Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Minäkö tiikeri, lehmä ja hevonen?

Facebook-sivulleni tupsahtaa milloin minkäkinlaisia aforismeja. Tai ainakin niiden oletetaan olevan sellaisia. Anteeksi vain, hyvät  kamuseni, mutta harvoin viitsin niitä lausahduksia lukea tai tykätä. Saati sitten, että jäisin suuria ajatuksia miettimään ja analysoimaan. Viime viikolla joku onnekas oli laittanut Winston Churchillin ajatelman yrittäjyydestä. Niin, en minä tiedä onko se herra Churchillin oma, mutta ainakin se on hänelle nimetty. Jäin siihen koukkuun.

”Jotkut katsoo yrittäjyyden vaaralliseksi tiikeriksi, joka täytyy ampua. Toiset katsovat sen olevan lehmä, joka kuuluu lypsää. Liian harva näkee, että se on hevonen, joka kantaa koko taakan.”

Sir Winston Churchill oli brittiläinen poliitikko (1874-1965), joka oli kahteen eri otteeseen Yhdistyneen kuningaskunnan pääministerinä (1940-44 ja 1951-55). Mitäs hän menee laususkelemaan yrittäjyydestä mitään, rikkaan monarkkisuvun jäsen! Hänellä lienee ollut paljonkin asiaa yrittämisestä, sillä Englannin ja muunkin Euroopan tilanne ei ollut 1940-luvulla kaksinen. Ihmisille piti saada työtä ja ruokaa. Jos tuo Churchillin ajatus on 1940- tai 1950-luvulta, niin turhan tuttu se on tänä päivänäkin.

”Jotkut katsoo yrittäjyyden vaaralliseksi tiikeriksi, joka täytyy ampua.” Julkisissa kannanotoissa, ei ainoastaan sosiaalisessa mediassa, yrittäjät ovat ”verenimijä-riistoporvareita”. Nyt kun ns. Panama-asiakirjat vuotivat julkisuuteen, osansa tuosta loanheitosta saavat myös pienyrittäjät. Pariviikkoa sitten jouduin kuuntelemaan Kansanradiota. Tiedättehän sen sunnuntaisin lähetettävän radio-ohjelman, joka on tarkoitettu ”tosikoille ja veitikoille”. Olen sanonut, että kuuntelen sitä ohjelmaa sitten, kun alan kansanedustajaehdokkaaksi. En ole alkamassa ehdokkaaksi mihinkään, mutta minun täytyi tilanteesta johtuen kuunnella ohjelmaa. Keski-ikäinen mies vuodatti kuinka yrittäjät katsovat aina vain omaa etuaan ja sitä, miten saa eniten rahaa. ”Meilläkin yksi yrittäjä vaihtaa auton ainakin joka kolmas vuosi” kuului mielensäpahoittajan kommentti. Ei tullut soittajalle mieleen, että yrittäjän on joskus verotuksellisista syistä pakkokin vaihtaa autoa. Kenenhän verta yksinyrittäjä, joita Suomessa on 170 000, imee? Omaansa. Ketä hän riistää? Itseään.

”Toiset katsovat sen olevan lehmä, joka kuuluu lypsää.” Olen ollut yrittäjänä 17 vuotta. Miten minulle onkin tullut sellainen tunne, että ainakin päättäjät pitävät yrittäjää lypsettävänä lehmänä. Aina on tulossa uusia maksuja, veroja ja velvollisuuksia. Hallitusohjelman mukaan Suomeen pitäisi saada 110 000 uutta työpaikkaa. Tutkimuksissa on selvinnyt, että työpaikat syntyvät pieniin ja keskisuuriin yrityksiin.  Yrittäjäkollega sanoi eräässä haastattelussa, että yritystä ei perusteta luomaan työpaikkoja, vaan se perustetaan luomaan tuottavaa työtä. Olen kollegan kanssa samaa mieltä: omassa pienessä korjaamossaan autoasentajan ei ole tarkoitus luoda työpaikkoja, vaan hän tekee tuottavaa työtä, jolla elättää perheensä. Nyt hallitus on päättänyt ruveta ”sääntöjenpurkutalkoisiin”. Myönnän, että jotakin on saatu aikaiseksi, esim. yrittäjä saa itse määrittää yrityksensä aukioloajan. Tämähän merkitsi monelle pienelle yrittäjälle helpotusta, kun ei tarvitse hakea suhteellisen kalliita erikoislupia elinkeinonsa harjoittamiseen. Kaikesta huolimatta yrittäjän elämän täyttää pykäläviidakko, josta terve järki on kaukana. Ainakin ravintola-alalla olisi vielä talkoilemista kosolti. Nyt kun vielä saataisiin työntekijän lapsesta äidin työnantajalle koituvat kustannukset maksettavaksi laajalta veropohjalta Ruotsin mallin mukaisesti, niin naisvaltaisten alojen yrittäjien lypsäminen loppuisi.

”Liian harva näkee, että se on hevonen, joka kantaa koko taakan.” Mitä meidän yhteiskunnastamme tulisi, jos ei olisi yrittäjiä? Tai lakattaisiin yrittämästä? Keskustelin muutaman tet-harjoittelijan kanssa yrittämisestä. Pyysin heitä miettimään mihin kaikkeen yrittäjyys liittyy meidän arkipäivässämme ja mitä sitten jos sitä yrittäjää ei olisi. Heille tuli ensimmäisenä mieleen ruokakauppa. Jos ei olisi paikkaa, mistä ostaa ruokaa. Entä jos ei olisi maatalousyrittäjää, joka toimittaisi ruokaa kauppaan, sitä maitoa, kanamunia ja lihaa. Kysyin, että mitä jos ei olisi kenkäkauppaa. Nuoret sanoivat ostavansa kengät netistä. Mutta, mutta kun se nettikenkäkauppiaskin on yrittäjä. Pohdiskelussa meni mukavasti ruokatunti. Työelämään tutustujille taisi tulla selväksi, ettei yhteiskuntamme pyöri ilman yrittämistä. Aivan niin kuin Suomen Yrittäjien videonpätkällä havainnollistetaan. Niinpä tietysti – lykkyä Suomen joukkueelle MM-kisoihin.

 

Marja-Leena Magga           
Sodankylän Yrittäjät, pj
Suomen Yrittäjänaiset, vpj

Marja-Leena Magga

Sodankylän Yrittäjät ry:n puheenjohtaja
Lapin Yrittäjät ry:n hallituksen jäsen
Suomen Yrittäjänaiset ry:n varapuheenjohtaja
Magga Oy:n toimitusjohtaja