Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Vaikuttajamarkkinoinnilla huipputuloksiin, mutta miten?

Vaikuttajamarkkinointi on tämän hetken yksi suosituimmista markkinointitavoista, eikä suotta. Vaikuttajamarkkinoinnin lasketaan olevan jopa useita satoja prosentteja tehokkaampaa kuin perinteisen markkinoinnin. Vaikutus perustuu siihen, että viesti tulee aidolta ihmiseltä ihmiselle, siksi markkinointitapaa voidaan kutsua myös H2H- eli eli Human to Human -markkinoinniksi.

Tehdessään vaikuttajamarkkinointia yritys käyttää välillisesti bloggaajan, tubettajan, Instagrammaajan tai muun tunnetun julkisen henkilön luomaa brändiä myydäkseen jotain tuotetta tai palvelua tai välittääkseen tietoja, arvoja tai aatteita. 

Tämä tarkoittaa siis sitä, että yrityksen viestiä välittää käsikirjoitetun mainoskasvon sijaan aito, kiinnostava ihminen. Henkilö, jolla on jo valmis yleisö, joka luottaa häneen ja on kiinnostunut hänen mielipiteistään. Kyseessä on siis ainutlaatuinen luottamussuhde, jollaiseen ei perinteisin markkinointikeinoin ole mahdollista päästä edes käsiksi.  Tiiveimmillään vaikuttajan ja yleisön välillä on suhde, jossa koetaan kaverin puhuvan kaverille. Se on samaan aikaan äärettömän suuri mahdollisuus, mutta myös uhka.

Tässä tullaankin vaikuttajamarkkinoinnin tärkeimpään ytimeen ja tienristeykseen, jossa voidaan joko mennä oikeaan tai täysin väärään suuntaan. Vaikka moni ajattelee, että suuret luvut ovat vaikuttajamarkkinoinnissa oikotie onneen, niin tehdäkseen menestynyttä vaikuttajamarkkinointia, on suurempia lukuja tärkeämpää oikean vaikuttajan valinta yrityksen arvojen ja kohderyhmän kannalta. Vain oikealla matchilla voi saada aikaan tuloksellista vaikuttajamarkkinointia. Epäuskottavalla ja päälleliimatulla yhteistyöllä voi pahimmillaan saada aikaiseksi hallaa kummallekin brändille.

Listasin tähän muutaman tärkeän huomion, joita noudattamalla teet vaikuttajamarkkinoinnista mahdollisimman tehokasta.

Valitse vaikuttaja oikein

Mitä haluat markkinoida ja kenelle? Milloin, miten ja mitkä ovat tavoitteesi? Nämä ovat tärkeitä kysymyksiä, joihin tulee vastata, ennen kuin lähtee kartoittamaan vaikuttajaa. Samalla luo raamit sille, kenen vaikuttajan kanssa toimia yhteistyössä. Vaikuttajan kohderyhmä on myytävän tuotteen tai palvelun kannalta on kaiken a ja o, jotta syntyy haluttu reaktio. 

Jos et tunne vaikuttajakenttää, ota yhteys ammattilaisiin, jotka tuntevat. Toimistoja on monia. Joillakin on omat vaikuttajat listoillaan, toisilla kontaktit laajasti kaikkiin vaikuttajiin. Muun muassa PingHelsinki operoi laajasti suomalaisten kärkinimien kanssa. Moniin vaikuttajiin voi olla myös suoraan yhteydessä ja sopia kumppanuuksista itse heidän kanssaan. 

Vaikuttajamarkkinointi maksaa

Vaikuttajamarkkinointi ei ole ilmaista. Eikä sen kuulukaan olla, sillä ei mikään muukaan markkinointi ole. Ammatikseen vaikuttajina toimivat ihmiset tekevät sisältöjä työkseen, joten he eivät voi maksaa asuntolainaansa tai elättää lapsiaan ilmaisilla tuotteilla. Varaa siis vaikuttajamarkkinointiin rahaa suhteessa siihen, minkälaisia sisältöjä toivot tuotettavan ja mitä haluat yhteistyöllä saada aikaan. Kannattaa myös miettiä, miten yhteistyön rakentaa. Usein yksi pidempi brändikumppanuus voi toimia paremmin kuin monta pientä erillistä kampanjaa eri vaikuttajien kanssa. Koska, kuten tiedämme toisto vahvistaa viestiä.

