Etsi

Emergency banner

Kesätyöt ja työidentiteetti

Minä olen yrittäjä. Työllistän itseni ja pari muuta. Toinen opettaja, kolmas talonmies, neljäs maalari. Rakennamme identiteettiä työn ympärillä. ”On ollu töissä vähän hässäkkää, ei ole oikein kerinnyt muuta tekemään”. Mitä jos töitä ei olisi? Kuka sinä silloin olisit? Mitäpä tekisit?

Joka viides nuori valmistuu työttömäksi. Töiden hakeminen ilman työkokemusta pelkillä papereilla on tuskaa. Et saa töitä, koska sinulla ei ole työkokemusta. Ahdinko on aito – kierteestä on hankala päästä irti. Työttömyyden näkee eleistä, kasvoista, ryhdistä. Se syö itsetuntoa nuorelta. Kaikilla meillä on vahva halu kuulua yhteisöön, olla osa työporukkaa.

Työttömyyden ennaltaehkäisynä kesätyöt ovat erittäin tärkeitä kasvunpaikkoja. Niiden tehtävä on kasvattaa nuorille työkokemusta työyhteisössä toimimisesta. Jos nuori on joka kesä ollut kesätöissä, on hän parikymppiseksi mennessä saanut jo kokemusta jo useasta eri yrityksestä. Hän on vahvoilla työnhakuvaiheessa verrattuna luokkakaveriinsa, joka on chillannut ja opiskellut kaikki kesät. Kesätöissä luodaan suhteita, ja rakennetaan cv:tä, saadaan itsevarmuutta ja ammatillista osaamista.

Nuoret mopopojat kasvoivat viime kesänä 15 cm pituutta kun kävivät kesätöissä. Se ylpeys siitä, kun tuotiin verokortti, kun oltiin oltu hommissa, on ilo nähdä. Oma rahan tienaaminen on tärkeää. 

Vaikka joskus kesätyöntekijästä tuntuu olevan enemmän työtä kuin apua, on kesätyöntekijän ottaminen yhteiskunnallinen kasvatusteko. Jokaisella on siivoamattomia arkistoja, pesemättömiä ikkunoita, pihatöitä, nettisivujen tai asiakasrekisterin päivittämistä. Annetaan nuorille mahdollisuus aloittaa työelämä.

Alariesto Heidi

Lapin Yrittäjien puheenjohtaja
Yrittäjä, Sijaishaltija Oy