Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Torstaiblogi: Tina Kiviniemi


Taisin olla kasiluokalla, kun päätin että alan isona yrittäjäksi. Asiaa edesauttoi varmasti perheemme elämäntyyli, vanhempani olivat ammatti-kalastajia / matkailuyrittäjiä.
Siitä lähtien teinkin kaiken elämässä yrittäjyys-tähtäimessä. Kävin koulut ja hankin kielitaitoa sekä monipuolisen työkokemuksen. 
Kun sopiva myytävä yritys tuli kohdalle, päivän harkinnalla päätin alkaa yrittäjäksi. Kahdeksan vuotta tulee yrittäjänä täyteen ja monenlaista kommervenkkiä on tullut vastaan. 

Yksi ehkä erikoisimmista tapauksista on tainnut olla se, kun meiltä laajentamisen jälkeen piti lopettaa oluen ulosmyynti. Täysin ilman ongelmia olimme myyneet saunaoluet mukaan paikallisille ja leirintäalueemme asiakkaille viitisen vuotta.
Kunnes teimme laajennuksen ja uusimme anniskelulupamme. 
Tällöin huomattiin, että ei voi olla oluen ulosmyyntiä, kun kesällä kävellään terassille olutkaapin ohitse anniskelujuoman kera. Moni asiakas äimistyi kun kerroimme kerta toisensa jälkeen, miksi meiltä ei saa enää olutta ostettua mukaan. Varsinkin ulkolaisille matkailijoille ja leirintäalueen asiakkaille tämä on ollut suuri hämmästys, että näin Suomessa.

Olen seurannut ystäväni alkutaivalta yrittäjänä. Hän osti vanhan kyläkoulun, josta suunnitteli kyläbaarin / juhlapaikan. Neliöitä asiakastiloissa on n. 300 m2, tiloissa kolme uutta ilmanvaihtokonetta. Asiakaspaikkoja saatiin kokonaiset 40, ilmanvaihdonriittävyyden mukaan.

Usein tulee mietittyä, että juurikohan joka EU-maassa näitä kaikkia sääntöjä noudatetaan yhtä pilkulleen kuin Suomessa.
Alkavalle yrittäjälle, jolla ei ole vielä yrityksen kannattavuudesta varmuutta, on järkyttävän suuri investointi sijoittaa n. 60 000 € ilmanvaihtoon. Luulisi että yrittäjän alkutaipaleella voitaisiin edes vähän joustaa ja käyttää maalaisjärkeä.
Antaa pari vuotta aikaa yrittäjän päästä jaloilleen, ja sitten vaatia kaikki direktiivit ja pykälät kuntoon.

Nuoria yrittäjiä kaivataan Suomeen, mutta kyllä alkuun pääsemistä tulisi helpottaa. Moni pykälä vaihtelee paikkakunnittain virkamiesten mukaan, asia mikä onnistuu toisella paikkakunnalla ei onnistu välttämättä toisella. Alkavalle yrittäjälle toivoisi hyvää tuuria, että kohdalle sattuisi yrittäjää ymmärtäviä virkamiehiä. Henkilöitä jotka osaavat ajatella, että jos tästä nyt vähän joustaisi, niin parin vuoden kuluttua tässä voisi olla yritys joka elättää yrittäjän ja jopa muitakin.


Tina Kiviniemi
Ivalo River Camping & Resort
http://www.ivalorivercamping.com
https://www.facebook.com/ivalorivercamping

+358 400 395 046

TORSTAIBLOGI: Uusi blogisarja ilmestyy joka viikon torstaina. Kirjoittajia on kymmeniä eri puolilta Lappia. Blogistit ovat yrittäjiä sekä paikallisia ja alueellisia eri alojen vaikuttajia.  Leimallinen piirre on kuitenkin se, että organisaatiot, joista blogistit tulevat, ovat kehittämiseen orientoituneita.  Blogien teemat ovat vapaita, mutta voivat käsitellä mm. yrittämistä, kehittämistä, Lapin mahdollisuuksia, menestystarinoita, kansainvälistymistä ja rajayhteistyötä.

 

Torstai-blogi

Torstai-blogin kirjoittajat ovat Lapin yrityselämän vaikuttajia.