Mitä suuremmat luvut, ammattimaisempi tuotanto ja syvempi vaikuttavuus, sitä kalliimpi hinta ja oikein matchattuna tietenkin myös parempi tulos. Kysyminen ei kuitenkaan maksa mitään, ja siksi kannattaa aina lähestyä suurempaakin vaikuttajaa, jos kokee, että juuri hän olisi sopiva matchi.

Aseta tavoitteet, mutta anna vaikuttajalle vapaus

Yhteistyössä tulee olla selkeät tavoitteet ja mittauskeinot sekä vaikuttajalle osoitettu kunnollinen briiffi. Seurantalinkit ja alekoodit ovat erinomaisia työkaluja vaikuttavuuden mittaamiseen ja yleisön sitoutumisen näyttökertojen ohella. 

Jos tavoite ei ole selkeästi mitattava, voidaan hyödyntää myös mielikuvakyselyä vaikuttajan yleisölle ennen ja jälkeen yhteistyön. Tämä on toimiva tapa etenkin pitkissä kumppanuuksissa.

Sisältäsuunnittelun tulee aina tapahtua yhteistyössä vaikuttajan kanssa. Vaikuttaja tuntee parhaiten omat kanavansa ja tietää, minkälainen sisältö hänen kanavissaan toimii. Tämä onkin yksi suurimmista eroista perinteiseen, käsikirjoitettuun markkinointiin - yrityksen on luotettava vaikuttajan tapaan tehdä. Juuri siksi oikean vaikuttajan kartoittaminen on vaikuttajamarkkinoinnin tärkein kohta.

Vaikuttajamarkkinointia tulisikin aina tehdä seuravin periaattein: vaikuttajan ehdoilla, yrityksen tavoitteilla ja yleisää palvellen. Kaupallinen yhteistyö tulee myös aina merkitä läpinäkyvästi. Ohjeet siihen voit ladata PingEthicsin sivuilta.

Hyödynnä yhteistyö

Vaikuttajamarkkinointi ei lopu siihen, että vaikuttaja julkaisee sisältönsä, vaikka harmittavan usein näin pääseekin käymään. Silloin se itse asiassa vasta yrityksen puolelta konkreettisesti alkaa. Vain taivas on rajana siinä, miten vaikuttajan luomia sisältöjä hyödynnetään: uutiskirjeissä, sosiaalisessa mediassa, ansaitun median huomion saamisessa, maksetulla markkinoinnilla ja niin edelleen. Vaikuttajamarkkinointi on parhaimmillaan keskeisessä roolissa yrityksen markkinointi- ja viestintästrategiassa ja suunnitellusti sen hyödyt voidaan moninkertaistaa. Ota siis kaikki tehot irti vaikuttajan sisällöistä ja hyödynnä yhteistyö kaikilla mahdollisilla tavoilla.

Rohkeasti vaikuttajamarkkinointia kokeilemaan ja oikeaa matchia etsimään siis! Tarvittaessa annan mielelläni lisäoppeja. Vaikutetaan yhdessä.

Inari Fernández
Inari Fernandez

Inari Fernández on vaikuttajamarkkinoinnin strategi ja viestinnän moniammattilainen. Hän tuottaa ammatikseen sisältöjä Äidin Puheenvuoron sosiaalisen median kanaviin. Parhaillaan hänellä on käynnissä vuoden mittainen vaikuttajamarkkinoinnin yhteistyö Sodankylän kunnan kanssa. Vaihtovuosi Sodankylässä -somerealitysarjassa Fernándezin perhe on muuttanut Helsingistä vuodeksi Lappiin ja kertoo elämästään Sodankylässä vuoden ajan 50 YouTube-videon ja 365 Instagramkuvan kautta.  Sarja on laajimpia koskaan toteutettuja vaikuttajamarkkinoinnin kampanjoita Suomessa. Sen tavoittavuus on ollut jo kolmen ensimmäisen kuukauden aikana 14,3 miljoonaa ja sisältöihin on sitouduttu yli 480 000 kertaa. Kuva: Kaisu Jouppi