anna on yksityiskohtia ja muotoilua rakastava liiketoiminnan ammattilainen. Hänen kiinnostuksensa arktiseen muotoiluun heräsi 13 vuotta sitten kun hän muutti aurinkoisesta Australiasta arktiseen Suomeen.