Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Mitä kuuluu Lapin yritysmarkkinoille?

Kevät on ollut yrityskaupparintamalla vilkas läpi Suomen. Näin myös Lapissa, jossa yrityksiä on ilmoitettu myytäväksi alkuvuoden 2019 aikana 52 % enemmän kuin viime vuonna. Myös Finnvera kertoi, että Lappi oli vuonna 2018 yksi yrityskauppojen kasvun moottoreista Suomessa. Lapissa yrityskaupat kasvoivat Finnveran mukaan euroissa +48%. Tämä kertoo muun muassa siitä, että aiempaa suuremmat yritykset ovat olleet aktiivisia, vaikka edelleen suurin osa omistajaa vaihtavista yrityksistä on pieniä. Sinänsä tämä ei ole ihme, kun Suomen yrityksistä yhdeksän kymmenestä on alle 10 henkeä työllistäviä. 
 

Panostus matkailuun näkyy myös yrityskaupparintamalla

Lapissa tällä hetkellä Yrityspörssi – sivustolla myytävistä yrityksistä peräti 44% on matkailuyrityksiä. Sitäkin useampi myytävä kohde saa merkittävän osan liikevaihdostaan matkailijoilta. Muut myytävät yritykset vastaavat paljolti muuta Suomea – joukossa on yrityksiä monipuolisesti eri toimialoilta niin rakennus-, palvelu- kuin kaupan aloilta. Hintapyynnöiltään Yrityspörssissä myytävät yritykset ovat Lapissa koko Suomen myytävään yrityskantaan verrattuna selvästi suurempia. Yksi syy tälle on se, että matkailualalla ja Lapissa myytävässä yrityksessä on mukana usein kiinteistö, joka nostaa kokonaisuuden hintapyyntöä.    
 

Minkälaiset yritykset käyvät kaupan Lapissa?

Mitä jos yrittäjänä mielessäsi siintää elämänmuutos? Eläke, muutto, uusi yritys tai työpaikka? Yrittäjälle tällaisen haaveen toteuttaminen vaatii usein sen, että omalle yritykselle täytyy löytää uusi koti. Moni pohtii, minkälaiset yritykset käyvät kaupaksi ja miten oman yrityksen voisi myydä. Lapissa tähän pätee samat asiat kuin muualla Suomessa. Pienenkin yrityksen voi myydä, kunhan huomioi muutaman asian. 

Ensi alkuun kannattaa miettiä, mitä tarkalleen ottaen sinun yrityksessäsi on kaupan - osakkeet vai liiketoiminta? Mikä yrityksessäsi on sellaista, jonka avulla mahdollinen ostaja voi tehdä tuottoa tulevaisuudessa? Tämä voi vaihdella paljonkin toimialasta ja yrityksestä riippuen. Se voi esimerkiksi olla asiakaskunta, sijainti, henkilöstö, osaaminen tai yhdistelmä näitä. Hinta-arvio on myös hyvä olla – realistinen sellainen. Lisäksi tiedon myytävästä yrityksestä tulee tavoittaa potentiaaliset ostajat mahdollisimman laajalti läpi Suomen. 

Yrityspörssin kautta Lapissa myytävissä yrityksissä on yhteistä se, että keskimääräistä useampi lappilainen yritys herättää kiinnostusta maakuntarajojen ulkopuolella. Yhteydenottoja potentiaalisilta ostajilta tulee kaikkialta Suomesta ja joukossa on niin yksityishenkilöitä kuin muita pk-yrityksiä. Voisiko tämä johtua siitä, että moni haaveilee elämästä ja yrittämisestä Lapissa? Yksi tie tähän on ostaa toimiva yritys alueelta. 
 

Ota ensimmäinen askel

Yrityksen myyjälle niin Lapissa kuin muualla Suomessa on tärkeää lähteä ajoissa liikkeelle. Ottaa se ensimmäinen askel. Olipa tämä askel mikä tahansa, se johtaa usein seuraaviin ja ajatus myynnistä lähtee konkretisoitumaan toiminnaksi. Yksi tapa lähteä liikkeelle, on jättää myynti-ilmoitus Yrityspörssiin. Vaikka sitten anonyymina, jos pohdit sitä mitä naapurit, työntekijät tai kilpailijat sanovat. 

Yrittäjäksi haluavalle helppo konkreettinen askel on tutustua myytävien yritysten tarjontaan. Miltä tuntuisi ryhtyä yrittäjäksi vaikkapa johonkin seuraavista?

 

Olipa suunnitelmasi yrityksen myynti tai ostaminen ja mikä ikinä sinun askeleesi onkaan - tärkeintä on, että otat sen.
 

Meri Varkoi-Anhava
Toimitusjohtaja ja yrittäjä
Yrityspörssi.fi 

Meri ryhtyi yrittäjäksi ostamalla Yrityspörssin. Hän auttaa nyt muita yrittäjiä sekä sellaiseksi aikovia toteuttamaan haaveensa seuraavasta askeleesta – olipa se sitten yrityksen myynti tai osto.

Meri Varkoi-Anhava

Meri ryhtyi  yrittäjäksi ostamalla Yrityspörssin. Hän auttaa nyt muita yrittäjiä sekä sellaiseksi aikovia toteuttamaan haaveensa seuraavasta askeleesta – olipa se sitten yrityksen myynti tai osto.