Etsi

Emergency banner

Kilpailua, kykyä ja sopimista

Kilpailemisessahan ideana on se että asetetaan tahoja vastakkain ja katsotaan kuka pärjää parhaiten. Sitä kutsutaan kilpasilla olemiseksi. Kilpailemiseen usein liittyy mielleyhtymä kiireestä ja vauhdista mutta kyllä kai me voisimme yhtä lailla kilpailla myös siitä kuka meistä jaksaa kauemmin istua sohvalla ja olla hiljaa. Välillä tuntuu että tämän lajin maailmanmestaruutta päästäisiin torilla juhlimaan paljon jääkiekkoa saati Euroviisuja helpommin.

Kilpailukyky. Nopealla päättelyllä voi tulkita että sillä tarkoitettanee kykyä kilpailla. Hieman pidemmän päättelyn kuitenkin vaatinee löytää sisin sille termille kun tuohon sanapariin lisätään kolmas sana. Kilpailukykysopimus. Kaikista suurista puheista ja neuvotteluista päätellen nyt ollaan sen kuuluisan tulevaisuuden äärellä, joten on syytä yrittää avata terminologian saloja hieman tarkemmin.  

Tässä voidaan sopia siitä että meillä on tai että meillä täytyisi olla kilpailukykyä. Tai sitten tässä kilpaillaan kykysopimuksesta. Siitä että kyetäänkö me johonkin, onko meistä mihinkään. Tai sitten tässä on kyse siitä että meillä pitäisi olla kykyä kilpailla sopimalla. Tai siis kykyä sopia siitä että meillä pitäisi olla kyvykkyyttä kilpailla. Tai siis että olla kilpailukykyinen kun muut sopivat että ne kilpailevat kyvykkyyden parantamiseksi. Vai voisiko olla että kilpailukykysopimuksen ydin onkin sopimuksellisella yhteisellä kyvykkyydellä kilpaileminen kaiken ytimen eli tulevaisuuden toimintaedellytysten eli paremman huomisen turvaamiseksi ja pelastamiseksi?

Niin tai näin, niin tulevaisuus tulee väistämättä ja tulevaisuutta vartenhan niitä sopimuksia tehdään. Se että sovimmeko me kilpailukyvystä vai jostain ihan muusta, sillä ei ole niinkään väliä, vaan sillä että me otamme yhteisen suunnan mihin menemme.

Tämän kevään muotisävy on ollut yhteiskuntasopimisen harmaan ja kesän tullessa se muuttui KiKyläisen heleän beessiksi. Hienoa on kuitenkin se että valtakuntamme on sittenkin sopimisyhteiskunta. Vielä kun se olisi samalla tekemisyhteiskunta niin tässähän ei olisi hätäpäivää.

 

Julius Oförsagd
CEO, Dreamer

Julius Oförsagd Company Oy

Julius Oförsagt

yrittäjä, Julius Oförsagt Company Oy, Rovaniemi

Lapin Vuoden Nuori Yrittäjä 2015